Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z zapisaniem dużego formatu;/
Autor Wiadomość
elevina 
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2013, 17:14   Problem z zapisaniem dużego formatu;/

Witam mam ogromny problem, ponieważ nie mogę sobie poradzić z dość dużym banerem a mianowicie 5 x 3 m ...pokrótce...ustawiłam sobie parametry strony tak jak zwykle..czyli 5 x 3 metry...mój baner składał się z dwóch elementów zdjęcia i dodatkowego paska z tekstem...po zaprojektowaniu, wykadrowaniu, krzywych zgrupowaniu nawet przekształcałam w mapę bitową...chciałam go zapisać jako jpg tiff itp...aczkolwiek robił mi się wyciągnięty a po zapisywaniu nie mogłam ustalić rzeczywistych wymiarów 5x3

Nie wiem gdzie popełniłam błąd proszę o pomoc ;(

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 4 Grudzień 2013, 17:23   

Eksportując do jakiegokolwiek formatu sprawdź, czy jest zaznaczona opcja Zachowaj proporcje i Rozmiar oryginalny.

elevina 
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2013, 17:26   

no problem w tym, że to wszystko mam zaznaczone i zarówno jaki i w szerokości i wysokości wychodzą mi zupełnie inne parametry ..niż zaprojektowany baner i nie mogę tego zmienić...nie rozumiem

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 4 Grudzień 2013, 17:33   

W pierwszym oknie eksportu określasz co ma być eksportowane, a w drugim podajesz wymiary. Sprawdź jakie są, bo może oczekujesz za dużo? Może maksymalny wymiar obrazka to dwa i pół metra na dwa i pół metra?

elevina 
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2013, 17:41   

eh...jak wpisuje szerokość 500 cm to wys. wyskakuje mi 211 zamiast 300 przy zaznaczeniu "zachowaniu proporcji" i przy 72 dpi...już sama nie wiem o co chodzi ...skoro obszar roboczy jest w skali 1:1 i są odpowiednie wymiary ...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 4 Grudzień 2013, 18:00   

Formaty graficzne mają po prostu swoje ograniczenia. Zapisz to w takim formacie, który ich nie narzuca. Albo zostaw jako plik Corela zamieniwszy wcześniej czcionki na krzywe.

elevina 
Początkujący

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 09:56   

ok..dzięki wielkie za pomoc ;)

Karolina 
Doradca
Karolina

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 1 Luty 2015, 20:30   

witam

przyłączę się do tematu, bo mam podobny problem. Drukarnia, w której chcę zlecić wykonanie banera wymaga aby projekt był przygotowany w skali 1:1, najlepiej jpeg (a jedno co jest pewne to absolutnie nie może być w corelu). Baner ma wymiar 130cmx600cm. nie ma w nim bitmap, same teksty. jak eksportuję to do jpega to zmieniają się właśnie te wymiary (ręcznie nie idzie ich ustawić, jak wpisuję jeden wymiar to drugi się zmienia) a efekt jest taki, że obraz jest albo rozciągnięty albo skrócony - jak by ktoś go ścisnął z jednej strony. używam 12 i 16 i w obu mam ten sam problem. jak to obejść? ma ktoś jakiegoś pomysła :?:

Karolina

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 1 Luty 2015, 20:41   

Może zapisz w PDF .

Karolina 
Doradca
Karolina

Wysłany: 1 Luty 2015, 20:51   

musi być jpeg, pdf odpada :-(

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 1 Luty 2015, 21:22   

mozna albo pdf creatorem wypluc z corela jpeg albo zapisac z corela do pdf i otworzyć w szopie i w tedy z szopa wypluc jpeg

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 1 Luty 2015, 21:25   

Można też zmienić drukarnie .

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 1 Luty 2015, 21:29   

zapisz w skali 50% albo zmniejsz dpi do 150

Karolina 
Doradca
Karolina

Wysłany: 1 Luty 2015, 22:08   

Drukarni bym nie chciała zmieniać, bo mają dobre ceny a przy innych pracach nie mam problemu.

udało mi się to wyeksportować w X6 przy 72 dpi, i chyba tak musi zostać, baner będzie oglądany z dość dużej odległości, a tyle dpi chyba wystarczy

dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Karolina

Odpowiedz do tematu