Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tworzenie kalendarza w CorelDRAW
Autor Wiadomość
roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 30 Sierpień 2010, 10:27   Tworzenie kalendarza w CorelDRAW

Wiele osób co roku poszukuje programu do tworzenia kalendarzy. Niewiele z nich wie, że w taką możliwość jest wyposażony program CorelDRAW. Funkcja ta jest co prawda trochę ukryta, ale za to daje sporo możliwości.
Wybierz z górnego menu Narzędzia polecenie Makra, a z rozwiniętej listy wiersz, Uruchom makro.

Zostanie wyświetlone okno, w którym należy rozwinąć listę Macros in, a następnie wybrać CalendarWizard. Aby uruchomić kreator tworzenia kalendarza kliknij przycisk Run.

Pojawi się okno umożliwiające dostosowanie kalendarza do własnych potrzeb. W pierwszej kolejności należy ustawić polskie nazwy miesięcy i dni tygodnia. Niestety, po rozwinięciu listy Language, nie znajdziemy języka polskiego. Musimy więc kliknąć widoczny obok przycisk New. Zostanie wyświetlone okno umożliwiające wprowadzenie polskich nazw. W pierwszej kolejności należy wprowadzić nazwę pod jaką ustawienia te zostaną zachowane. Proponuję wpisać w polu Name tekst Polish. Następnie wprowadź w odpowiednie pola polskie nazwy. Aby zatwierdzić zmiany kliknij przycisk Add/Modify, a następnie Clear.

Powrócimy tym samy do wcześniejszego okna. Ponownie rozwiń listę Language i wybierz wprowadzony przed chwilą język polski. W Polsce tydzień zaczyna się od poniedziałku, dlatego też po rozwinięciu listy Week starts on, wybierz Monday.

Warto także wprowadzić do kalendarza dni świąteczne. W tym celu kliknij przycisk Holidays.
W polu Month wybierz miesiąc dla którego ustawiasz święto, a w polu Day, odpowiedni dzień miesiąca. W polu Name wpisz nazwę święta i kliknij przycisk Add/Modify. W podobny sposób postąp z innymi świętami. Po wprowadzeniu wszystkich świąt, kliknij przycisk Close.

Ponownie wrócisz do okna ustawień kalendarza. W górnej części okna ustaw rok, oraz zaznacz miesiące dla których ma zostać utworzony kalendarz. Możesz też kliknąć przycisk All, aby szybko wybrać wszystkie miesiące.
Rozwiń listę Layout i wybierz wygląd kalendarza, który najbardziej Ci odpowiada. Podgląd kalendarza jest wyświetlony w prawym górnym rogu, ale lepiej będzie kliknąć przycisk Expand. Spowoduje to rozszerzenie okna i wyświetlenie podglądu kalendarza z większą liczbą szczegółów.

Najważniejsze ustawienia zostały dokonane. Możesz jeszcze sprecyzować wygląd kalendarza, wybierając odpowiednie karty w środkowej części okna. Nie jest to jednak konieczne.
Aby utworzyć kalendarz, kliknij przycisk Generate. Po chwili pojawi się okno z informacją o zakończeniu generowania kalendarza. Kliknij przycisk OK, a następnie zamknij okno generatora kalendarza.
Kolejne miesiące są utworzone na następujących po sobie stronach w programie CorelDRAW.

Kalendarz został utworzony przy pomocy obiektów wektorowych. Możesz więc zaznaczyć utworzony kalendarz, rozgrupować obiekty i dostosować kalendarz do własnych potrzeb.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 30 Sierpień 2010, 11:33   

dobre :))

global 
Praktyk

Wysłany: 30 Sierpień 2010, 14:00   

Dobre, dobre. A ja zawsze "na ręcznym" jechałem... :oops: Kalendarze popełniam już 12 lat i makro się przyda.

niski 
Bywalec

Wysłany: 31 Sierpień 2010, 10:44   

ja niestety w drawie nie mam opcji Makro... ktoś wie dlaczego?

roland 

Wysłany: 31 Sierpień 2010, 11:10   

niski napisał/a:
ja niestety w drawie nie mam opcji Makro... ktoś wie dlaczego?

A którą wersję Corela posiadasz? Bo w starszych wersjach było o ile dobrze pamiętam Narzędzia/Visual Basic

niski 
Bywalec

Wysłany: 31 Sierpień 2010, 12:21   

roland, właśnie parę minut temu zobaczyłem ze nazywa się to Visual Basic. Dzięki :)

Mam tylko problem z polskimi znakami :/

roland 

Wysłany: 31 Sierpień 2010, 12:26   

Jeżeli nie możesz wpisać polskich znaków diakrytycznych, to wpisz nazwy miesięcy i dni tygodnia w Wordzie i skopiuj do Corela. Trochę zabawy, ale robisz to tylko raz.

dihe 
Praktyk

Wysłany: 5 Listopad 2010, 22:17   

Czasem trzeba doinstalować VB :) jak się zapomniało przy instalacji.

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 6 Listopad 2010, 14:09   

rewelacja:) i już mam pomysł na prezenty gwiazdkowe dla świeżo upieczonych dziadków

xaafuun 
Początkujący
volvo fan

Wysłany: 20 Listopad 2010, 18:07   

Witam serdeczenie.
Mam Corela X3, a w nim edytro VB, ale niestety nie mam tego makra;-(. A dostałem zadanie zrobienia kalendarza do pracy reklamującego naszą firmę.
Czy ktoś z szanownych kolegów/koleżanek mógłby podrzucić mi to makro na majla:
xaafuun@o2.pl
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozd Rafał

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 20 Listopad 2010, 20:04   

Nie mam X3 ale to mało prawdopodobne żebyś nie miał tego pliku .Sprawdź czy nie masz

C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X3\Draw\GMS

Plik nazywa się "CalendarWizard.gms "

xaafuun 
Początkujący
volvo fan

Wysłany: 20 Listopad 2010, 20:53   

:cry: niestety nie mam tego pliku w swojej wersji.
Czy on dużo waży?
Pozd Rafał

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 21 Listopad 2010, 10:28   

W Corel 12 waży 422 kb w X4 - 423kb

xaafuun 
Początkujący
volvo fan

Wysłany: 21 Listopad 2010, 22:01   

Witam.
Ślicznie dziękuę koledze Dark za ten plik przesłany na majla.
Pozdrawiam Rafał

czarnyperkoz696
Początkujący

Wysłany: 29 Marzec 2012, 19:40   

Odświeżę wątek. We wszystkich tutorialach pokazujących jak stworzyć kalendarz są pokazane ustawienia, w których wszystko zgadza się na cacy i nic nie trzeba poprawiać. Jednak chcąc stworzyć kalendarz z opcją np. YEAR: IMAGE + 12 small (bottom), dni tygodnia pokazują się w pionie, a nie w poziomie (w opcjach full words lub short form). Czy jest możliwość obracania ich? Z góry dziękuję za pomoc :)

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 29 Marzec 2012, 22:58   

W promocyjnej wersji X4 (takie, która była dostępna jeszcze niedawno, w listopadzie, nie wiem czy nadal jest) nie ma w ogóle tych makr niestety.

Cysorz 

Wysłany: 29 Marzec 2012, 23:52   

Z doświadczenia wiem, że tworzenie kalendarium za pomocą makra i późniejsze próby dostosowania go do potrzeb własnych/klienta zajmuje więcej czasu niż stworzenie go od podstaw. Zwłaszcza, że w zrobienie czegoś takiego to naprawdę chwila...

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2012, 08:11   

Joanno, nie ma makr, czy nie ma VBA?
Zdaje mi się, że na forum jest trochę informacji jak uzbroić Corela w VBA jeśli jakaś wersja jest go pozbawiona lub z jakichś przyczyn VBA się nie zainstalował.
Malutki ma rację. Corelowe kalendarze są dla leniwców nie dbających o wygląd tego co robią.
Jak chcesz mieć ładny kalendarz to musisz go sama narysować.
Będzie Twój i nie będzie drugiego takiego samego :-)
Poprawianie marnego projektu najczęściej zajmuje więcej czasu niż jego stworzenie od nowa.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 30 Marzec 2012, 20:30   

chezare, Kalendarze zawsze robię sama wykorzystując do tego Indyka, czasem wspomagam się też kalendarium corelowskim ale i tak całość robię ręcznie :) A problem instalacji VBA czy makr w corelu X4 w Agencji Reklamowej, z którą współpracuję już nie zamierzam zgłębiać z powodu niedalekiego zakończenia tejże współpracy :)

weronika94 
Początkujący

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 18:12   

Słuchajcie ja mam taki problemik. Robie kalendarz w corelu 12 sto stronicowy i na każdej stronie mam ten sam miesiąc. Co zrobić, aby tak sie nie działo? Prosze o szybką odpowiedź

Cysorz 

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 21:25   

Nie do końca rozumiem problem, ale:
MASZ i nie możesz zmienić: zaglądnij do warstw (głównie multiwarstw) odblokuj/przenieś na inną.
NIE MASZ a chciałabyś mieć: przenieś taki element do multiwarstwy.

weronika94 
Początkujący

Wysłany: 13 Grudzień 2012, 17:27   

Chodzi mi o to, że np na pierwszej stronie mam miesiąc styczeń. Na drgiej stronie tez mam styczeń itp itp.

Cysorz 

Wysłany: 13 Grudzień 2012, 20:12   

Czyli ten napis znajduje się na multiwarstwie. Przenieś go do zwykłej warstwy a zniknie z pozostałych stron.

paweer 
Początkujący

Wysłany: 23 Styczeń 2014, 09:46   

Fajnie, że są takie narzędzia :)
Odrobinę pracy i można wydrukować całkiem ciekawy kalendarz :D

http://www.mhp.com.pl

Odpowiedz do tematu