Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Shame, Gogman i Bidon - coś dla Was (i nie tylko)
Autor Wiadomość
tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 4 Listopad 2013, 20:37   Shame, Gogman i Bidon - coś dla Was (i nie tylko)

http://d2d.pl/index.php?id=32

Cytat:

Książka Jak projektować kroje pisma to rzetelnie i uważnie napisany poradnik dla tych, którzy pragną zmierzyć się z projektowaniem krojów i tworzeniem fontów. Również ci, którzy projektują logotypy, znaki firmowe czy wykonują pojedyncze napisy, znajdą tu wartościową wiedzę na temat budowy i ustawiania liter. Dla tych, którzy chcą się poważnie zabrać do projektowania krojów, ta książka jest doskonałym wstępem do dalszej nauki.
Zawarto tu porady dotyczące wszystkich aspektów tworzenia fontów – od koncepcji i organizacji projektu, przez kwestie czysto liternicze, aż po podstawy technologii, marketing i zagadnienia z zakresu prawa autorskiego. Jest to książka ze wszech miar współczesna i świetnie pasująca do polskich realiów.
Atutem tej pozycji są też zręczny przekład i staranna redakcja dokonana przez polskich fachowców w ścisłej współpracy z autorami. Praca nad tą książką była dla mnie wielką przyjemnością, chociaż problematyką projektowania pism drukarskich i tworzenia fontów zajmuję się od lat, pozwoliła mi odkryć jeszcze coś nowego.
– Adam Twardoch.

Artur Miernik 

Wysłany: 4 Listopad 2013, 20:56   

d2d.pl | 978-83-927308-7-3 | 160×240 mm | s. 144, oprawa broszurowa (ota-bind), ze skrzydełkami, szyta nićmi

Pierwszy zachwyt nieco zetlał gdy zobaczyłem, że to tylko 144 strony. Zdecydowanie przydałby się spis treści.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 4 Listopad 2013, 21:04   

Spisu nie ma, ale trochę zdjęć środka: http://lowcydizajnu.pl/ja...ac-kroje-pisma/

A tu jest spis wydania oryginalnego (chyba): http://rosettatype.com/in...Id_content=2977

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2013, 21:10   

dobre.tylko nie za bardzo wyjaśnia jak to przeniesc na program,ale dobre,powiem szczeże że lektura warta polecenia :poklon

Artur Miernik 

Wysłany: 4 Listopad 2013, 21:23   

bidon184 napisał/a:
(…)tylko nie za bardzo wyjaśnia jak to przeniesc na program(…)

No nie wiem czy niema. Tytuły 2 rozdziałów trącają temat. Zobaczymy. Z drugiej strony raczej nie mogłaby być to książka tylko z obsługi FontLabu/FontForgea/Fontographera.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2013, 21:33   

Artur Miernik napisał/a:

No nie wiem czy niema. Tytuły 2 rozdziałów trącają temat. Zobaczymy.

no niby tak ,ale jak ktoś chociaz raz cos zrobił w nie wiem w font kreatorze to te informacje do czego niby mają slozyć?? ja tu nie mowie o obslodze programu ale ogolnie,ale oki od czegos trzeba zacząć,ja zaczynałem od poznania programu i jego możliwości a kroje same pszyszły ,ale i tak polecam lektory o takich rzeczach ,bo mozna sie dowiedzieć rzeczy o ktorych nie mieliśmy pojęcia

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 4 Listopad 2013, 23:30   

Całkiem, całkiem tegraf. Dziękujemy, że o nas pomyślałeś ;-) W sumie gogman rzucił mi jakiś czas temu link do ich (d2d.pl) fanpage'a (na FB). Jak widać to nie jedyna pozycja na ich stanie 8-) Chociaż mnie bardziej zainteresowałaby książka Człowiek i jego znaki, bo to rzecz o sile i percepcji symboli - wielce przydatne dla brand designera ;-)
Szkoda tylko, że książki branżowe są tak (relatywnie) drogie :-( Dodatkowym minusem jest to, że żeby faktycznie zagłębić się w temat, trzeba by ich mieć kilka-kilkanaście, bo jedna ledwo liże tę lodową górę, której i tak widać tylko wierzchołek :-P

Ale nic to, więcej takich linków, propozycji. Jak zastanie mnie nagły deszcz manny, na pewno się skuszę :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 5 Listopad 2013, 10:52   

Zdaje mi się, że zacząć to trzeba od kompozycji. I to klasycznej. Bo to się wprost na liternictwo przekłada. Plus, oczywiście — światła.

Odpowiedz do tematu