|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
efekt zdjęcia - wektoryzacja? |
Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert
Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
|
|
|
|
Struna
Fachowiec
Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 38 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 12 Styczeń 2014, 15:44
|
|
|
Z automatu nic Ci tego nie zrobi. Po prostu ktoś nawiązał do proporcji i narysował to ręcznie w oparciu o zdjęcie. W dodatku niekoniecznie w wektorach. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Styczeń 2014, 15:51
|
|
|
Samo się nie zrobi, ale nie jest to aż takie trudne
Możesz zacząć od usunięcia zbędnych fragmentów i zamianę grafiki na czarno-białą, sporą część roboty będziesz miał zrobioną bez nakładu pracy
cdr_9 |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12 Styczeń 2014, 23:24
|
|
|
No nie do końca da się zrobić to co pokazałeś, bo ta wektorowa wersja to nie tylko możliwie dobre przełożenie 1:1 zdjęcia, ale dzieło w konkretnym stylu artystycznym (kiedyś widziałem podobny styl, tylko nie mogę skojarzyć gdzie).
Żeby odpowiedzieć na pytanie, czy się da? No z automaty nie będzie tak samo, ale można uzyskać w miarę zadowalające efekty. Mój sposób poniżej.
Wychodzimy od tegoż obrazu:
Wrzucam go do PS'a i zamieniam tryb kolorów na indeksowany. W moim przypadku wybrałem 8 kolorów bez roztrząsania (czyli taki Line Art z DRAWa, ale nie do końca). Otrzymałem coś takiego:
To nadal Notorius, ale ciut prostszy. Niestety, wciąż zbyt skomplikowany. Zamieniam tryb kolorów z powrotem na RGB żeby móc użyć efektów. Używam Wycinanki z Galerii Filtrów. Liczba poziomów to zdaje się 6 czy 8 (trzeba popróbować). Ograniczyło to ilość kolorów do 5. Dostałem to:
Teraz już prawie da się ztrasować, więc wrzucam to do VectorMagic'a. Tam, korzystając z wielu opcji trasowania ustalam ilość docelowych kolorów na 5 (mniej, i korona czy łańcuch straciły by na szczegółach). Ustalam wysokie wygładzanie, ale również wysoką ilość segmentów, żeby nie wyszedł z tego manekin .
Końcowy efekt wg mnie jest zupełnie do zaakceptowania.
Na nieszczęście, jak mogliście przeczytać, żadna z tych operacji nie miała wiele wspólnego z Corelem. Może i PP do spółki z DRAWem dałyby radę, ale ja jestem zwolennikiem ułatwiania sobie roboty i korzystam z tych programów, które robię pewne rzeczy lepiej, niż inne. Nie mniej jednak myślę, że mozna by przełożyć ten schemat postępowania dla pakietu Corela.
Pozdro.
NotoriousBIG.7z Gotowiec. Przeciągnąć do DRAWa :] |
Pobierz Plik ściągnięto 272 raz(y) 47.97 KB |
|
|
|
|
|
dj_maras
Ekspert
|
Wysłany: 16 Styczeń 2014, 20:23
|
|
|
shame a mozesz mi wysłać instalke do vector magic ? :]
ten vector magic daje kolor cmyk ?? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 16 Styczeń 2014, 22:21
|
|
|
Vector Magic nie jest darmowy (niestety). Jest wersja online'owa, kosztująca €6.00 / m-c (ale okrojona) lub €223.30 za wersję "pro". Koszt niemały, ale nie znam lepszego programu do wektoryzacji, no ale nie używałem ich wiele. Z tego co wiem jest ich na rynku kilkanaście, z czego 3-4 są darmowe (jak chociażby Potrace, zaimplementowany w Inkscape'ie)
Co do kolorów, to niestety VM przerabia w RGB, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić co trzeba i wyeksportować do PDF z konwersją na CMYK po czym ponownie zaimportować, tylko razem już rzeczonego PDFa :] |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 17 Styczeń 2014, 09:48
|
|
|
Shame napisał/a: | Jest wersja online'owa, kosztująca €6.00 |
Jeszcze niedawno była darmowa i to o ile pamiętam bez limitów . |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 17 Styczeń 2014, 12:06
|
|
|
Oj, dawno, dawno.
Darmówka była tylko na wabia. Taka reklama. Byli w następującej sytuacji:
— mamy najlepszy algorytm,
— ale rynek jest już tak zaklepany, a klient (grafik) tak ogłupiony, że sam z siebie nie sięgnie po lepsze,
— poza tym, inne wektoryzery, choć nieco gorsze, są w cenie wszystkomających programów,
— jeśli sprzedamy, mamy dwie możliwości: produkt będzie, ale nas nie będzie, albo i nas nie będzie i sprzedanego produktu tez już nie będzie, jak BeOSu kupionego i zamkniętego bodaj przez Palma, czy Acryllic i TrueSpace, oba kupione przez Microsoft).
I wymyślili jak z tego wyjść:
— zrobiliśmy czytelny, prosty, a jednocześnie potężny interfejs,
— daliśmy im to za darmo, byli zachwyceni,
— a gdy się przyzwyczaili, powiedzieliśmy im, że czas próby już się skończył,
— wtedy zaczęli się drzeć na szefów, żeby kupili licencję, bo inaczej trasować będą im po staremu.
I tak to, dzięki fortelowi, lepszy produkt nie podzielił losu innych, lepszych produktów, o których prawie nikt już nie pamięta. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 17 Styczeń 2014, 12:14
|
|
|
Artur Miernik napisał/a: | dzięki fortelowi |
To chyba nazywają marketingiem . |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 17 Styczeń 2014, 13:26
|
|
|
Niech będzie. Zastąpmy fortel modnym marketingiem:
Grecy starożytni, byli tak dzielni, jak pobożni — w fatum, bądź przychylność bogów wierzyli bez zastrzeżeń. Świetnie wiedzieli o tym ich dowódcy.
Lacedemończyczy weszli już daleko na ziemie Arkadów i nazajutrz mieli stoczyć z nimi bitwę. Najeźdźcami dowodził król Archidamos. Nie wątpił on w umiejętności swoich żołnierzy, lecz nie był pewien ich ducha, toteż postanowił go wzmocnić. Gdy obóz z wyjątkiem straży posnął, król zebrał sobie zaufanych i w tajemnicy przed resztą wzniósł ołtarz polowy i przyozdobił go ukrytą wcześniej bronią, a był to oręż możliwie najznamienitszej roboty. Na koniec wytarł ludzkie ślady i oprowadził wokół ołtarza parę koni.
Zapewne jeszcze przed świtem jego wojska musiały przechodzić właśnie w tym miejscu. Dojrzeli ołtarz. Wszystkich opanował nastrój radosny, uznali bowiem, że mają bogów po swojej stronie, skoro ci ofiarowali im oręż ku pomocy. Końskie ślady nieomylnie odczytano jako obecność samych boskich braci: Kastora i Polluksa. Spodziewano się nawet, że to Dioskurowie poprowadzą ich do boju. Nawet starzy wiarusi, zwieść się dali. Walczyli w uniesieniu, gromiąc Arkadyjczyków w ich własnym domu.
Dzięki takiemu marketingowi Archidamos zapewnił zwycięstwo Sparcie. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 17 Styczeń 2014, 18:51
|
|
|
To się chyba nazywa manipulacja lub Komunikacja perswazyjna . |
|
|
|
|
dj_maras
Ekspert
|
Wysłany: 19 Styczeń 2014, 21:22
|
|
|
witam ponownie, ściągnąłem sobie ten vector magic i sobie tam dzialam... i niby ok ale jak eksportuje do pdf i wrzucam do corela to pojawia sie problem, który opisałem ponad rok temu tutaj: http://corel.wodip.opole....opic.php?t=6095
więc po co mi vector magic skoro to samo mam przy zwykłym trasowaniu... no chyba ze źle działa w VM i xle eksportuje bo program jest po angielsku i moze nie do końca wszystko rozumiem...
jakieś propozycje ? |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Styczeń 2014, 22:56
|
|
|
przede wszystkim musiałbys pokazać co wektoryzujesz,bo tak to wiesz a te linie to poprostu granice kolorów,więc jest gut,VM nie jest wstanie zwektoryzować np gradientów to chyba jasne |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 20 Styczeń 2014, 07:27
|
|
|
@maras - stary, to chyba było pisane ileś tam razy. To nie jest biały kontur, tylko zaznaczona granica obiektu, ot tak, żeby człowiek widział, gdzie kończy się jedno, a zaczyna drugie, kiedy obiekty są "na styk". W miarę jak będziesz przybliżał sobie ten obrazek, to te białe linie zaczną zanikać. Spowodowane jest to akurat tak przyjęty stylem wyświetlania - w oddaleniu bardzo cienkie linie (a ta granica ma wartość 0, ale jednak nie "null", a to różnica), to program pogrubia jest, uwidacznia, żeby pokazać, że tam są. Najlepszym eksperymentem jest wydrukowanie tego - nie będzie żadnych białych linii.
Odnośnie opcji trasowania to kto wie, może coś tam masz nie do końca dobrze ustawione, ale mi nigdy nie pojawiały się takie historie. Dodatkowo, spróbuj eksportować jako AI (nie musisz nawet zapisywać, tylko przeciągnij z odpowiedniego pola VM na obszar roboczy CD i gotowe.
Jeśli bardzo będzie to męczyć, to podrzuć może ten plik Obadamy go |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.16 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|