Import i export zdjęć z zachowaniem z=nazwy zdjęcia |
Autor |
Wiadomość |
flebus
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 27 Marzec 2013, 08:50 Import i export zdjęć z zachowaniem z=nazwy zdjęcia
|
|
|
Tak jak w temacie. Mam kilka tysięcy zdjęć o różnych wielkościach i różnych rozszerzeniach. Chciałbym je ujednolicić i exportować je jako .jpg.
Proszę o pomoc w napisaniu makra z podaniem ścieżek do plików importu i exportu. Najważniejsze sprawa: plik musi być exportowany po obróbce z tą samą nazwą jak plik importowany. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27 Marzec 2013, 10:13
|
|
|
Nie makro, tylko darmowy program MIR - Multiple Image Resizer .
flebus napisał/a: | kilka tysięcy zdjęć o różnych wielkościach i różnych rozszerzeniach |
Czy chodzi ci o to, że jedne są PNG, inne JPG, a jeszcze inne GIF lub TIFF?
Ja używam MIR'a od długiego czasu i program jest rewelacyjny. Mam nadzieję, że ci przypasi. |
|
|
|
|
sandrela
Początkujący
|
Wysłany: 25 Październik 2013, 06:25
|
|
|
E-cut produkcji rosyjskiej to chyba najlepszy zestaw makr dla Corela. Ja jestem pod wrażeniem nestlingu czyli czegoś czego jak do tej pory nie potrafię zrobić tak jak oni. Gdybym miał firmę która coś wycina np. z papieru w stylu naklejki itp. to z pewnością wydał bym te ok. 192zł ($59.95). |
|
|
|
|
maroQ
Doradca
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 117 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 30 Październik 2013, 06:30 To jest SPAM!
|
|
|
Cytat: | _________________
SANDRELA |
Dlaczego podpisując się pod moją wypowiedzią nie cytujesz? To bardzo nie ładny zwyczaj... używa się znaczników quote.
Poza tym e-cut służy do automatyzacji cięcia i wielu innych czynności, ale chyba nie ma opcji eksportu grafik z Corela...
@all:
Do konwersji obrazków z dowolnego formatu do np. jpg można użyć InfranView. Ma on wbudowaną obsługę tychże czynności i da się go wywołać zdalnie z makra.
Sam eksport grafiki rastrowej z Corela nie jest skomplikowany. Gorzej jak się chce eksportować np. grupy (pisałem takie makro). |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 31 Październik 2013, 04:06
|
|
|
Też się zdziwiłem. W pierwszej chwili pomyślałem, że nick zmieniłeś, ale przecież Szaman nie napisałby tekstu nie na temat
Autor wymyślił świetny sposób na unicestwienie paru tysięcy fotografii jednym kliknięciem
Tak na marginesie, import i eksport bitmapy to zadanie proste, ale jak zrobić listę plików przeznaczonych do tej operacji z makra? |
|
|
|
|
|