Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Matryca
Autor Wiadomość
TheGame
Początkujący

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 21:53   Matryca

Witam wszystkich serdecznie.
Dzisiaj dostałem zadanie, by przygotować matrycę na plakat formatu A3. Niestety nigdy nie miałem do czynienia z Corelem i nie mam bladego pojęcia co to jest "matryca". Wyczytałem informację o kolorach, jeśli w dokumencie będzie typowe zdjęcie z efektami to najlepiej użyć trybu RGB, jeśli proste kształty to najlepiej CMYK. Nie jestem pewien ale ta cała matryca to jest po prostu przygotowany czysty dokument pod dany format i z określonym trybem kolorów? Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż czas bardzo nagli.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 22:40   

Chodzi o plik pdf., który łatwo zrobisz stosując akcję File/Publish to PDF. Pamiętaj, wszystkie kolory w plakacie muszą być CMYK! No i nie zapomnij ustawić opcji PDF preset. :-)

TheGame
Początkujący

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 22:45   

I rozumiem to ma być czysty dokument jeśli wymagany jest projekt w innym programie ale matryca koniecznie musi być z Corel'a?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 22:59   

Dajesz do drukarni pdf zrobiony w czym chcesz. Ale to jest forum Corela i piszesz:
Cytat:
Niestety nigdy nie miałem do czynienia z Corelem

więc opdpowiadam tak, jak odpowiadam... :-)

Cysorz 

Wysłany: 21 Styczeń 2014, 23:26   

Czy to "zadanie" i "informacje o kolorach" pochodzą z tego samego źródła? Coś mi tu nie pasuje - tak samo jak "zdjęcie z efektami to najlepiej użyć trybu RGB, jeśli proste kształty to najlepiej CMYK". Bez obrazy, ale to jakiś bełkot...

TheGame
Początkujący

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 00:12   

Treść zadania "Przygotuj matryce w Corelu pod poster który będzie wykonany w Visio" także sami widzicie jaka sytuacja.. a co do tego co napisał Malutki, znalazłem w internecie pdf'a ale coś nie mogę go teraz odnaleźć, który własnie w ten sposób wyjaśniał, że najlepiej użyć trybu RGB jeśli będziemy chcieli użyć np. cieni albo CMYK jeśli nie zależy nam na efekciarskich obiektach. Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.

Cysorz 

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 00:33   

No wiesz, w necie można też znaleźć informacje, że Kopernik była kobietą :-D .
Niektórych efektów nie można np. w PS stosować na bitmapach CMYK, ale związek z RGB to ma żaden - w końcu i tak musisz ją zapisać w którymś z trybów i wszelakie ustawienia - jakie by nie były - szlag trafi!
Nie wiem, co ma Visio do DTP ale nawet jakby ktoś chciał np. taki wykres stamtąd zastosować w DTP bez żadnej konwersji to i tak nie ma to sensu...

TheGame
Początkujący

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 00:40   

Myślę że chodzi o prostotę wykonania. W Visio wystarczy kilka kształtów wrzucić + tekst i "jakiś" poster będzie. Ja bez żadnego przygotowania mam zrobić jakąś matrycę, która nawet nie wiem co ma zawierać. Nie wiem, może chodzi o to, że ja mam zrobić dokument, który będzie posiadał skomponowaną grafikę typowo pod plakat a inni, którzy mają tematy na plakaty mają do tej matrycy wrzucić samą treść?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 09:33   

Ustalmy: Matryca to coś, z czego się robi formy drukarskie, czyli blachy. Blach ma być tyle, ile kolorów, czyli 4. Potrzebna jest blacha cyanowa (C), magentowa (M), żółta (Y) i czarna (K). Dlatego właśnie trzeba pracę rozbarwić.
Tak więc matrycą jest kompozytowy plik pdf, który drukarnia rozbarwi i zrobi z niego blachy.

Ponieważ nie wiemy, co robisz, więc gadamy o niczym. Załącz plik corelowy, to powiemy Ci, co zrobić. :-)
Ostatnio zmieniony przez Trurl 22 Styczeń 2014, 12:04, w całości zmieniany 1 raz  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 10:25   

TheGame pisząc "matryca" ma na myśli "szablon".

albertoz 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X5 SE PL
Wysłany: 22 Styczeń 2014, 12:28   

TheGame napisał/a:
Myślę że chodzi o prostotę wykonania. W Visio wystarczy kilka kształtów wrzucić + tekst i "jakiś" poster będzie. Ja bez żadnego przygotowania mam zrobić jakąś matrycę, która nawet nie wiem co ma zawierać. Nie wiem, może chodzi o to, że ja mam zrobić dokument, który będzie posiadał skomponowaną grafikę typowo pod plakat a inni, którzy mają tematy na plakaty mają do tej matrycy wrzucić samą treść?

Skoro to jest zadanie to poprzedzone było jakimś wykładem/lekcją. "Ktoś" był albo nieobecny albo nie uważał na zajęciach i teraz liczy że na forum Corela są wróżki i wywróżą co ma być zrobione. Wnioskuję to przedewszystkim z bardzo skąpego opisu zadania.

TheGame wrzuć możę jakieś notatki z zajęć jak masz, jak nie masz to zdobądź i nastanie jasność.

TheGame
Początkujący

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 15:20   

Gdyby były jakieś zajęcia z tego nie byłoby tematu. Zadanie zostało mi przydzielone na zajęciach pozalekcyjnych i nikogo nie interesowało w czym jestem dobry tylko po prostu "tak ma być i koniec". Zrobię to w photoshopie potem zaimportuje to do corela w celu zmiany rozszerzenia i tyle.

Artur Miernik 

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 19:16   

OK, ale jeśli plakat, to w CMYK.

Odpowiedz do tematu