Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozciąganie kadru z obiektem czworokąt do prostokąta
Autor Wiadomość
wujek74
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2013, 11:43   Rozciąganie kadru z obiektem czworokąt do prostokąta

Witam,

Mam oto taki problem.
1. Chciałem na www umieścić zdjęcie drzwi
2. Zrobiłem zdjęcie drzwiom
3. Wyciąłem ze zdjęcia drzwi w trybie zniekształcania
4. Utworzyłem Nowy ze schowka i uzyskałem takie zdjęcie
http://www.wepa.pl/gfx/linki/milky3.jpg
5. Chciałbym teraz aby zdjęcie dopasowało się do kształtu obrazka (żeby znikły białe trójkąty na bokach)

Jak to osiągnąć w corel photo-paint 11?

chezare 

Wysłany: 25 Listopad 2013, 14:56   

Ponieważ zdjęcie jest skoszone, przypuszczam że to kwestia sprzętu, albo za mało miejsca, to trzeba go zniekształcić w drugą stronę. Taka operacja musi się skończyć pogorszeniem jakości, ale jak to ma być na www, to nie ma się czym przejmować, nie powinno być to zauważalne. Tak naprawdę to w tym przypadku nie ma sensu cokolwiek wycinać bo dokument w Photo-Paint to zawsze prostokąt i te drzwi też mają kształt prostokąta. Jak już masz fotografię wklejoną do Photo-Paint, to klikasz ją dotąd aż w rogach będziesz miał tak:

Ciągasz za te uchwyty dotąd aż będziesz widział drzwi tak jak chcesz. Scalasz z tłem (ctrl+shift+strzałka do dołu), zapisujesz i masz tak:

Oczywiście jak Ci nie przeszkadza to, że drzwi na fotografii nie są prostokątem, a jedynie przeszkadzają Ci białe trójkąty, to wystarczy zapisać obrazek bez tła (png, gif).

wujek74
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2013, 15:07   

Witam,

Dzięki za podpowiedź jednakże chodziło mi o jakąś funkcje która z automatu dopasuje obiekt do wielkości obrazka. Taka manufaktura z rozciąganiem rogów do rogu obrazka się sprawdza przy pojedynczym zdjęciu, przy większej ilości to by była masakra.

Pomysł z png jest ciekawy jednakże efekt jest niezbyt zadowalający.

Nie wiem co porobiłem ale jak wybieram maskę to mi się pojawia czerwone tło zamiast ramki którą mógłbym przesuwać bądź rozciągać.

wujek74
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2013, 15:20   

A przy okazji, jak udało ci się zrobić tego .png?

chezare 

Wysłany: 25 Listopad 2013, 15:32   

Normalnie, eksportując do png bez tła z Phtoto-Paint :-)
Można też w takim przypadku posłużyć się maską.

Jeśli nie zależy Ci na geometrii obrazka to szybciej byłoby wykadrować zdjęcie w CorelDRAW krzywymi i wyeksportować do png bez tła.

W DRAW można jeszcze prościej, narzędziem kształt przeciągnąć rogi fotografii do rogów drzwi, ale nie da się zmienić marnej geometrii.
Nie ma żadnego gotowego mechanizmu, który poprawi źle wykonaną fotografię automatycznie.

wujek74
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2013, 15:44   

"Nie ma żadnego gotowego mechanizmu, który poprawi źle wykonaną fotografię automatycznie."

To wskaż mi fotografa który zrobi zdjęcie prostokątnego obiektu tak by na zdjęciu ten obiekt zachował kształt

chezare 

Wysłany: 25 Listopad 2013, 15:52   

Znam co najmniej kilku którzy to potrafią :-)
Mogę się jednak zgodzić, że i tak bez drobnych poprawek się nie obejdzie w przypadku kiedy coś trzeba będzie wyciąć z tła.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 25 Listopad 2013, 16:30   

wujek74 napisał/a:
To wskaż mi fotografa który zrobi zdjęcie prostokątnego obiektu tak by na zdjęciu ten obiekt zachował kształ

Warunkiem jest zrobienie zdjęcia dobrym obiektywem stałoogniskowym .

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Listopad 2013, 22:12   

niom,ale to zbytek łaski,wystarczy telefonik z możliwością dopasowania do satałej ramki,to nawet kp500 potrafił tylko trza mu było troche theme zmodyfikować :-) ,a tak ogólnie to szopik jest idealny do takich rzeczy ,paint to ni za bardzo bo ja np w x6 nie zauważyłem opcji ,importuj do zadanego obiektu,hym :roll:

wujek74
Początkujący

Wysłany: 26 Listopad 2013, 08:10   

Dziękuję wszystkim za pomoc i odpuszczam sobie katusze z CPP, o ile CD jest super to CPP nigdy mi nie leżał, będę musiał spróbować Szopa.

chezare 

Wysłany: 26 Listopad 2013, 08:20   

Bidonik, z tym telefonem to chyba lekko przesadziłeś? :-)
Zapomniałeś, że te drzwi w oryginale mają naokoło ścianę albo np. panią Krysię która je trzymała żeby można było zrobić fotografię i że ta fotografia bez żadnych zabiegów tak jak każda bitmapa, jest prostokątem. Dopasowywanie do żadnego innego prostokąta nie zmieni tego że dalej na marnej fotografii, bo ta tutaj jest marna jeśli chodzi o zniekształcenia, drzwi nie będą prostokątem. Tutaj potrzebne byłoby coś takiego jak obwiednia w DRAW, ale nie ma.
Potrzebny jest człowiek z przyzwoitą kamerą, odpowiednim obiektywem który nie wprowadzi zniekształceń walących po oczach, CorelDRAW i narzędzie szybkiego kadrowania. Wtedy robimy TAK
Taką metodą wujek Czarek może wykadrować 100 takich fotografii w godzinę :-)
Pozostaje pytanie czy drzwi na fotografii na której ma być widać jak one wyglądają muszą być prostokątem (wszyscy wiedzą, że są) czy mogą być lekko trapezowate? :-)
Moim zdaniem mogą, choć lepiej gdyby wszystkie fotografie miały taką samą geometrię.
Trzeba trochę ponosić te drzwi, ustawić w takim miejscu żeby fotograf nie musiał stawać na głowie albo trzymać kamery za plecami i wtedy nie potrzeba sprzętu za 150 tys. złotych, telefon się do tej roboty nie nadaje :-)

restauro 

Wysłany: 26 Listopad 2013, 10:19   

chezare napisał/a:
telefon się do tej roboty nie nadaje

Nie widziałem telefonu którym można zrobić DOBRE zdjęcia .

chezare 

Wysłany: 26 Listopad 2013, 10:22   

Przecież napisałem żeby nie wyciągać z kieszeni telefonu :-)

restauro 

Wysłany: 26 Listopad 2013, 10:27   

chezare napisał/a:
nie wyciągać z kieszeni telefonu

To było do Bidonka który chyba za bardzo uwierzył reklamom telefonów komórkowych.
Zdjęcie komórką można zrobić ,ale dobrego nie .

chezare 

Wysłany: 26 Listopad 2013, 10:38   

Restauro, nie ściemniaj bo mnie nie Bidonika zacytowałeś :-)
Bidon nie mówił o fotografowaniu telefonem tylko o użyciu telefonu do dopasowania fotografii do jakiejś ramki, nie wiem jakiej bo mam telefon który ma w środku tylko telefon :-)
Nie zgadzam się, telefonem w pewnych warunkach można zrobić całkiem niezłą fotografię.

restauro 

Wysłany: 26 Listopad 2013, 11:11   

chezare napisał/a:
nie ściemniaj bo mnie nie Bidonika zacytowałeś

To było tylko potwierdzenie
chezare napisał/a:
Nie zgadzam się, telefonem w pewnych warunkach można zrobić całkiem niezłą fotografię

Nie wiem jaką komórką było robione ponieważ w trakcie obróbki zostało pozbawione efixu ,ale i tak nie nazwałbym tego zdjęcia dobrym technicznie,chociaż niewątpliwie jest ciekawe.

Odpowiedz do tematu