|
Precyzyjne rysowanie w X4 |
| Autor |
Wiadomość |
armao
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 3 Listopad 2013, 11:07 Precyzyjne rysowanie w X4
|
|
|
Witam,
mam następujące wyzwanie. Posiadam grawerkę laserową, którą chcę w sklejce wyciąć elementy pudełka. Elementy mają się łączyć ze sobą na wpusty (załączam zdjęcie). Załączam też element, który sprawia mi problem - tu narysowany narzędziem - rysunek odręczny, łamana. Jest to dla mnie dosyć czasochłonne.
Najprościej jakbym posługiwał się prostokątami, a potem usuwał niepotrzebne linie - tylko jak to zrobić (rysunek) - muszę usunąć bok małego prostokąta, oraz fragment boku dużego prostokąta.
Jeśli ktoś wie, to proszę o podpowiedź:
- Jak to zrobić w CorelDraw?
- Może użyć innego programu z pakietu Corel X4?
pozdrawiam
Michał
P.S. Jestem nowy na forum. Witam wszystkich i z góry dziękuję z pomoc.
pozbycie.jpg Rysunek linii, które chciałbym usunąć |
Pobierz Plik ściągnięto 183 raz(y) 25.49 KB |
mabyc.jpg Tak wygląda gotowy projekt. |
Pobierz Plik ściągnięto 171 raz(y) 457.66 KB |
Rysunek1.jpg tak to teraz rysuję |
Pobierz Plik ściągnięto 171 raz(y) 14.63 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:48
|
|
|
Siemka. Ja mam co prawda inna wersję, ale dany sposób działa w każdej:
U ciebie opcja przycinania może się inaczej nazywać, ale jej ikonka będzie ta sama.
Nie napisałem na początku, że element docelowy rysujesz przy pomocy właśnie prostokąta - w ten sposób będziesz używał tylko tego narzędzia - tak jak chciałeś Żadnych zbędnych linii, konieczności usuwania "ogonków" i końcówek, łączenia węzłów itp. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:51
|
|
|
Witaj armao, | armao napisał/a: | | Najprościej jakbym posługiwał się prostokątami, a potem usuwał niepotrzebne linie | - i słusznie corel będzie idealny . Jak mniemam Twoje doświadczenie jest niewielkie spróbuje łopatologicznie - bez obrazy - korzystaj z pomocy programu i zakładki w niej pierwsze kroki.
Do stworzenia pudełka użyj narzędzia prostokąt (f6)najpierw narysuj bryłę boku pudełka, zrób nowy prostokąt o wymiarze łącznika i umieść go z boku boku za pomocą prowadnicy którą wydobędziesz z boku jakbyś ciągną ją z linijek zaznacz finkcje przyciągaj do prowadnic. Kiedy będziesz miał je na swoich miejscach te prostokąty które mają być wypustami powiększ przeciągając nad prostokąt boku z wciśniętym SHIFT-em zaznacz ten prostokąt i zespawaj. TO o wypustach o wpustach napiszę za jakiś czas bo... muszę kończyć na ten moment |
| Ostatnio zmieniony przez kula69 3 Listopad 2013, 12:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:52
|
|
|
Shame, już o tym napisał |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:52
|
|
|
| można tak,a ja zrobił bym tak ,jak masz juz ten głowny prostokąt to na nim przy krawedzi rysował bynm nastepne prostokąty,program będzie wyświetlał krawe∂ź,więc tylko ustalasz rozmiar prostokąta ,no i jak już narysowane są wszystkie to w tedy zaznaczasz wszystko i rozmieść kształtowanie i klikasz tył bez przodu,program z automatu przekształci to na krzywe i gotowe |
|
|
|
 |
wloza
Praktyk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Pomógł: 4 razy Wiek: 67 Dołączył: 31 Sie 2013 Posty: 95 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 3 Listopad 2013, 12:59
|
|
|
Przytrzymując klawisz shift zaznaczasz najpierw mniejszy prostokąt, potem większy. Wciskasz narzędzie "przytnij". A teraz tylko usuwasz mniejszy prostokąt i gotowe.
Przycinanie.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 156 raz(y) 27.8 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Listopad 2013, 13:21
|
|
|
no ja nie wiem moj sposob jest o wiele szybszy chyba?
 |
|
|
|
 |
armao
Początkujący

|
Wysłany: 3 Listopad 2013, 13:24
|
|
|
Bardzo dziękuję za porady :). Przyznam się, że sam próbowałem to zrobić na wiele sposobów... jeden kolega mi doradził tak - narysować te moje prostokąty, potem z tego bitmapa, gumka, potem trasowanie :) i w sumie wczoraj tak wykonywałem jedną podstawkę... było to na tyle kłopotliwe, że uznałem iż być może używam niewłaściwego programu :) - w efekcie się tu zalogowałem ;)
dziękuję wszystkim za cenne porady |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 3 Listopad 2013, 21:43
|
|
|
Bidon, mógłbyś trochę wolniej rysować?
Żeby autora trochę sponiewierać dodam swój poradnik, który częściowo pokrywa się z tym co już napisaliście
PUDEŁKO
Zdziwię się jak po przeczytaniu tego coś wytnie |
|
|
|
 |
armao
Początkujący

|
Wysłany: 5 Listopad 2013, 23:40
|