|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
DRUKARKA LASEROWA - dom |
Autor |
Wiadomość |
DzumA - 78
Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 10:14 DRUKARKA LASEROWA - dom
|
|
|
witam wszystkich
proszę o doradzenie w zakupie na użytek domowy drukarki laserowej - kolor - z oddzielnymi kolorami oczywiście - do ekonomicznego i bezproblemowego uzupełniania w przyszłości
czytam - szukam - pomyślałem o Was
generalnie dysponowałem drukarką atramentową HP - w której tusze już mi dwa / trzy razy zaschły drukarka była mało eksploatowana - dlatego decyduję się na laser
co do eksploatacji - to raczej nie duże ilości - ale kto to wie potrzeby własne - rodzinne - to wydruki projektów w celu podglądu - gazetek - ulotek - czasem jakiś zdjęć fotograficznych - dzieci rosną więc i tutaj zapotrzebowanie wzrośnie - szkoła itp.
potrzebuję zajefajnej - bezawaryjnej - długotrwałej drukarki z pewnością, że nie będę miał kłopotów z uzupełnianiem do niej materiałów. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 12:36
|
|
|
To jeszcze napisz przedział cenowy,, który cię interesuje, bo zaraz ludzie gotowi podrzucić ci tutaj HP Indygo
bo jest "zajefajna", w wielości "bezawaryjna" i "długotrwała"
Dodatkowo, czy zależy ci na kosztach eksploatacji, czy raczej na jakości? bo dobra jakość przy tonerach za 300-400 zł to często nie problem. Wiem, że nie tylko od tonera zależy jakość, ale niestety to idzie w parze |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 13:37
|
|
|
Z ciekawością będę obserwował ten watek, bo sam się zastanawiam nad Dzumową zagwozdką. Bo tak:- najtrwalsze i najtańsze w eksploatacji są Kyocery, ale nie wiem jak z kolorem i jakością rastrowego druku,
- równie tanie, choć nie tak trwałe są HP-ki, tylko różnie z tym kolorem bywa,
- Epsony odpadają, bo do laserów tej firmy zraziłem się, wymieniając tonery i wygrzebując zacięty papier,
- najtańsze drukarki odpadają, bo mają niewymienne bębny,
- większość kolorowych laserów bez CMSu fatalnie oddaje barwę,
- wszystkie lasery z CMSem są drogie.
Moim zdaniem lasery bez CMSu nie nadają się się do barwnych zdjęć.
Poza tym wiele laserów ma problemy z równomiernością gradacji. |
|
|
|
|
DzumA - 78
Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 15:02
|
|
|
ja wiem, że najlepszym sprzętem spełniający moje wygórowane wymagania - będzie polecany przez Shame - ale nie mam na niego tyle miejsca
przedział cenowy pewnie nie jest adekwatnie do wymagań
byłem przekonany że ceny poszły mocno w dół w tym temacie chciałem wydać (1000-1500) być może jeżeli warto (1500-2000?)
ale proszę mnie źle nie zrozumieć - po prostu doradźcie w którą stronę iść ...
jakie rozwiązanie będzie najbardziej optymalne
Artur głośno myśli - w moim kierunku - proszę o bliższe wskazówki
jestem zielony w tym temacie
słuchając dwóch postów - zastanawiam się czy dobry kierunek obrałem ? |
|
|
|
|
mosiumm
Praktyk
Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 17:57
|
|
|
Witam!
Do użytku domowego ja mam SAMSUNG CLP-300. Jestem z niej zadowolony. Teraz są jeszcze nowsze typy z serii CLP, więc polecam o tych poczytać. |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 6 Styczeń 2014, 19:02
|
|
|
Widzę, że wątek nie przyrasta. Szkoda.
Prz założeniu, że ma być tanio, zgodnie kolorystycznie i ładnie w zdjęciach, podzieliłbym tak:
— laser do dokumentów i wykresów,
— termosublimacja, albo plujka do fotografii.
Tak wyjdzie taniej, niż kupować laser nadający się do fot.
Kiedyś pracowałem z tym cudakiem. Ma kontrolę barwy, drukuje na grubym A3 i ponad, jest sieciowa, przyjmuje PDFy i TIFFy i sama je przetwarza, bo ma wbudowanego RIPa, jest szybka i dwustronna, lubi CMYKa i radzi sobie z fotami. Bez gwarancyjnego serwisu kosztuje jak widać jedyne 33 tysie a i tak zdjęcia drukuje gorzej niż plujka na papierze fotograficznym. Poza tym nie umie wydrukować obustronnie czarnej kartki, i ciągle jej trzeba wymieniać pewien drucik. Toteż radzę, jak na wstępie. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 6 Styczeń 2014, 21:21
|
|
|
Też kiedyś miałem tego cudaka - teraz mam trochę większego ;).
Ja radziłbym korzystać z jakiejś pobliskiej drukarni cyfrowej - nie powinieneś mieć z tym w Opolu większego problemu. Przelicz, czy opłaca Ci się inwestować kilka tysięcy złotych w urządzenie a później w materiały eksploatacyjne i serwis, czy też wydać te X złotych miesięcznie... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|