Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Windows Update i X6 - kwestia czcionek
Autor Wiadomość
kasieek 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 13:37   

Witam,
pozwolę sobie nieco odświeżyć temat.... Otóż miałam i w sumie to mam nadal ten sam problem...Czcionki są na liście, ale ich użycie powoduje znikanie tekstu... Przeczytałam ten temat już chyba z 5 razy i żadne wskazówki tu zamieszczone nie pomagają...
Jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł dotyczący przyczyny takiego zachowania Corela to proszę o pomoc.
Dodam, że mam system Windows 7 z Sp 1 z zainstalowaną tą nieszczęsną aktualizacją (pobraną dzisiaj z witryny Windows Update więc raczej z tą poprawioną) + Corel X3.
Ostatnio zmieniony przez kasieek 10 Styczeń 2013, 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 15:36   

Ostatnio pojawiło się kilka poprawek. Jedna ważniejsza od drugiej. Np. KB2726535 dodaje Południowy Sudan do listy krajów w Windows. Natomiast KB2786400 poprawia kształt czcionek arabskich generowanych w Windows. Czy nie poprawia też renderowania czcionek w Cholerze nie wiem, bo nie sprawdzałam. Nie napisałaś jakich czcionek dotyczy problem — ot, ttf czy wszystkich. Poza tym warto sprawdzić w innych programach, czy czcionki działają prawidłowo, czy problem dotyczy tylko Corela. Potem masz dwie możliwości — odinstalować tę poprawkę i sprawdzić. Jak nie pomoże odinstalować drugą i sprawdzić.

Uaktualnienie:
Zainstalowałam poprawki i mam już Południowy Sudan na liście krajów. A arabskie teksty są teraz po prostu śliczne (nie widziałam, ale jestem pewna, że są). Corel działa jak zwykle, więc te poprawki nie wywierają na nim piorunującego wrażania. W tej sytuacji spróbuj odinstalować tę nieszczęsną poprawkę i zainstalować jej nowszą wersję (2.0) ręcznie. Być może problem właśnie stąd się bierze, że nie została zainstalowana poprawna.

kasieek 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 21:19   

Przepraszam, z tego całego zdenerwowania wyleciało mi z głowy... Problem dotyczy tylko i wylacznie czcionek typu OpenType. Zaraz będe kombinować... Dam znać jak rezultaty.

W Photoshopie i Wordzie czcionki działają prawidłowo.

Ponowna (ręczna) instalacja poprawki nic nie dała. Pobrałam z tej strony (bo wcześniej zapomnialam też dodać, że mam system 64 bitowy).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 22:12   

a czemu nie chcesz jej odinstalować?,jesli ją odinstalujesz ,i uruchomisz kompa ponownie, system windows update sam znajdzie odpowiednią poprawke

kasieek 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 22:18   

Probowałam już kilku opcji:
- z aktualizacją 2753842 v1 nie działało
- bez aktualizacji 2753842 nie działało
- z aktualizacją 2753842 v2 nie działało (zarówno instalowaną z automatu przez Windows Update jak i ręcznie ze strony podanej w poprzednim moim poście).

No cóż powoli się chyba trzeba przyzwyczajać do jednej z dwóch opcji - braku czcionek .otf albo nowszej wersji Corela :)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 22:44   

Pytania dwa. Pierwsze: czy Corel kiedykolwiek te czcionki widział? Drugie: czy to jest Corel z obiema (chyba były dwie, ale nie dam sobie łba uciąć) paczkami serwisowymi?

kasieek 
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 20:48   

Co do tego czy widział... ciężka sprawa.... to jest w miarę swieza instalacja, nie zwrocilam wcześniej na to uwagi.... Dopiero gdy chciałam skorzystać z czcionki OpenType okazało się, że nie mogę....
Ostatnio zmieniony przez kasieek 20 Luty 2013, 13:35, w całości zmieniany 1 raz  

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Luty 2013, 12:54   

Problem z czcionkami może powodować Bitstream Font Navigator.

charlesik
Początkujący

Wysłany: 15 Sierpień 2013, 15:24   

Mam ten sam problem. Nie pomogło odinstalowanie aktualizacji oraz Bit-stream font navigator. Ktoś ma jakiś jeszcze pomysł? Jestem sfrustrowany. A, tak samo sytuacja wygląda w Corel 12 oraz X4. Windows 8, 64 bit.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Sierpień 2013, 15:37   

a 12 i x4 obsloguje wogle open type :roll: ,coś mi się wydaje że chyba nie,wyjscie jest takie że przerobić sobie otf na ttf i po problemie

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Sierpień 2013, 16:44   

A 12 i 14 pracują pod Windows 8 64 bitowym? Już Windows 7 inaczej zarządza czcionkami, a Windows 8 to pewnie jeszcze lepiej to robi. Corel twierdzi, że dopiero X5 zgodna jest z Windows 7, ale niekoniecznie z 8, 9 i 10.

charlesik
Początkujący

Wysłany: 15 Sierpień 2013, 17:27   

Pracują , pracują. Zmiana formatu z .otf na .ttf to jest jakieś wyjście. Jednak jest to bardzo czasochłonne dla sporej ilości grup czcionek.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Sierpień 2013, 18:16   

Jasne, że pracują. To oczywista oczywistość nie podlegająca dyskusji. A wątek świadczy o tym, że pracują bardzo dobrze na ogół. Problem w tym, że jeśli coś nie zadziała, to nie będzie wiadomo, czy to wina Corela, czy braku zgodności.

qm0szka 
Bywalec
fotografistka

Wersja CorelDRAW: 12
Wysłany: 30 Październik 2013, 20:51   

Powtórka z rozrywki.
Trafiłam na ten wątek szukając rozwiązania problemu, który niby został tu rozpracowany. Zastosowałam się do wskazówek i… zima — odistalowanie aktualizacji KB2753842 u mnie nie zdaje egzaminu.

Temat dotyczy:
Win7 HP 64-bit SP1 + CD12 + .odf.
Fonty .odf widnieją na liście, podgląd ich to białe okno, a zastosowanie fontu skutkuje jego zniknięciem (po zaznaczeniu obszaru widać węzły poszczególnych liter, ale ich tam nie ma).
Dodam, że fonty w innych programach wyświetlają się poprawnie.

Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 31 Październik 2013, 11:08   

Może być kłopot, bo to dość leciwa wersja i nie tylko może nie chcieć współpracować z Windows 7, ale na dodatek Windows 7 inaczej niż np. XP zawiaduje czcionkami. Niepotrzebnie odinstalowałaś tę łatkę, ponieważ doczekała się poprawionej, nie sprawiającej kłopotów wersji. Jedynym wyjściem z sytuacji może okazać się przejście na nowszą wersję Colera.

qm0szka 
Bywalec
fotografistka

Wersja CorelDRAW: 12
Wysłany: 31 Październik 2013, 11:33   

Nie takiej odpowiedzi oczekiwałam ;) Myślałam, że jeszcze jest jakaś szansa na stuningowanie softu.
Cóż, najwyraźniej trzeba będzie zainwestować kaskę…

Artur Miernik 

Wysłany: 31 Październik 2013, 12:10   

Może przez wirtualizację spróbuj? Ale to oznacza spowolnienie pracy i wymaga licencji do WinXP.

Poza tym dwunastka miała problemy ze stabilnością i działaniem (tylko) przy niektórych konfiguracjach sprzętowych. Niestety, nigdy nie rozgryzłem o jaka zależność chodziło.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Październik 2013, 12:40   

a czemu poprostu nie przerobić otf na ttf???? przecież 12 i tak nie skożysta z możliwości otf

Artur Miernik 

Wysłany: 31 Październik 2013, 17:19   

Skorzysta…
tylko tak, jak ze zwykłych fontów, bez zaawansowanych funkcji.

O ile pamięć nie myli, bo z Corelem 12 to myśmy szli na Moskwę.

-----Dodałem, gdyż gmeranie w sieci przyniosło pewien efekt:------------
Windows Update KB2753842 Will Make Some Fonts Stop Working.

Foster D. Coburn III napisał/a:
If you have already installed it (you'll probably know because fonts have stopped working), go into Control Panel and uninstall it. (…)
So what is the problem with this update? While it claims to prevent certain rogue (infected) OpenType fonts from working, it will stop all PostScript Type 1 (PFB) and all OpenType fonts containing Type 1 data from working in applications such as CorelDRAW and QuarkXpress. There may be other programs affected as well.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 31 Październik 2013, 18:05   

Nie kolportuj nieaktualnych informacji.
Cytat:
Revisions:
V1.0 (December 11, 2012): Bulletin published.
V1.1 (December 14, 2012): Added a link to Microsoft Knowledge Base Article 2783534 under Known Issues in the Executive Summary.
V2.0 (December 20, 2012): Rereleased update KB2753842 to resolve an issue with OpenType fonts not properly rendering after the original update was installed. Customers who have successfully installed the original KB2753842 update need to install the rereleased update.

Źródło.

grzegorzdz72 
Początkujący
grzegorzdz72

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 25 Sierpień 2016, 21:31   

Corel X3 nie widzi czcionek, chciałem odinstalować aktualizację KB2753842 ale niestety nie mam jej zainstalowanej w systemie. Może ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać ?

Sound 
Doradca

Wysłany: 26 Sierpień 2016, 08:45   

spróbuj menadżerem czcionek np nexus font
CLICK

Odpowiedz do tematu