|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
EXPORT HTML |
| Autor |
Wiadomość |
sthefciu
Doradca sthefciu

Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 103 Skąd: Szczawnica
|
Wysłany: 30 Listopad 2013, 23:37 EXPORT HTML
|
|
|
| Witam, znalazłem opcje w Corelu "eksportuj do html". i mam problem otóż - pisze w corelu jakiś tekst - który chciałbym żeby został tekstem juz na stronie www, po eksporcie natomiast traktowany jest jest jako mapa bitowa. pomożecie? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Grudzień 2013, 17:56
|
|
|
tak sie nida ta opcja w corelu jest do ładowania obiektów zewnętrznych,dlatego przerabia tekst na obraz,jesli chcesz miec edytowalny tekst,kolor tekstu i tło to wywal w notatniku Body i wklej np takie cósik
<BODY BGCOLOR="#FFFFFF">
<text
xml:space="preserve"
style="font-size:40px;font-style:normal;font-variant:normal;font-weight:bold;font-stretch:normal;line-height:125%;letter-spacing:0px;word-spacing:0px;writing-mode:lr-tb;fill:#000000;fill-opacity:1;stroke:none;font-family:Arial;-font-specification:Arial"
x="111.42857"
y="295.21933"
id="text2985"
sodipodi:linespacing="125%"><tspan
sodipodi:role="line"
id="tspan2987"
x="111.42857"
y="295.21933">BIDON</tspan></text>
</BODY> |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 09:01
|
|
|
Masz rację Bidon, konstruowanie witryny wyłącznie w Corelu nie jest najlepszym pomysłem, już lepszy jest notatnik, ale nieprawdą jest, że każdy tekst zostanie zamieniony na bitmapę, tu jest na to dowód.
Grafikę możesz sobie przygotować w Corelu, choć nie będzie optymalna, ale o całej reszcie zapomnij, bo się tylko niepotrzebnie namordujesz
Są dziesiątki programów, które robią to lepiej od Corela, ale to też nie jest dobry pomysł. Potrzebny jest Ci program graficzny, masz Corela i zwykły edytor tekstu, który tekstu nie formatuje, czyli np. notatnik. Masz internet, to masz dostęp do setek różnego rodzaju kursów, gotowych szablonów, itp. Dwie, trzy godziny i będziesz miał swoją stronę i będziesz wiedział jak się ją robi.
Oczywiście przy bardziej złożonych projektach, gdzie będą używane jakieś bazy danych, wyszukiwarki, formularze, interaktywne elementy w np. flashu, sprawa się skomplikuje, ale żeby zrobić elegancką, prostą stronę www, nie potrzeba dużej wiedzy, tak mi się wydaje. Żadnej strony www na razie nie stworzyłem, ale wydaje mi się, że bym potrafił |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 09:31
|
|
|
kurcze ja w x6 kombinowałem z tym tekstem na rózne sposoby i lipa,znaczy w x3 jest taka możliwość,hym |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 14:14
|
|
|
Bidonik, kombinowałeś na różne sposoby, ale ten jeden przeoczyłeś
Otwórz taki dokument gdzie pod tekstem nie będzie grafiki |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 18:17
|
|
|
Sthefciu, a pokaż swoje ustawienia zapisu do internetu. Poza tym, warto zaznaczyć kompatybilność bloku tekstowego z internetem.
| chezare napisał/a: | (…)
Grafikę możesz sobie przygotować w Corelu, choć nie będzie optymalna, ale o całej reszcie zapomnij, bo się tylko niepotrzebnie namordujesz
(…) | Jeśli chodzi o Cezarego to się oczywiście popieram. Szatę graficzna robi się w bitmapowo, czy skalowalnie, ale strony pisze się, albo wyklikuje, w stosownych edytorach, a nie w Corelu, czy Photoshopie.
Ale, że nie wypada pisać postów typu „popieram”, to się trochę z tym optymizmem nie zgodzę. Wydaje mi się, żeby dostatecznie zrozumieć model pudełkowy i style to najmniej kilka dni potrzeba. Do tego po prostu trzeba się przyzwyczaić. Bo to jest tak, że człowiek kurs przeczyta i zrozumie, niby wszystko jasne, a tu nagle jednak nie wiadomo co po czym dziedziczy, jak to jest z tym opływaniem, i dlaczego prawa kolumna z lewą nie są tej samej wysokości?
Systemowy Notatnik jednak do tej roboty nie nadaje się zupełnie — toto nawet w utf-ie niczego nie zapisze.
Absolutnie najprostszym dostępnym narzędziem, jest zamiennik Notatnika, czyli spolszczony Notepad2. Ten program powinien być dostarczany z Windowsem domyślnie. Jest mały, szybki, wiele mający i mocno palcówkowy dla bardziej zaawansowanych.
Notepad2 wyświetla stronę wygenerowaną przez Czarka. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 22:39
|
|
|
| Niezły jeśli nie bardzo dobry jest bardziej rozbudowany Notepad++. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 22:55
|
|
|
Jasne, że tak. N++ to już edytor programistyczny pełną gębą. A N2 jest po prostu tym, czym powinien być notatnik systemowy:
- podświetlanie składni,
- numeracja wersów,
- przekodowanie znaków,
- skalowanie widoku (wielkość litery),
- operowanie na blokach/kolumnach tekstu,
- wsparcie dla X(HT)ML,
- całość zarządzania dostępna ze skrótów.
A wszystko to w jednym małym pliku.
Co ciekawe, oba programy oparte są na tym samym silniku. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 08:31
|
|
|
Nie wyczuwam żadnych oporów kiedy się z kimś zgadzam
Notepad, notepad+, notepad++, notepad+++++, to ciągle notatniki.
W windowsowym notatniku bez plusów można zmienić czcionkę i jej wielkość, można zapisać tekst do: ANSI, Unicode czy UTF-8, ale nie będę się upierał przy tym, że lepsze jest gorsze.
Bez żadnych oporów i namaczania zgodzę się też z tym, że trzy godziny to za mało na opanowanie sztuki tworzenia internetowych stron, najprawdopodobniej trzy miesiące to też za mało, a na ogarnięcie całości tematu nie wystarczą pewnie i trzy lata. Wszystko przez bajzel jaki zrobili autorzy internetowych przeglądarek i powstające jak grzyby po deszczu nowe technologie. Na szczęście chyba mija moda na witryny upstrzone wodotryskami i tak jak na początku najważniejszy zaczyna być znowu tekst. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 11:15
|
|
|
Nie wyczuwam żadnych oporów kiedy się z kimś nie zgadzam. Prostą stronę html można posiłkując się pomocą stworzyć w godzinę. I tyle mniej więcej czasu wystarczy, by nie tylko ją stworzyć, ale i nauczyć się znaczenia kilku podstawowych tagów formatujących tekst, wstawiających linki i obrazki.
Nieco więcej pracy wymaga nauczenie się operowania stylami. Ważne jest także, by nie ograniczać się do jedynie słusznej przeglądarki, bo to co ona wyświetla i jak nie musi tak samo wyglądać w innych przeglądarkach.
Na szczęście praktycznie wszystkie przeglądarki stosują się do zasad opracowanych przez konsorcjum W3C. Na jego stronie znajduje się Validator Suite (po prawej), za którego pomocą można sprawdzić, czy nasza strona jest zgodna ze standardami, co da gwarancję, że na wszystkich przeglądarkach będzie wyglądała tak samo. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 11:59
|
|
|
Oj nie da, bo chociażby taki wredny, acz przez masy umiłowany, WebKit/Blink wyświetla cienie ciemniej niż Gecko, Presto, czy Trident. Jeśli ktoś buduje stronę na niuansach, np. korzysta ze sztuczek optycznych, to w Web-Knocie poległ.
Nie wiem, czy dobrze wyczytałem — W3C Validator Suite jest płatny? Czyli, instytucje non profit zaczynają się komercjalizować.
Lubię notatniki, bo Aptany, Dreamweavery są ociężałe. Jest taki, który spodobał mi się, ale 70 baksów za podrasowany notepad2.exe, to dla nieprogramisty sporo. I raczej nie stanieje, bo robi się modny. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Grudzień 2013, 12:53
|
|
|
Owszem jest płatny, ale służy jako płatna platforma dla bezpłatnych. Tak czy owak niepotrzebnie go podlinkowałam. Nie przyszło mi do głowy, że coś co służy normowaniu może być płatne. Z drugiej strony wagi też są płatne, chociaż służą do ważenia w celu uniknięcia walidacji wagi zakupionych dóbr na oko. Na stronie głównej konsorcjum, z prawej strony znajdują się linki do bezpłatnych walidatorów.
Jeśli ktoś szuka dobrego programu do pisania stron, to moim zdaniem najlepszy jest AceHTML. Pozwala zapanować nad kodem, a podpowiedzi pomogą zrozumieć co dany tag znaczy i jak go stosować. Od razu można też podglądnąć jak to co napisaliśmy wygląda. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|