Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Precyzyjne rysowanie w X4
Autor Wiadomość
armao
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 3 Listopad 2013, 11:07   Precyzyjne rysowanie w X4

Witam,
mam następujące wyzwanie. Posiadam grawerkę laserową, którą chcę w sklejce wyciąć elementy pudełka. Elementy mają się łączyć ze sobą na wpusty (załączam zdjęcie). Załączam też element, który sprawia mi problem - tu narysowany narzędziem - rysunek odręczny, łamana. Jest to dla mnie dosyć czasochłonne.
Najprościej jakbym posługiwał się prostokątami, a potem usuwał niepotrzebne linie - tylko jak to zrobić (rysunek) - muszę usunąć bok małego prostokąta, oraz fragment boku dużego prostokąta.
Jeśli ktoś wie, to proszę o podpowiedź:
- Jak to zrobić w CorelDraw?
- Może użyć innego programu z pakietu Corel X4?

pozdrawiam
Michał

P.S. Jestem nowy na forum. Witam wszystkich i z góry dziękuję z pomoc.

pozbycie.jpg
Rysunek linii, które chciałbym usunąć
Pobierz Plik ściągnięto 183 raz(y) 25.49 KB

mabyc.jpg
Tak wygląda gotowy projekt.
Pobierz Plik ściągnięto 171 raz(y) 457.66 KB

Rysunek1.jpg
tak to teraz rysuję
Pobierz Plik ściągnięto 171 raz(y) 14.63 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:48   

Siemka. Ja mam co prawda inna wersję, ale dany sposób działa w każdej:

U ciebie opcja przycinania może się inaczej nazywać, ale jej ikonka będzie ta sama.

Nie napisałem na początku, że element docelowy rysujesz przy pomocy właśnie prostokąta - w ten sposób będziesz używał tylko tego narzędzia - tak jak chciałeś ;-) Żadnych zbędnych linii, konieczności usuwania "ogonków" i końcówek, łączenia węzłów itp.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:51   

Witaj armao,
armao napisał/a:
Najprościej jakbym posługiwał się prostokątami, a potem usuwał niepotrzebne linie
- i słusznie corel będzie idealny :-) . Jak mniemam Twoje doświadczenie jest niewielkie spróbuje łopatologicznie - bez obrazy - korzystaj z pomocy programu i zakładki w niej pierwsze kroki.
Do stworzenia pudełka użyj narzędzia prostokąt (f6)najpierw narysuj bryłę boku pudełka, zrób nowy prostokąt o wymiarze łącznika i umieść go z boku boku :mrgreen: za pomocą prowadnicy którą wydobędziesz z boku ;-) jakbyś ciągną ją z linijek zaznacz finkcje przyciągaj do prowadnic. Kiedy będziesz miał je na swoich miejscach te prostokąty które mają być wypustami powiększ przeciągając nad prostokąt boku z wciśniętym SHIFT-em zaznacz ten prostokąt i zespawaj. TO o wypustach o wpustach napiszę za jakiś czas bo... muszę kończyć na ten moment
Ostatnio zmieniony przez kula69 3 Listopad 2013, 12:53, w całości zmieniany 1 raz  

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:52   

Shame, już o tym napisał :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:52   

można tak,a ja zrobił bym tak ,jak masz juz ten głowny prostokąt to na nim przy krawedzi rysował bynm nastepne prostokąty,program będzie wyświetlał krawe∂ź,więc tylko ustalasz rozmiar prostokąta ,no i jak już narysowane są wszystkie to w tedy zaznaczasz wszystko i rozmieść kształtowanie i klikasz tył bez przodu,program z automatu przekształci to na krzywe i gotowe

wloza 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:59   

Przytrzymując klawisz shift zaznaczasz najpierw mniejszy prostokąt, potem większy. Wciskasz narzędzie "przytnij". A teraz tylko usuwasz mniejszy prostokąt i gotowe.

Przycinanie.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 156 raz(y) 27.8 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Listopad 2013, 13:21   

no ja nie wiem moj sposob jest o wiele szybszy chyba?

armao
Początkujący

Wysłany: 3 Listopad 2013, 13:24   

Bardzo dziękuję za porady :). Przyznam się, że sam próbowałem to zrobić na wiele sposobów... jeden kolega mi doradził tak - narysować te moje prostokąty, potem z tego bitmapa, gumka, potem trasowanie :) i w sumie wczoraj tak wykonywałem jedną podstawkę... było to na tyle kłopotliwe, że uznałem iż być może używam niewłaściwego programu :) - w efekcie się tu zalogowałem ;)

dziękuję wszystkim za cenne porady

chezare 

Wysłany: 3 Listopad 2013, 21:43   

Bidon, mógłbyś trochę wolniej rysować? :-)
Żeby autora trochę sponiewierać dodam swój poradnik, który częściowo pokrywa się z tym co już napisaliście :-)
PUDEŁKO
Zdziwię się jak po przeczytaniu tego coś wytnie :-)

armao
Początkujący

Wysłany: 5 Listopad 2013, 23:40   

chezare - sponiewierałeś :) i uprzedziłeś następne pytania. Dzięki :)

Odpowiedz do tematu