|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
"Dopasuj tekst do ścieżki" Corel X5 mocno zwalnia |
| Autor |
Wiadomość |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 20 Styczeń 2014, 12:48 "Dopasuj tekst do ścieżki" Corel X5 mocno zwalnia
|
|
|
Witam,
w pracy korzystam z Corela X5. Często zdarza się, że używam funkcji "dopasuj tekst do ścieżki" - tzn. rysuję dosyć sporo oddzielnych krzywych beziera i dopasowuję później do nich tekst, właśnie za pomocą narzędzia "dopasuj tekst do ścieżki". Po zastosowaniu tej opcji na wielu krzywych Corel coraz bardziej zwalnia i praca staje się, lekko mówiąc, irytująca. Dodam, że w przeszłości używałem Corela 8 i ten problem nie pojawiał się - Corel 8 zwalniał tylko lekko, można było normalnie pracować. Czy wiecie może, czy to jest taka "uroda" Corela X5? Czy da się jakoś to usprawnić? Próbowałem zadzwonić do pomocy technicznej Corela, ale nikt nie odbiera :/
Dzięki! |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20 Styczeń 2014, 13:10
|
|
|
Ciężko powiedzieć. Na X3 i X6 nie zaobserwowałem takich problemów. Podejrzewam, że niestety to sytuacja specyficzna dla Twojego komputera o danej konfiguracji, zarówno sprzętowej jak i software'owej. Takie błędy, czy niekompatybilność w każdych możliwych warunkach jest ciężka do wychwycenia oraz zazwyczaj niemożliwa do usunięcia (może potrzeba tylko dograć jakieś łatki czy service packi, a może trzeba zmienić RAM/procesor itp. i będzie śmigać - któż to wie?). Spróbuj zainstalować tą X5 na innym kompie i edytuj ten sam plik robiąc podobne rzeczy. Jak będzie działać - znaczy, że komp. Jak nie będzie działać - znaczy, że Corel. W drugim przypadku gorzej, bo niewiele możesz zrobić (możne wykryłeś buraka w tym X5 i warto go gdzieś zgłosić?). W przypadku pierwszym, zanim zajmiesz się sprzętem polecałbym format i/lub przeinstalowanie Corela. Druga propozycja jest jasna, a co do pierwszej (formatu) to może coś nie tak z fontami się wgrało (w rejestrze)? Bo rozumiem, że spowolnienie występuje TYLKO w opisanej przez cienie sytuacji, tak? Bo ja na ten przykład mam zawsze lagi kiedy edytuję tekst akapitowy, którego wcięcia generują obiekty z opływaniem tekstem (więcej niż jeden taki obiekt, zazwyczaj o przeciwstawnym kierunku opływania). Ale nauczyłem się z tym żyć |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 20 Styczeń 2014, 14:05
|
|
|
Dzięki. Tak, spowolnienie występuje tylko w wyniku używania narzędzia "dopasuj tekst do ścieżki" Im więcej dopasuję obiektów do krzywych, tym coraz bardziej zwalnia.
Właśnie tego się obawiam, żeby czasem nie okazało się, że "tak już jest". Same parametry sprzętowe komputera są niezłe, więc raczej nie jest on za wolny (intel i5 3,3 GHz, 4GB RAM, NVidia Geforce GTS 450 1 GB, Win 7, service packi). Na drugim komputerze z takimi samymi parametrami (za wyjątkiem RAMu, którego jest 8GB) dzieje się ten sam problem (też Corel X5).
Kwestie "systemowe" to już, tak jak mówisz, faktycznie mogą być o wiele trudniejsze do wychwycenia.
Nagram jeszcze aktualizacje i poprawki do Corela X5 ze strony www Corela, być może to coś da. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 20 Styczeń 2014, 19:33
|
|
|
| koniecznie |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 21 Styczeń 2014, 13:21
|
|
|
Na stronie Corela są dwie poprawki do ściągnięcia dla wersji X5:
http://www.corel.com/core...61&ppid=1000083
Pierwszą zainstalowałem, zrestartowałem komputer, nic to nie dało.
Druga poprawka (service pack 3) nie zainstalowała się (próbowałem też zainstalować z włożoną płytą DVD Corela). Wyskoczył komunikat:
"Uaktualnienia nie można zainstalować przez usługę Instalator Windows, ponieważ nie ma programu do uaktualnienia albo uaktualnienie jest przeznaczone do innej wersji tego programu. Sprawdź, czy program, który ma być uaktualniony, znajduje się na dysku i czy masz prawidłowe uaktualnienie."
Może ten service pack 3 dla Corela mam już zainstalowany? Czy wiecie gdzie to można sprawdzić? |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 21 Styczeń 2014, 15:30
|
|
|
Sprawdzasz, patrząc na pełną numerację Twojego programu. Zaglądasz do
menu Pomoc -> CorelDraw informacje… i tam czytasz pełną wersję:
13.0.0.576 — wersja początkowa, czyli golec
13.0.0.667 — 1 pakiet serwisowy
13.0.0.739 — 2 pakiet serwisowy
Odrobinę o tych sprawach zaczęliśmy wypisywać tutaj: http://corel.wodip.opole....pic.php?p=47306 |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 22 Styczeń 2014, 09:44
|
|
|
"15.2.0.695 — łata na gorąco do 3 pakietu serwisowego"
Czyli kwestię aktualizacji mam najwyraźniej odhaczoną.
Dziękuję za dotychczasowa pomoc. Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, jak to naprawić to zamieniam się w słuch. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 22 Styczeń 2014, 18:59
|
|
|
| Cóż, od piętnastki Corel ma dużo więcej do liczenia, bo obsługuje dodatkowe funkcje OpenType-u. Rozwiązania w ramach X5 nie widzę. Próbuj któregoś z uproszczonych widoków, albo rozdziel już zrobione teksty od ścieżek/krzywych za pomocą [Ctrl]+[K]. Oczywiście stracisz wtedy możliwość reedycji przebiegu tekstu na ścieżce. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|