Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak łączyć "spawać obiekty w corelu X5?
Autor Wiadomość
kajda 
Praktyk

Wysłany: 3 Kwiecień 2012, 17:46   Jak łączyć "spawać obiekty w corelu X5?

Witam ponownie, i ponownie nasuwa sie u mnie problem łączenia obiektów w jedna całość... Jak łączyć "spawać obiekty w corelu X5? nie mam pojecia, gdzie a ikonka jest w tej wersji programu :( oraz jak zaznaczac kilka obiektów?:(

chezare 

Wysłany: 3 Kwiecień 2012, 22:12   

Łączenie i spawanie to dwie różne rzeczy. Oprócz nich jest jeszcze grupowanie.
Nie wiem jak wyglądają odpowiednie ikony w X5, w X3 wyglądają następująco:
- spawanie.
Od łączenia (ctrl+L) i grupowania (ctrl+G) nie ma ikonek. Polecenia te znajdziesz (podobnie jak spawanie -> rozmieszczenie->kształtowanie) w menu w zakładce rozmieszczenie lub w menu kontekstowym (pod prawym klawiszem myszy). Przypuszczam, że w X5 jest tak samo jak w X3.
Ikony spawania nie zobaczysz dopóki nie zaznaczysz przynajmniej dwóch figur, podobnie jest z poleceniami łączenia i grupowania. Żeby zaznaczyć kilka figur musisz trzymać wciśnięty klawisz shift, albo zakreślić je wskaźnikiem.

kajda 
Praktyk

Wysłany: 4 Kwiecień 2012, 20:08   

Serdecznie dziękuję :)

kajda 
Praktyk

Wysłany: 7 Kwiecień 2012, 13:29   

w takim razie mam prośbę, powiedz prosze , jak zaznaczyc dwa obiekty:(

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Kwiecień 2012, 15:47   

Aby zaznaczyć wiele obiektów jednocześnie, zmień narzędzie na Wskaźnik przytrzymaj klawisz Shift i kliknij każdy z obiektów

lub zakreśl przeciągnięciem markizę obejmującą te obiekty.

Aby zaznaczyć wszystkie obiekty, kliknij dwukrotnie narzędzie Wskaźnik.

chezare 

Wysłany: 7 Kwiecień 2012, 17:18   

Czasami myślę, że to bez sensu. Zobacz Restauro co wyżej napisałem i co wytłuściłem. Jackowski powinien zacząć się martwić :-)
Można też tak jak w innych windowsowych programach wcisnąć ctrl+A (jeśli nie jest wybrane narzędzie kształtu, bo wtedy zaznaczą się wszystkie węzły).
Niestety wszystkie te metody nie mają jednej istotnej cechy, a mianowicie tego, że przy spawaniu, łączeniu istotna jest kolejność zaznaczania obiektów.

restauro 

Wysłany: 7 Kwiecień 2012, 18:17   

Chezare Podałeś wszystko na tacy ,dlatego zdziwiłem się ze kolżanka ma jeszcze problem.
Odnoszę wrażenie że jeszcze nieraz będziemy się dublowali ,a właściwie uzupełniali
Ty wyjaśniając obrazowo ,ja bardziej łopatologicznie,
Jest jeszcze opcja POMOCY bardzo dobra w CorelDraw ,rzadko używana przez osoby zaczynające zabawę z CD ,a szkoda.

kajda 
Praktyk

Wysłany: 7 Kwiecień 2012, 18:48   

Nie kolega a kolezanka :) Dokładnie wytlumaczyliscie mi łopatologicznie i teraz juz zrozumialam... nie mnie jednak samouczek mi w tym nie pomógł.. a Ja wam za ten trud serdecznie dziękuję :)

chezare 

Wysłany: 7 Kwiecień 2012, 19:05   

Restauro ale ja do Ciebie nie mam żadnych pretensji, czym więcej podpowiedzi, tym chyba lepiej :-) Jak by nie patrzeć jasnowidzenie u mnie działa trochę lepiej, Ty nie wykryłeś, że to kobieta :-)
Życzę Wam radosnych i spokojnych Świąt.

kajda 
Praktyk

Wysłany: 7 Kwiecień 2012, 19:22   

To i Ja się dołączam do tych życzeń, ale jakby jeden z kolegów podpowiedział po cichu, jak rozłączyć złączone juz obiekty, to i jajka jutro będą lepiej smakowały ;)

restauro 

Wysłany: 7 Kwiecień 2012, 19:23   

chezare napisał/a:
ja do Ciebie nie mam żadnych pretensji, czym więcej podpowiedzi, tym chyba lepiej

Nie dopatrzyłem się żadnych pretensji stwierdziłem tylko fakt ze pewnie będziemy się uzupełniali jeszcze nie jeden raz .Najważniejsze ze jak dotąd chyba z pozytywnym skutkiem. Co do kobiety? zmylił mnie brak odpowiedniego oznaczenia przy nicku .
Pozdrawiam serdecznie , życzę radosnych ,spokojnych Świąt Wielkiej Nocy. Wesołego Alleluja.

czarownica 
Początkujący

Wysłany: 6 Luty 2014, 12:14   

A jeśli mam już gotowy projekt i chcę wszystkie obiekty ostatecznie ze sobą połączyć to jakiego skrótu użyć?

restauro 

Wysłany: 6 Luty 2014, 12:44   

Rozmieszczenie - Grupuj
Przed zgrupowaniem musisz zaznaczyć (obwieść) elementy które chcesz zgrupować narzędziem Wskaźnik,

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 6 Luty 2014, 14:54   

czarownica napisał/a:
A jeśli mam już gotowy projekt i chcę wszystkie obiekty ostatecznie ze sobą połączyć to jakiego skrótu użyć?

Restauro podał sposób jak "grupować", a nie łączyć obiekty. Pewnie akurat tutaj o to chodziło, jednak w przypadku DRAWa i innych wektorowych programów trzeba uważać na precyzję wysławiania się. Różnice są dość znaczne., zobacz poniżej:

Odpowiedz do tematu