Tworzenie kalendarza w CorelDRAW |
Autor |
Wiadomość |
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 30 Sierpień 2010, 09:27 Tworzenie kalendarza w CorelDRAW
|
|
|
Wiele osób co roku poszukuje programu do tworzenia kalendarzy. Niewiele z nich wie, że w taką możliwość jest wyposażony program CorelDRAW. Funkcja ta jest co prawda trochę ukryta, ale za to daje sporo możliwości.
Wybierz z górnego menu Narzędzia polecenie Makra, a z rozwiniętej listy wiersz, Uruchom makro.
Zostanie wyświetlone okno, w którym należy rozwinąć listę Macros in, a następnie wybrać CalendarWizard. Aby uruchomić kreator tworzenia kalendarza kliknij przycisk Run.
Pojawi się okno umożliwiające dostosowanie kalendarza do własnych potrzeb. W pierwszej kolejności należy ustawić polskie nazwy miesięcy i dni tygodnia. Niestety, po rozwinięciu listy Language, nie znajdziemy języka polskiego. Musimy więc kliknąć widoczny obok przycisk New. Zostanie wyświetlone okno umożliwiające wprowadzenie polskich nazw. W pierwszej kolejności należy wprowadzić nazwę pod jaką ustawienia te zostaną zachowane. Proponuję wpisać w polu Name tekst Polish. Następnie wprowadź w odpowiednie pola polskie nazwy. Aby zatwierdzić zmiany kliknij przycisk Add/Modify, a następnie Clear.
Powrócimy tym samy do wcześniejszego okna. Ponownie rozwiń listę Language i wybierz wprowadzony przed chwilą język polski. W Polsce tydzień zaczyna się od poniedziałku, dlatego też po rozwinięciu listy Week starts on, wybierz Monday.
Warto także wprowadzić do kalendarza dni świąteczne. W tym celu kliknij przycisk Holidays.
W polu Month wybierz miesiąc dla którego ustawiasz święto, a w polu Day, odpowiedni dzień miesiąca. W polu Name wpisz nazwę święta i kliknij przycisk Add/Modify. W podobny sposób postąp z innymi świętami. Po wprowadzeniu wszystkich świąt, kliknij przycisk Close.
Ponownie wrócisz do okna ustawień kalendarza. W górnej części okna ustaw rok, oraz zaznacz miesiące dla których ma zostać utworzony kalendarz. Możesz też kliknąć przycisk All, aby szybko wybrać wszystkie miesiące.
Rozwiń listę Layout i wybierz wygląd kalendarza, który najbardziej Ci odpowiada. Podgląd kalendarza jest wyświetlony w prawym górnym rogu, ale lepiej będzie kliknąć przycisk Expand. Spowoduje to rozszerzenie okna i wyświetlenie podglądu kalendarza z większą liczbą szczegółów.
Najważniejsze ustawienia zostały dokonane. Możesz jeszcze sprecyzować wygląd kalendarza, wybierając odpowiednie karty w środkowej części okna. Nie jest to jednak konieczne.
Aby utworzyć kalendarz, kliknij przycisk Generate. Po chwili pojawi się okno z informacją o zakończeniu generowania kalendarza. Kliknij przycisk OK, a następnie zamknij okno generatora kalendarza.
Kolejne miesiące są utworzone na następujących po sobie stronach w programie CorelDRAW.
Kalendarz został utworzony przy pomocy obiektów wektorowych. Możesz więc zaznaczyć utworzony kalendarz, rozgrupować obiekty i dostosować kalendarz do własnych potrzeb. |
|
|
|
|
miszcz301
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 30 Sierpień 2010, 10:33
|
|
|
dobre :)) |
|
|
|
|
global
Praktyk
Pomógł: 3 razy Wiek: 55 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 68 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 30 Sierpień 2010, 13:00
|
|
|
Dobre, dobre. A ja zawsze "na ręcznym" jechałem... Kalendarze popełniam już 12 lat i makro się przyda. |
|
|
|
|
niski
Bywalec
|
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 09:44
|
|
|
ja niestety w drawie nie mam opcji Makro... ktoś wie dlaczego? |
|
|
|
|
roland
|
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 10:10
|
|
|
niski napisał/a: | ja niestety w drawie nie mam opcji Makro... ktoś wie dlaczego? |
A którą wersję Corela posiadasz? Bo w starszych wersjach było o ile dobrze pamiętam Narzędzia/Visual Basic |
|
|
|
|
niski
Bywalec
|
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 11:21
|
|
|
roland, właśnie parę minut temu zobaczyłem ze nazywa się to Visual Basic. Dzięki :)
Mam tylko problem z polskimi znakami :/ |
|
|
|
|
roland
|
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 11:26
|
|
|
Jeżeli nie możesz wpisać polskich znaków diakrytycznych, to wpisz nazwy miesięcy i dni tygodnia w Wordzie i skopiuj do Corela. Trochę zabawy, ale robisz to tylko raz. |
|
|
|
|
dihe
Praktyk
|
Wysłany: 5 Listopad 2010, 22:17
|
|
|
Czasem trzeba doinstalować VB :) jak się zapomniało przy instalacji. |
|
|
|
|
changela
Znawca
Pomogła: 14 razy Wiek: 44 Dołączyła: 09 Lut 2010 Posty: 160 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 6 Listopad 2010, 14:09
|
|
|
rewelacja:) i już mam pomysł na prezenty gwiazdkowe dla świeżo upieczonych dziadków |
|
|
|
|
xaafuun
Początkujący volvo fan
|
Wysłany: 20 Listopad 2010, 18:07
|
|
|
Witam serdeczenie.
Mam Corela X3, a w nim edytro VB, ale niestety nie mam tego makra;-(. A dostałem zadanie zrobienia kalendarza do pracy reklamującego naszą firmę.
Czy ktoś z szanownych kolegów/koleżanek mógłby podrzucić mi to makro na majla:
xaafuun@o2.pl
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozd Rafał |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 20 Listopad 2010, 20:04
|
|
|
Nie mam X3 ale to mało prawdopodobne żebyś nie miał tego pliku .Sprawdź czy nie masz
C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X3\Draw\GMS
Plik nazywa się "CalendarWizard.gms " |
|
|
|
|
xaafuun
Początkujący volvo fan
|
Wysłany: 20 Listopad 2010, 20:53
|
|
|
niestety nie mam tego pliku w swojej wersji.
Czy on dużo waży?
Pozd Rafał |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21 Listopad 2010, 10:28
|
|
|
W Corel 12 waży 422 kb w X4 - 423kb |
|
|
|
|
xaafuun
Początkujący volvo fan
|
Wysłany: 21 Listopad 2010, 22:01
|
|
|
Witam.
Ślicznie dziękuę koledze Dark za ten plik przesłany na majla.
Pozdrawiam Rafał |
|
|
|
|
czarnyperkoz696
Początkujący
|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 18:40
|
|
|
Odświeżę wątek. We wszystkich tutorialach pokazujących jak stworzyć kalendarz są pokazane ustawienia, w których wszystko zgadza się na cacy i nic nie trzeba poprawiać. Jednak chcąc stworzyć kalendarz z opcją np. YEAR: IMAGE + 12 small (bottom), dni tygodnia pokazują się w pionie, a nie w poziomie (w opcjach full words lub short form). Czy jest możliwość obracania ich? Z góry dziękuję za pomoc :) |
|
|
|
|
joannaw.79
Fachowiec
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 21:58
|
|
|
W promocyjnej wersji X4 (takie, która była dostępna jeszcze niedawno, w listopadzie, nie wiem czy nadal jest) nie ma w ogóle tych makr niestety. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 22:52
|
|
|
Z doświadczenia wiem, że tworzenie kalendarium za pomocą makra i późniejsze próby dostosowania go do potrzeb własnych/klienta zajmuje więcej czasu niż stworzenie go od podstaw. Zwłaszcza, że w zrobienie czegoś takiego to naprawdę chwila... |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Marzec 2012, 07:11
|
|
|
Joanno, nie ma makr, czy nie ma VBA?
Zdaje mi się, że na forum jest trochę informacji jak uzbroić Corela w VBA jeśli jakaś wersja jest go pozbawiona lub z jakichś przyczyn VBA się nie zainstalował.
Malutki ma rację. Corelowe kalendarze są dla leniwców nie dbających o wygląd tego co robią.
Jak chcesz mieć ładny kalendarz to musisz go sama narysować.
Będzie Twój i nie będzie drugiego takiego samego
Poprawianie marnego projektu najczęściej zajmuje więcej czasu niż jego stworzenie od nowa. |
|
|
|
|
joannaw.79
Fachowiec
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30 Marzec 2012, 19:30
|
|
|
chezare, Kalendarze zawsze robię sama wykorzystując do tego Indyka, czasem wspomagam się też kalendarium corelowskim ale i tak całość robię ręcznie :) A problem instalacji VBA czy makr w corelu X4 w Agencji Reklamowej, z którą współpracuję już nie zamierzam zgłębiać z powodu niedalekiego zakończenia tejże współpracy :) |
|
|
|
|
weronika94
Początkujący
|
Wysłany: 12 Grudzień 2012, 18:12
|
|
|
Słuchajcie ja mam taki problemik. Robie kalendarz w corelu 12 sto stronicowy i na każdej stronie mam ten sam miesiąc. Co zrobić, aby tak sie nie działo? Prosze o szybką odpowiedź |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 12 Grudzień 2012, 21:25
|
|
|
Nie do końca rozumiem problem, ale:
MASZ i nie możesz zmienić: zaglądnij do warstw (głównie multiwarstw) odblokuj/przenieś na inną.
NIE MASZ a chciałabyś mieć: przenieś taki element do multiwarstwy. |
|
|
|
|
weronika94
Początkujący
|
Wysłany: 13 Grudzień 2012, 17:27
|
|
|
Chodzi mi o to, że np na pierwszej stronie mam miesiąc styczeń. Na drgiej stronie tez mam styczeń itp itp. |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 13 Grudzień 2012, 20:12
|
|
|
Czyli ten napis znajduje się na multiwarstwie. Przenieś go do zwykłej warstwy a zniknie z pozostałych stron. |
|
|
|
|
paweer
Początkujący
|
Wysłany: 23 Styczeń 2014, 09:46
|
|
|
Fajnie, że są takie narzędzia :)