|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Corel nie nadpisuje plików |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 30 Listopad 2013, 02:58 Corel nie nadpisuje plików
|
|
|
Gdy przy eksporcie do PDF wskaże plik już istniejący będący też PDFem, to Corel nie zapisuje mi pliku. A komunikatu o niepowodzeniu brak. Pytanie "czy zastąpić?" jest, zgadzam się. Corel zapisuje ale tak nie jest!
I mam tak:
Zapisuję sobie wersję PDF o tytule jednym.
Potem po godzinie pracy i godzinie zmian zapisuję znowu do tego samego PDFa (nadpisuję po prostu). Po nadpisaniu wysyłam mailem. A gdy zobaczę na podgląd wiadomości - plik jest inny, poprzedni. Dopiero gdy zapiszę po nową nazwą to wszystko gra.
Dlaczego Corel KŁAMIE, OSZUKUJE że niby nadpisuje swoje pliki PDF a w rzeczywistości tak nie jest? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Listopad 2013, 05:51
|
|
|
| Po pierwsze nie wysyłaj czegoś, czego wcześniej nie obejrzałeś, po drugie jedyna sytuacja kiedy Corel nie chciał zrobić pdfa była spowodowana tym, że był on otwarty. Czasami podobnie dzieje się kiedy jakiś plik zamykamy a windows nie zwalnia uchwytu do niego i dalej choć na ekranie go już nie ma, wygląda jak by był otwarty. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30 Listopad 2013, 11:50
|
|
|
| To nie Corel a system blokuje takie przypadki. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Listopad 2013, 12:53
|
|
|
| Darmowe programy potrafią zauważyć, że plik, który zapisują, jest używany i oznajmiają to stosownym komunikatem. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Listopad 2013, 12:54
|
|
|
| nie wiem jak tam w nizszych wersjach ale ja u siebie mam zaznaczone w Obszar roboczy-Zapisz-Tworz kopie zapasową przy zapisywaniu,jak to jest zaznaczone to mimo ze obraz jest zablokowany powinno tworzyć plik |
|
|
|
 |
Roberto
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Pomógł: 22 razy Wiek: 61 Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 09:07
|
|
|
| Miałem tak samo jak kolega, Corel X3, window 7 64 home. Przesiadka na X4 załatwiła problem. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 11:24
|
|
|
| Corel jest bardzo oszczędny w słowach czasami. Jeśli obiekty znajdują się na pulpicie (z ustawieniami domyślnymi) , to zaznaczenie ich i wybranie opcji eksportu do np. jpg spowoduje przegonienie użytkownika przez wszystkie możliwe ustawienia i filtry, po czym nic nie zostanie zapisane bez żadnego ostrzeżenia. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 12:13
|
|
|
@ F - stary, spróbuj podczas eksportu, kiedy masz okienko Zapisz, to z rozwijanego menu typu plików (rozszerzeń) to wybierz tam jeszcze raz PDF (najlepiej wybierz coś innego, potem wybierz z powrotem PDF) i wtedy zapisz. Ja miałem (od czasu do czasu też mam) podobny problem, że nie chce mi zapisać czegoś, bo niby już istnieje (a nawet jak nie ma jeszcze takiego pliku), ale dotyczyło to tylko eksportu do JPG. Kto wie, może to ten sam przypadek?
@ Bogusia - hehe, dokładnie to samo! Ale już okryłem dlaczego. Bo warstwa Pulpit jest domyślnie niedrukowana (ta ikonka drukarki w menedżerze obiektów/warstw jest szara, zamiast czarnej). Wystarczy zrobić ją drukowaną, i po zaznaczeniu obiektu można go wyeksportować. Dodatkowo, wskazówką dla użytkownika, czy coś pójdzie do eksportu czy nie, są kolejne okienka. Normalnie mamy tak: okno eksportu/zapisu z nazwą i rozszerzeniem -> okno zamiany na bitmapę (nawet jeśli to już jest bitmapa) z określonym dpi -> okno podglądu ze stopniem kompresji. Jak tego ostatniego nie będzie (nie pojawi się) to znaczy, że nic nie wyeksportował |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 12:35
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | (…)Jeśli obiekty znajdują się na pulpicie (z ustawieniami domyślnymi) , to zaznaczenie ich i wybranie opcji eksportu do np. jpg spowoduje przegonienie użytkownika przez wszystkie możliwe ustawienia i filtry, po czym nic nie zostanie zapisane bez żadnego ostrzeżenia. |
A, bo ostatnio pulpit był zwyczajnym obszarem roboczym chyba w dziewiątce. Po drodze gdzieś to zgubili, i teraz nie do końca wiem, czym pulpit jest.
Nie mam tego problemu, bo od początku nauczyłem się projektować na stronach, zaś pulpitu używam tylko do trzymania pomagadeł i śmieci.
Tak z ciekawości:
A gdyby tak zaznaczyć wszystko, co na pulpicie razem z jednym z obiektów znajdujących się na stronie, zgrupować i dopiero eksportować? Tak chyba będzie dobrze? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 13:15
|
|
|
Nie ma tego problemu nikt, kto pracuje z projektami mieszczącymi się na jednej stronie. Ma ten problem każdy, kto musi najpierw rozmieścić coś na pulpicie, a potem stamtąd umieszczać na kolejnych stronach. A żeby to zrobić nic nie może mu zniknąć przypisane do konkretnej strony. Praca na jednej stronie jest wtedy po prostu niemożliwa. Z kolei czasem istnieje potrzeba szybkiego wyeksportowania jakiegoś elementu. Jeśli ktoś nie wie o tej funkcjonalności może wyeksportować, zadowolony zamknąć Corela po czym przekopać wszystkie możliwe dyski w komputerze w poszukiwaniu wyeksportowanego pliku i nic nie znajdzie. Można zrozumieć, że Corel nie umie, nie chce czy nie może zapisać czegoś, co ma na własnym pulpicie. Ale nie można zrozumieć, dlaczego o tym nie ostrzega. Wiele razy zdarzało się, że młodzi pracownicy nie wiedząc o tym tracili kilka godzin przez niechlujstwo twórców Corela. A szef złośliwiec zabronił o tym informować.
@Shame, ale my nie chcemy niczego drukować, prawda? Chcemy po prostu zapisać wektory jako obrazek, bitmapę. Dlaczego zamiast komunikatu fikcyjne okienka?
Z uwagi na nieporozumienia od razu oświadczam, że zdaję sobie sprawę jak ciężka i odpowiedzialna jest praca programisty i wiem, że nie można od niego za dużo wymagać, bo i tak zawsze oferuje swój wyrób po kosztach, a demo za darmo. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 22:20
|
|
|
@ Bogusia - no ależ chcemy drukować. Nie zapomnij, że eksport to czasem także takie drukowanie, tylko nie na drukarkę, tylko do pliku. Używałaś pewni nie raz Print To File, prawda? No widzisz, to kiepsko opłacani programiści z Corela przyjęli, że jeśli warstwa ma status "niedrukowalna", to znaczy, że nie ma czego wyeksportować/wydrukować do pliku. Poniekąd słuszne, aczkolwiek mylące, bo chyba programiści i użytkownicy nie do końca doszli do porozumienia w kwestii znaczenia słów "eksport" i "druk". Jak widać, dla jednych to to samo, dla drugich nie bardzo
@ Artur - to zależy na którą warstwę przeskoczy Tu już nawet nie chodzi o to, czy Pulpit, czy nie Pulpit, tylko o to, czy jest drukowalna, czy nie? Draw nie wyeksportuje niczego, co znajduje się na warstwie ze statusem "niedrukowalna" - to może być Pulpit, ale nie musi - zwykłą "Warstwę 1" na stronie też możesz zrobić "niedrukowalną" i tez niczego nie otrzymamy Z drugiej strony, jeśli mamy obiekt poza stroną (obszarem roboczym) na warstwie zwanej Pulpit, i posiada ona status "drukowalna", to bez problemu to wyeksportujemy Jasne? No! |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 22:49
|
|
|
| O widzisz! To w takim razie jeszcze jedna sprawa. Od dziesiątki po dziś zdarza się, że obiekty z pulpitu niekiedy są zawsze wyżej, a niekiedy zawsze niżej niż te na stronie. I nic tu nie pomaga — oczywiście poza przesunięciem obiektów z pulpitu na stronę. Wtedy sterta znów działa. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 23:41
|
|
|
| Największe problemy sprawia Corel w sytuacji, gdy kilka obiektów dodawanych jest na pulpit w różnym czasie. Problem polega na tym, że dodany ostatnio jest widoczny na wierzchu. Po przerzuceniu na Pulpit chowa się pod spód. Czasem dopiero po wydrukowaniu okazuje się, że jakiś element został schowany. Czasem także zaznaczenie wszystkich obiektów i wydanie polecenia Grupuj sprawia, że jeden z obiektów znika pod spodem... |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 23:55
|
|
|
Shame - wypróbowałem, masz rację. Warstwa musi być drukowalna. Przy czym jesli ustawić warstwę 1 jako niedrukowalną to Corel ostrzega przy eksporcie, że warstwa jest niedrukowalna i eksportu nie budiet.
Odnośnie położenia, Corel traktuje pulpit jako warstwę. Przy pomocy menadżera obiektów (zakładka menadżer warstw) można ustawić czy pulpit ma byc na górze czy na dole. Przerzucając ze strony na pulpit obiekt idzie odpowienio do góry lub na dół i po powrocie na strone będzie odpowiednio albo na samej górze, albo na samym dole.
Zgadzam się z Bogumiłą, ze nie jest to wygodne. Podobnie jak to, że przenosząc obiekty z 5 różnych plików Corela, z których każdy jest w swoim pliku na "warstwie 1", mam w pliku wynikowym 5 "warstw 1" i każdy obiekt jest na innej warstwie. Jeszcze w v.11 nowe warstwy tworzyły się tylko wtedy gdy miały inną nazwę. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 01:12
|
|
|
Marak słusznie prawi, drogi Arturze. Normalnie mamy domyślnie taki widok:
Ale jak klikniemy na ikonkę obok i wybierzemy drugą opcję:
to dostaniemy to:
Teraz wystarczy poprzesuwać jedno nad/pod drugie i mamy kolejność globalną.
Uwaga: nie wiem jak w X4 i X5, ale w X3 sa jedne ustawienia dla wszystkich stron. W X6 jest tak, że jak ustawisz na pierwszej, potem dodasz strony, to będą miały tak jak pierwsza. Jak jednak ileśtam stron dodamy najpierw, to ta kolejność tyczy się tylko danej strony, a nie całego dokumentu/skoroszytu. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 09:43
|
|
|
Bardziej miałem na myśli też to, że czasem Corel zachowuje się tak, jakby obiekt położony na pulpicie nadal znajdował się na stronie z której przybył, ale po paru manipulacjach nagle zmienia położenie na stercie.
Zdaje się, że to co napisałeś, po części wyjaśnia sprawę: | Shame napisał/a: | | (…) nie wiem jak w X4 i X5, ale w X3 sa jedne ustawienia dla wszystkich stron. W X6 jest tak, że jak ustawisz na pierwszej, potem dodasz strony, to będą miały tak jak pierwsza. Jak jednak ileśtam stron dodamy najpierw, to ta kolejność tyczy się tylko danej strony, a nie całego dokumentu/skoroszytu. |
|
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 11:47
|
|
|
| Artur Miernik napisał/a: | | Bardziej miałem na myśli też to, że czasem Corel zachowuje się tak, jakby obiekt położony na pulpicie nadal znajdował się na stronie z której przybył, ale po paru manipulacjach nagle zmienia położenie na stercie. |
To tak. U mnie w X4 też tak jest (w V11 nie było). Obiekt przeniesiony ze strony na pulpit najczęściej jest w dalszym ciągu na "warstwie 1". Trzeba pokombinować by go przenieść na warstwę "pulpit". Wkurza to gdy w ten sposób najczęściej chcę przenieść obiekt na inną stronę, bo go tam nie widać. I jak u mnie nie zauważyłem reguły. Tak jakby losowo raz przenosił automatycznie na pulpit, a innym razem zostawiał na "warstwie 1" przypisanej do strony. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 12:07
|
|
|
| Jeśli choć kawałek rysunku znajduje się w obrębie strony to nie zostanie przeniesiony na pulpit. Natomiast wysunięcie poza stronę nie przenosi na pulpit dopóki nie zostanie wybrana kolejna strona. Choć nawet jeśli pracujesz stale na przykład na stronie pierwszej, to i tak prędzej czy później część obiektów nie leżących w obrębie obrysu strony zostanie automatycznie przeniesiona na pulpit. Niestety, ten proces jest losowy. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 12:43
|
|
|
| Właśnie o to zjawisko spóźnionego spadania na pulpit mi chodzi. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|