Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie loga pod sitodruk
Autor Wiadomość
harnas11 
Początkujący

Wysłany: 20 Listopad 2013, 23:05   Przygotowanie loga pod sitodruk

Witam tak jak w temacie potrzebuje pomocy w przygotowaniu pliku pod sitodruk jest wgl to logo do wykonania w sitodruku w miarę prosto?

manual logo.ai
Pobierz Plik ściągnięto 411 raz(y) 1.07 MB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 20 Listopad 2013, 23:34   

Trzeba zrobić tyle sit, ile kolorów jest w logo. Nie proponuj więc kolorów cmykowych (jak ten niebieski w kilku odcieniach), tylko daj pantony. Jeśli będziesz to rozbarwiać na klisze, to klisz musi być tyle, ile kolorów w logo. Sit musi być też tyle, ile kolorów. Wówczas każdy kolor drukujesz innym sitem, które przepuszcza farbę tylko tam, gdzie ma ona być być na logo. :-)

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 20 Listopad 2013, 23:35   

A na czym polega Twój problem. Loga są praktycznie gotowe do druku. Sa cztery wersje. Nie wiem która ma być drukowana? Poza tym, na czym to ma byc drukowane (tkanina, papier, folia???). Jaki jest kolor tła? I wreszcie jakie ilości (druk ręczny, na automacie, półautomacie) ??

harnas11 
Początkujący

Wysłany: 20 Listopad 2013, 23:40   

druk ręczny
tło białe lub jakiś jasny kolor
na tkaninie:)
czyli ile sit muszę przygotować?? pod dane logo?

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 21 Listopad 2013, 00:01   

Pierwsze logo jest czterokolorowe, czyli 4 sita.
1. Ciemnoniebieski, 2. jasnoniebieski, 3. czarny 4. jasnoszary.

Chyba, że kosztem wierności kolorów chcesz zredukowac koszty to możesz:
a) odpuścić jasnoszary bo jest tak blady, że na białym tle i tak go prawie nie bedzie widać.
b) ciemnoniebieski uzyskać jako nadruk jasnoniebieskiego i niewielkiej ilości czarnego np. 15%, ale sito nie lubi rastrów, więc należy to uzgodnić z drukarnia.
Po takim uproszczeniu zostają dwa sita, wiec cena druku spada prawie o połowę.

harnas11 
Początkujący

Wysłany: 21 Listopad 2013, 00:15   

chodzi o to ze ja zaczymam zabawe z nadrukami kilka prostych sit zrobiłem teraz mam takie zlecenie i potrzebuje pomocy jak to rozwiązać? ;)

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 21 Listopad 2013, 09:09   

Niestety nie mam czym otworzyć pliku (tak na marginesie, to chyba forum Corela), a dlaczego sito nie lubi rastrów? 8-)
Dużo drukowałem w CMYK'u przed erą solventową i rastry były jak najbardziej wskazane, ale o odpowiedniej liniaturze, kącie i kształcie. Druk na tekstyliach ma trochę inną specyfikę.
Proponuję wpisać w google "screen printng" napewno dowiesz się czegoś.

Pierwszy z brzegu adres

Sitodrukarz to zawód znikajacy, podobnie jak szewc ;-)
Jednak życzę duzo zleceń.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 21 Listopad 2013, 13:11   

Roberto napisał/a:
...a dlaczego sito nie lubi rastrów?....

Może, źle się wyraziłem. Wiele zakładów sitodrukowych nie lubi rastrów i kolorów CMYK-owych.
Dla innych robiłem klisze ze zdjęciami na koszulki i było wszystko OK.
Trudno coś jednak jednoznacznie radzić, gdy np. w Kędzierzynie w latach 90' było około 10-15 zakładów sitodrukowych. Dla większości ja przygotowywałem klisze. Dla każdego zakładu inaczej. Jedni chcieli czarny w nadruku. Inni wszystkie kolory na styk. Ten co miał najlepszą maszynę drukował liniaturą 50. A inny twierdził, że jemu 80 lpi wychodzi.

A wracając do kolegi Harnasa - uściślij jak jest Twoja rola. Jesteś drukarzem sitodrukowym, czy grafikiem w zakładzie sitodruku, czy też grafikiem w studiu reklamowym?

harnas11 
Początkujący

Wysłany: 21 Listopad 2013, 15:46   

jestem początkującym drukarzem sitodrukowym:)

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 21 Listopad 2013, 17:00   

harnas11 napisał/a:
jestem początkującym drukarzem sitodrukowym:)

OK. Więc nie będziemy kombinować z rastrami. Tak jak wcześniej pisał Trurl trzeba zamienić kolory - na kolory Pantonowe o 100% nasyceniu. (Jako drukarz musiałbyś zainwestować i kupić chociaż podstawowy wzornik kolorów pantonowych). Tutaj problem w tym, że nie ma dokładnie takich farb pantonowych, więc albo przekonasz klienta, ze drukujesz zblizonymi kolorami, albo bedziesz musiał mieszać farby aby uzyskać zbliżony odcień.
Przykładowo Twój jasnoniebieski ma 83% cyanu i 49% magenty. Najbardziej zbliżony Panton to nr 7455 zawiera C=90 i M= 60 jest więc trochę ciemniejszy. Czyli masz dwa wyjścia:
1) przekonać klienta, że takim drukujesz,
2) do Pantonu dodać białej, żeby uzyskać zbliżony odcień.
Gdy zamienisz kolory na Pantony, przy druku na tkaninach, lepiej drukować kolory na styk bo nadrukowywanej farby robi się za dużo i tkanina zamienia się w blachę. Zwróć więc uwagę, gdy będziesz świecił klisze, aby wyłączyli nadrukowywanie czarnego.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Listopad 2013, 23:17   

Marak, Harnaś nie musi drukować pantonami. Chodzi tylko o to, żeby dać tyle klisz, ile jest kolorów. Jeśli kolorów jest co najwyżej 4, to można pracę w Corelu zrobić w kolorach triady cmykowej - rozbarwienia na kliszach będą identyczne. A drukować może tym, co namiesza w kubełku. :-)

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 22 Listopad 2013, 00:09   

Trurl napisał/a:
Marak, Harnaś nie musi drukować pantonami. Chodzi tylko o to, żeby dać tyle klisz, ile jest kolorów. Jeśli kolorów jest co najwyżej 4, to można pracę w Corelu zrobić w kolorach triady cmykowej - rozbarwienia na kliszach będą identyczne. A drukować może tym, co namiesza w kubełku. :-)

1. Pisałem, że może też farbę namieszać, ale to rozwiązanie ma taką wadę, że za 2 lata klient przychodzi i prosi o powtórkę. I trzeba identyczną farbę namieszać :-( :-( . A to może być problem.
2. Odnośnie triady i wypuszczanie z CMYKA całkowicie się z Tobą zgadzam. Sam tak często robię, że wypuszczam magentę a piszę zielony, ale Kolega jest początkujący więc mu nie chciałem mieszać w głowie.
3. Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, że sugerujesz druk tego loga z CMYK-a. Na sicie się nie da. Tego jasnoszarego składającego sie z 3% składowych nie wydrukujesz na sicie z CMYK-a, bo albo wyjdzie zero, albo 20%.
4. Na tym przykładzie uwaga do tych którzy parają się projektowaniem znaków firmowych. Widać, że ten kto to projektował nie pomyślał, że logo powinno być projektowane w Pantonach. Podawanie CMYK-a może być jako dodatkowe, a nie zasadnicze. Loga umieszcza się na różnych materiałach przy pomocy różnych technik i nie zawsze drukowanie z CMYK-a jest moźliwe. Poza tym tu jest jeszcze taki problem. Skąd Kolega ma wiedzieć jaki właściwie kolor ma uzyskać. Wie, że niebieski ma mieć C=89, M=43. Ale jaki to jest kolor? Jak ma go uzyskać? Chyba trzeba wypuścić taki kolor na proofie cyfrowym i według tego mieszać. W praktyce to ja piszę drukarzowi: niebieski pośredni między pantonem 659 a 660 - bo co innego wymyślę.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 22 Listopad 2013, 00:17   

ad. 3.
Marak, niedobrze mnie zrozumiałeś. Nie chcę drukować z cmyka, bo wiadomo, że przy sicie dobrze jest unikać rastrów. Trzeba namieszać w kubełku, co ma wadę, o której piszesz w p-kcie 1. Najpewniej jest używać w druku pantonów. :-) Jak trzeba po latach coś dodrukować, to kupujesz puszki konkretnych pantonów, i lecisz... :-)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 14 Styczeń 2016, 14:28   

Bawię się trochę sitem i grafiką choć nie widziałem logo o którym mowa to kilka rad ogólnych.
Przy projektowaniu używaj palety Pantone, bo na wydruku rozbarwienia da Ci gotowy automatyczny rozkład na kolory. Kolory dobieraj do druku z puszki lub mieszaj przy użyciu wagi laboratoryjnej i zapisuj w kajeciku wraz z dodaną próbką koloru. Jeśli chcesz się bawić rastrami to kup naświetlarkę - używane już od 1000 zł, potrenujesz i będziesz mistrzem, choć najpierw POCZYTAJ o zasadach kątów i rozmiarach rastra. Kolor na jasne tkaniny idzie dobrać nawet z farby pigmentowej, choć łatwiej kupić gotowca (dużo droższego) z mieszalni z tym że w wodnych dotyczy to właściwie tylko akryli. Każda - prawie - firma sprzedająca plastizole domiesza kolor Pantone, ale na tkaninie i tak może się różnić ciut mniej lub więcej do oryginału w zależności od materiału.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 14 Styczeń 2016, 15:03   

kula69, chyba nie rozpoznałeś marketingu szeptanego, drogi kolego :-)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 14 Styczeń 2016, 18:32   

Shame, chyba masz racje :oops:

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 14 Styczeń 2016, 20:16   

Nie łam się. Zaszedł cię z mańki, szelma jeden.

Odpowiedz do tematu