Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X4 - import PDF wielostronnicowego
Autor Wiadomość
waltermelon
Początkujący

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 19:35   Corel X4 - import PDF wielostronnicowego

Witam serdecznie,
Jako nowy użytkownik tego forum witam serdecznie,
Chciałbym zarazem zaczerpnąć informacji od bardziej zaawansowanych użytkowników Corela oraz problemu z którym sie borykam.
Chodzi mi o import do Corela PDFa wielostronnicowego, ok. 50 stron w grafice wektorowej, tło + tekst. Czy istnieje funkcja, bądź makro które pozwoli mi dodać obiekty, pasery konkretnie do każdej grafiki i zapisać te grafiki w formacie PDF, EPS bądź TIFF. Powszechne formaty do druku. Dodam tylko że wszystkie pliki mają ten sam wymiar.
Próbowałem zmniejszyć obszar roboczy do rozmiaru grafiki, następnie umieścić moje pasery na zewnątrz tego obszaru. Prawie się udało, z tm że podczas eksportu corel eksportuje tylko to co jest w obrębie obszaru roboczego. Czy jest jakiś trik który pozwoli mi dodać te pasery masowo do wszystkich 50 stron i zapisać je jako formaty wymienione powyżej?

Dziękuje za pomoc.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 19:56   

1. Czy ta operacja musi być wykonana w Corelu?
2. Czy te pasery są jakieś szczególne, czy też mogą być dowolne?

waltermelon
Początkujący

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 20:15   

tegraf napisał/a:
1. Czy ta operacja musi być wykonana w Corelu?
2. Czy te pasery są jakieś szczególne, czy też mogą być dowolne?

1. Niekoniecznie, może być pakiet Adobe bądź jeszcze coś innego.
2. Paser ma kształt kropki, koła kilka milimetrów z wypełnieniem czarnym który powinien byc umieszczony w każdym narożniku. Rozmieszczenie może być losowe

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 20:32   

waltermelon napisał/a:
1. Niekoniecznie, może być pakiet Adobe bądź jeszcze coś innego.

Czyli masz Acrobata. Sprawdź zatem: Zaawansowane > Drukowanie > Dodaj znaczniki drukarki. Pobaw się stylami - jest kilka do wyboru. Pamiętaj, aby mieć zaznaczone "Rozwiń stronę, aby dopasować znaczniki". Opis dla Acrobata 8.

Post w złym dziale. Nie chodzi o Corela, zatem powinien być gdzie indziej.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 22:19   

Hmm... Jest niezawodna metoda: Drukujesz pracę na specjalny drajwer, który robi pedeefy. Jak go uzyskać? - Trzeba zainstalować program OCR (do rozpoznawania tekstu; robi tekst ze skanowanych tekstów). Ten program to ABBYY FineReader. Wraz z tym programem instaluje się drukarka PDF XChange for ABBYY.
Teraz wydrukuj dokument z Corela na ten drajwer, ustawiając w panelu wydruku wszystkie potrzebne opcje - spady, sznyty, punktury itp. No i pamiętaj, żeby pedeef zabierał fonty...

P.S. Program ABBYY FineReader 6.0 Sprint był dołączony do skanera, który kupiłem. :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 22:24   

Aha, analogiczny drajwer do robienia pedeefów instaluje się też razem z Adobe Acrobat (nie Reader!). Wystarczy mieć instalkę Adobe Acrobat.

waltermelon
Początkujący

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 22:36   

Niestety nie ma tam crop marksów które mnie interesują. Istnieje jeszcze jakiś sposób?

Dział może jest dobry bo pierwotnie kombinowałem z corelem z nadzieją że jak dodam własne crop marksy poza obszarem roboczym to pójdzie je jakoś wyeksportować do EPS wraz ze stronami które się otworzyły w każdym tabie pod spodem.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 22:55   

Cytat:
Niestety nie ma tam crop marksów które mnie interesują.

Gdzie nie ma???

Cysorz 

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 23:21   

waltermelon napisał/a:
Niestety nie ma tam crop marksów które mnie interesują. Istnieje jeszcze jakiś sposób?
Dział może jest dobry bo pierwotnie kombinowałem z corelem z nadzieją że jak dodam własne crop marksy poza obszarem roboczym to pójdzie je jakoś wyeksportować do EPS wraz ze stronami które się otworzyły w każdym tabie pod spodem.

Raz piszesz "pasery", raz "crop marks'y" - a to duuuża różnica.
Jeżeli pracę zlecasz na zewnątrz to się nie przejmuj - zleceniobiorca sam sobie je zrobi o ile podasz odległości jeśli nie ma zaznaczonych trim-box'ów. Jak są to możesz to "olać".
Jeżeli sam będziesz to drukował/docinał to ręcznie dorób je sobie na pierwszym arkuszu i tnij według nich (pod warunkiem, że marginesy są wszędzie jednakowe - tak jak wcześniej napisałeś).
Jeżeli będziesz miał z tym w dalszym ciągu problemy to możesz oryginalne pliki *.pdf gdzieś zapisać i dać w PW linka, pomogę w miarę możliwości.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 08:21   

Malutki napisał/a:
Raz piszesz "pasery", raz "crop marks'y" - a to duuuża różnica.

Ano właśnie. To "crop marks" - czyli zwykłe kreski, mogą wyglądać inaczej, niż zwykłe kreski? Zresztą - pokaż nam, jakie chcesz mieć te znaczniki (załącz jakiegoś pdfa). Oczywiście, że istnieją inne sposoby, problem w tym, że na razie nie bardzo wiadomo na co. Jakoś mało precyzyjnie to opisujesz.

I tak przy okazji: po co ta cała operacja, na pierwszy rzut oka - kompletnie zbędna?

chezare 

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 12:25   

Jak rysujesz coś poza obszarem strony i publikujesz dokument do pdf w którym jest tylko strona, to Ci to zginie, musisz dodać spad, który obejmie dorysowane elementy.

waltermelon
Początkujący

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 17:20   

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Oczywiście że chodzi mi o pasery w kształcie koła z wypełnieniem czarnym. Przepraszam źle sie wyraziłem pisząc o cutting marksach.
Chodzi mi aby uzyskać taki efekt jak w załączniku. Jak wspomniałem juz wcześniej, chcę aby pasery były dodane do wcześniej już utworzonego PDFa wielo stronnicowego, który ma minimum 50 stron z automatu.
Oczywiście rozkład paserów może być losowy, nie identyczny jak na moim przykładzie z tym że zależy mi, aby znajdowały się one w narożnikach.

example.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 161 raz(y) 285.51 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 17:54   

Co jest czym?
To co dałeś, to są pasery. Od kulistych, skuteczniejsze są pasery w kształcie celowników. Użyj tych ostatnich.
Oprócz tego są jeszcze pokazane przez Chazare-ka sznyty, czyli znaczniki cięcia oraz znaczniki gięcia, ktoś na nie mówił per falce, znaczone linią przerywaną.

Powyższe porady, odnośnie dodawania paserów poprzez puszczenie dokumentu na sterownik drukujący do PDFu, możliwie prosto rozwiązują sprawę.

Odpowiedz do tematu