Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w Obrysowaniu Samochodu
Autor Wiadomość
hp133 
Początkujący

Wysłany: 26 Listopad 2013, 21:04   Pomoc w Obrysowaniu Samochodu

Witam. Proszę o pomoc w obrysowaniu samochodu (załącznik) w warstwach tak jak na drugim załączniku. Potrzebne mi do projektu a nie mogę sobie poradzić. Powinno być dokładnie obrysowane tak żeby dało się to pomalować w późniejszej fazie. Te linie powinny być też powyginane tam gdzie są elementy okrągłe lub półokrągłe. Proszę bo potrzebne jak najszybciej (najlepiej jutro rano) . z góry dziękuje za pomoc :)

DSC_0037.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 418 raz(y) 1.22 MB

prototyp-syrena-sport-polski.jpeg
Pobierz Plik ściągnięto 395 raz(y) 345.12 KB

Cysorz 

Wysłany: 26 Listopad 2013, 21:20   

Myślę, że ten temat bardziej pasuje do "Zlecę...".

Uprzedzając: 600,00-800,00 + VAT gdybym miał czas do końca tygodnia.
Na jutro bym powiedział jakieś 1.500,00 + VAT (z góry!), ale teraz aż tyle czasu to nie mam...

hp133 
Początkujący

Wysłany: 26 Listopad 2013, 21:29   

"Tutaj osoby bardzo słabo znające program Corel, mogą zwracać się z prośbą o wykonanie za nich rysunku" Tak jest napisane więc myślałem że ten temat będzie tu pasował. Proszę bardzo o pomoc :)

Cysorz 

Wysłany: 26 Listopad 2013, 23:21   

"POMÓŻ mi wykonać rysunek" - tak brzmi hasło nadrzędne ;)
Taka wizualizacja projektu jakiej sobie życzysz, w dodatku podzielona na w pełni edytowane warstwy to naprawdę nie "pikuś" - to nawet dla doświadczonego grafika co najmniej kilkanaście godzin żmudnej pracy!
Ale nie ma z tym problemu: chętnie pomogę, czyli wytłumaczę JAK TO ZROBIĆ - i nie tylko ja zapewne. Ale ja swoją pracę i czas jej poświęcony szanuję - za takie zlecenie życzę sobie normalnie minimum 50-70 zł za godzinę pracy i wierz mi - to wcale nie jest najwyższa stawka, ba - nawet nie średnia...

s-p-i-n 

Wysłany: 27 Listopad 2013, 11:51   

oj hp133 to pojechałeś :) nawet nocy by nie starczylo by takie coś na dziś rano zrobić

Artur Miernik 

Wysłany: 27 Listopad 2013, 13:30   

Może od razu z wypełnieniem siatkowym?

A tak na serio — bez rysika, czyli myszą, zajmie Ci to pewnie ze dwa dni. Jeśli nie masz rysika, to może tak wyostrz to z dużym radiusem, albo potraktuj górnym przepustem. Wydrukuj. Kup kilka kartek kalki technicznej i przemyśl sekcje i kolejność działań. Potem obrysuj ręcznie najdokładniej jak umiesz. Potem każdą kalkę wskanuj i zwektoryzuj z automatu. Do rana zdążysz trzy razy.

DzumA - 78

Wysłany: 27 Listopad 2013, 14:05   

ja bym go machnął myślę 10-15 godzin ;-)
ale zdradliwa vena raz jest raz jej nie ma ;-)

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2013, 14:12   

Pracochłonność tej roboty to jedno, a założenie żeby cienie były na jednej warstwie, coś tam na innej i żeby to jeszcze się dawało prosto edytować bo kolega woli syrenki zielone jest niewykonalne w żadnym czasie, po takiej operacji trzeba by sporo rzeczy robić od nowa.
Ja w pierwszym momencie pomyślałem, że mu to narysuję, ale jak się zastanowiłem to doszedłem do wniosku, że to się chyba nie da zrobić, a później zadałem sobie pytanie dlaczego zamiast spać jak normalny człowiek mam siedzieć w nocy i rysować samochody?
Czas minął, a ta syrenka jest całkiem elegancko narysowana :-)

DzumA - 78

Wysłany: 27 Listopad 2013, 14:47   

chezare - qrcze, że chciało CI się to rysować to chyba żart ;-)

generalnie przyglądając się opisowi hp133 mam wrażenie, że o rysowaniu ma mizerne pojęcie - więc zakładam że wystarczyło mu mniej więcej coś takiego

i jak dziecko kliknie w koło to nada kolor na koło - kliknie na maskę to nada kolor na maskę - taka dziecięca kolorowanka

to dało by się zrobić dużo szybciej ;-) ale i tak by mi się nie chciało - wolę spać ;-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2013, 14:54   

na necie znalazłem jakiś obrazek i z automatu wychodzi tak :-)

syrenasportcdr9.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 304 raz(y) 66.51 KB

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2013, 20:45   

Dżuma, maiłem przez chwilę taki pomysł, ale mi szybko przeszedł i dlatego dzisiaj nie jestem niewyspany :-) Teraz to też zaczynam myśleć, że nie chodziło o fotorealistyczny rysunek tylko jakiś taki prostszy, ale autor tego nie napisał i syrenki nie ma.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2013, 20:50   

pyfff :-P a co moja syrenka jest zła :-) :-P ,jaka jest, taka jest, ale jest :lol: (żarcik oczywiście)

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2013, 20:51   

Bidonik, Twoja syrenka jest piękna, ale nie wspomniałem o tym, bo wydaje mi się to oczywiste :-)

hp133 
Początkujący

Wysłany: 27 Listopad 2013, 22:47   

Nie chodzi żeby narysować ten samochód od nowa idealnie. Chodzi o to że mając wzór obrysowywać łamanymi wszystkie elementy tak aby po wyłączeniu warstwy ze wzorem były narysowane tylko kontury auta domknięte tak aby dało się pomalować. Chodzi o rysowanie łamanych a czasem przekształcenie którejś w krzywą. Dziś już się nauczyłem jak to zrobić więc zrobię sam bez waszej pomocy. Bo jak czytam te posty to widzę że siedzi tu grono "ekspertów" kombinujących tylko aby utrudnić to co na początku dokładnie jest napisane jak ma być zrobione. Skończyłem, Dziekuje, Dobranoc.

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 27 Listopad 2013, 22:57   

ah te warszawiaki :]

chezare 

Wysłany: 28 Listopad 2013, 07:06   

Cytat:
Proszę o pomoc w obrysowaniu samochodu (załącznik) w warstwach tak jak na drugim załączniku. Potrzebne mi do projektu a nie mogę sobie poradzić. Powinno być dokładnie obrysowane tak żeby dało się to pomalować w późniejszej fazie. Te linie powinny być też powyginane tam gdzie są elementy ok rągłe lub półokrągłe. Proszę bo potrzebne jak najszybciej (najlepiej jutro rano) . z góry dziękuje za pomoc :)

Cytat:
Bo jak czytam te posty to widzę że siedzi tu grono "ekspertów" kombinujących tylko aby utrudnić to co na początku dokładnie jest napisane jak ma być zrobione.

Na szczęście nie jestem ekspertem, ale martwi mnie, że podobnie jak koledzy nie rozumiem słowa pisanego.
Gdybyś wszystko dokładnie opisał, to któryś z tych pożal się Boże "ekspertów", którzy nic do roboty nie mają i tylko czekają na takich jak Ty żeby im dokuczyć, sponiewierać i uświadomić jak marnym są pyłem, pewnie by syrenkę narysował, ot choćby Dżuma, choć to też "ekspert", ale jak widać na dołączonych z tego forum przykładach, samochodziki rysować umie :-)

Życzę powodzenia w rysowaniu syrenki :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Listopad 2013, 09:57   

hp133 napisał/a:
(…)Dziś już się nauczyłem jak to zrobić więc zrobię sam bez waszej pomocy. Bo jak czytam te posty to widzę że siedzi tu grono "ekspertów" kombinujących tylko aby utrudnić to co na początku dokładnie jest napisane jak ma być zrobione. Skończyłem, Dziekuje, Dobranoc.

Och, jaki piękny foch.

DzumA - 78

Wysłany: 29 Listopad 2013, 23:58   

hp133

tak jak wspomniał chezare - źle się określiłeś i niemal każdy Cię zignorował
fajnie, że sam zacząłeś się krzywić - w corelu oczywiście ;-)

trafiłeś w dobre ręce - więc jak będziesz miał problemy z rysowaniem to nie krępuj się - tylko precyzyjnie opisuj - na początku zawsze są z tym problemy - tym bardziej że nie nadajesz językiem jak widzisz zrozumiałym

na tym forum jeszcze nie widziałem żeby kogoś poważnego zignorowano - a i lekkoduchom uchodziło płazem ;-)

bidon - Twoja syrenka nie jest zła - jakbyś pobawił się inteligentnym wypełnianiem i połączył co trzeba - to byłby zamierzony efekt hp133 - a kolega pewnie jeszcze do tego rozdziału nie dobrnął

dzięki chezare ty to chyba mnie lubisz ;-) wychwalać

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu