|
Lista fontów w wersji SE? |
| Autor |
Wiadomość |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 30 Październik 2013, 21:21
|
|
|
No, nareszcie ktoś nas przywraca do pionu.
| Cytat: | | (…) czy dobrze to rozkminiłem? |
Być może, ale to tylko jedna z możliwości.
Skoro sprzedający nie odpowiada na Twoje pytania, albo nie umie dowieść legalności, to ja bym odpuścił.
Może też być i tak, że odpowie niedługo przed końcem aukcji. Wtedy nie kupuj na szybko, ale dobrze prześwietl, co napisał. Jeśli będzie bez zarzutu — kupisz na kolejnej aukcji. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Październik 2013, 22:04
|
|
|
Box nie ma nic wspólnego z SE. Poza tym warto przeczytać informacje o produkcie. Co prawda nie dotyczą Corela, ale niby dlaczego ktoś miałby się czegoś dowiedzieć o produkcie przed zakupem?
Problemem przy zakupie programu z drugiej ręki jest aktywacja. Ponieważ przewidziano procedurę aktywacji, ale nie przewidziano procedury dezaktywacji. Dzięki temu raz zakupionego programu nie można praktycznie sprzedać, a jak producent odmówi z jakiegoś powodu aktywacji także używać. Jedynie co wolno to zapłacić.
W 2012 roku Europejski Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok w sprawie firmy UsedSoft, sprzedającej używane biznesowe oprogramowanie Oracle'a i Microsoftu i zaskarżonej o naruszanie warunków licencji. Zdaniem ETS, w momencie gdy firma sprzeda kopię programu komputerowego, traci wyłączność na jego dystrybucję, co otwiera innym firmom możliwość sprzedaży używanych kopii. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 31 Październik 2013, 09:32
|
|
|
| Sound napisał/a: | | czy dobrze to rozkminiłem? |
Raczej nie. Ta łączona promocja dotyczy piątki w wariancie NFR, co pewnie oznacza Not For Resale. Gdyby sprzedający był osobą prywatną, to jeszcze. Mógł w końcu otrzymać to jako darowiznę.
Sądzę, ze nie chcesz kupić tego prywatnie, a do prowadzenia działalności. Dowodem zakupu ma być faktura VAT, zatem nie dotyczą Cię gwarancje konsumenckie (czyli np. możliwość zwrotu do 10 dni). W przypadku niezgodności i trudności w odzyskaniu pieniędzy - pozostaje sąd, a nie Rzecznik Praw Konsumenta. Skoro jest taki problem z kontaktem z firmą, to bym odpuścił zdecydowanie. |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 31 Październik 2013, 13:03
|
|
|
Tegraf to inna firma która w tych samych pieniądzach oferuje tego box-a. Na razie też milczy.
Nie byłbym taki pewien że nie sprzedają tego co nie jest na sprzedaż, czytałem jak gościu kupił photoshopa cs 6 za 2600 zł, na aukcji pięknie wyglądał, a przyszła włoska wersja, z włoskimi napisami na pudełku i instrukcją jak zmienić język. Robią wałki nawet po normalnej cenie. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Będę polował nadal. Temat można zamknąć. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 31 Październik 2013, 22:50
|
|
|
| Może jednak to jest aktualizacja? |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 1 Listopad 2013, 09:49
|
|
|
| Cytat: | | Może jednak to jest aktualizacja? |
Nie u nas uaktualnienie kosztuje 2x więcej, chyba że USA 169 dolarów ale tam wszystko jest inne . |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 1 Listopad 2013, 10:04
|
|
|
| Miałem na myśli taki „handel”, w którym płacisz za program z myślą, że otrzymujesz wersje pełną, ale w paczce dostajesz update. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 1 Listopad 2013, 11:40
|
|
|
| Artur Miernik napisał/a: | | Miałem na myśli taki „handel”, w którym płacisz za program z myślą, że otrzymujesz wersje pełną, ale w paczce dostajesz update. |
To raczej nie handel a wciskanie ciemnoty.Ciekaw jestem czy ewentualna odpowiedzialność jest wspólna . |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Listopad 2013, 11:53
|
|
|
Nie jest. Na Aϟϟegro można kupić grę za pół ceny. Sprzedawcy wykorzystują fakt, że na jednio konto można zarejestrować kilka stanowisk (żeby nie trzeba było do jednego domu kupować kilku sztuk). Konto oczywiście pozostaje własnością sprzedającego. Po czym pewnego dnia sprzedający blokuje nabywcy dostęp, bo ma do tego prawo i możliwości. Kupujący zostaje na lodzie, a sprzedający może wystawić grę na sprzedaż jeszcze raz... Czasem co tanie, to drogie. A dzięki systemowi aktywacji sprzedaż używanego oprogramowania staje się problematyczna.
Tutaj więcej na temat zaradności rodaków. |
|
|
|
 |
|
|