Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
grafika reklamowa,layouty,grafika,poligrafia - jaki Corel?
Autor Wiadomość
biznesprint
[Usunięty]

Wysłany: 1 Luty 2008, 13:59   grafika reklamowa,layouty,grafika,poligrafia - jaki Corel?

Witam

Słuchajcie zaczynam działać w branżuy poligraficznej. Na chwilę obecną mam zamiar działć jako firma, ale graficzne sprawy załatwi za mnie zaprzyjaźniony grafik na umowę, ewentualnie faktury.
W przyszłości chcę robić to wszystko sam, ale teraz pytanie. Czytałem gdzieś, że do DTP dobry jest Corel. Na pewno mogę go wykorzystać również do tworzenia grafiki, ulotek,folderów,reklam etc.

Ale moje pytanie jest jedno, może nawet dla Was błahe. Otóż podpowiedzcie jaką wersję tego programu zakupić, bo jest ich tyle, że się pogubiłem.

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 1 Luty 2008, 14:59   

taką na którą wydasz najmniej pieniędzy

jeśli się nauczysz w niej poruszać, przyjdzie czas na upgrade do najnowszej
sprawdź promocje - może ktoś akurat się pozbywa jakiegoś corela ;)

Asdef 

Wysłany: 1 Luty 2008, 20:12   

Na początek 9, nie wiem czy można już gdzieś kupić… ale warta uwagi
10,11,12 odradzam (chociaż ja miałem 11 i nie narzekałem na XP, była stabilną wersję. Ale czytając problemy innych – to bym jej nie kupił, bo nie wiadomo jak u ciebie będzie sobie radził XP ) natomiast X3 – to co mam teraz, naprawdę stabilność niczym z wersji 9 a możliwości dużo większe – 14stki nie widziałem nie znam i pewnie nie ma w wersji PL (chyba!) 9 na początek, x3(czyt. 13) wspaniały Corel na dzień dzisiejszy, tylko drogo

ABu 
Doradca

Wysłany: 1 Luty 2008, 21:03   

Ja osobiście używam i polecam wersję 12, jeszcze ani razu mi się nie posypała, czego nie mogę powiedzieć o X3 (PHOTO-PAINT X3 wysypywał mi się wielokrotnie). Poza tym 12. jeszcze można w niektórych sklepach znaleźć, myślę, że ze znalezieniem starszych niż 12. wersji mogą być spore problemy.

Poza tym warto wziąć pod uwagę i to, co napisałem w tym wątku:
Cytat:
Używam BOX 12 SE w wersji polskiej i bardzo ją sobie chwalę. Ale muszę z góry ostrzec, że oprócz płytki instalacyjnej i licencji w pudełku nie ma nic więcej. Jako że nie korzystałem nigdy z Corelowskich clipartów, więc brak płytki z nimi wcale mnie nie zmartwił, natomiast spory problem miałem ze czcionkami, których w tej wersji jest jak na lekarstwo (polskich na pewno nie będzie nie więcej niż 20), dlatego o ile już takich nie posiadasz, to pewnie czeka Cię przekopywanie netu w poszukiwaniu darmowych i legalnych czcionek do zastosowań komercyjnych (da się znaleźć, więc raczej nie masz się czym martwić).

pozdrawiam
ABu

biznesprint
[Usunięty]

Wysłany: 1 Luty 2008, 21:33   

dzięki za małe porady, myślę, że spróbuje najpierw od tego pakietu w wersji oznaczone liczbą 12 :)
Zobaczę co i jak, raczej to chyba kupię.

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 2 Luty 2008, 01:04   

Jeżeli będziesz prowadził także usługi, to zawsze (w miarę możliwości) najnowsza wersja softu! No bo jak otworzysz pracę zrobioną w Corelu X3 w Corelu 12? Będziesz klientów uczył, żeby zapisywali niżej?
Kosztuje to trochę, ale trio: Illustrator CS2 (bo jest PL) + Corel X3 (bo jest PL) i Photoshop (z pakietu CS2) załatwi Ci wszelkie problemy na najbliższą przyszłość. Do tego darmowy OpenOffice (jednak polecam zapłacić te 20 zł, żeby mieć dokument nabycia) oraz darmowe "viewery" ze strony MS i jest ok.
Oczywiście istnieje jeszcze 999 i ciut-ciut inych kombinacji, ale ta jest w miarę rozsądna, żeby sie nie rozpisywać niepotrzebnie...

A jakość wykonanego zlecenia nie zależy od softu, ale od człowieka który je obsługuje!!!

Odpowiedz do tematu