Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Błąd importu, podwójne krzsywe
Autor Wiadomość
C_beginner
Praktyk

Wysłany: 23 Maj 2013, 20:42   Błąd importu, podwójne krzsywe

Witam.

Mam problem z importowaniem krzywych z lików np dxf.
Po imporcie krzywe są podwójne jedna na drugiej, przy skomplikowanych wzorach jest problem z usunięciem dubli.
Jest jakaś funkcja usuwająca identyczne nakładające się krzywe ?
Przy eksporcie na ploter robi się masakra.

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 23 Maj 2013, 21:33   

Też tak miałem parę razy, przy imporcie macowskich pdfów, że z obiektu który miał obrys i wypełnienie robią się dwa obiekty, a ponieważ musiałem przenosić pojedyńcze obiekty, to zamiast 8000 obiektów miałem 16000.
Czy jest sposób? Najprawdopodobniej nie, może jakieś makro. Sprawdź jeszcze kolejność obiektów. Raz miałem szczęście. Gość zgrupował wszystko, a potem ćwiczył ctrl-c i ctrl-v. Po imporcie pdf-a zdziwiłem, się wielkością pliku i wyszło, że jest po 4 obiekty jeden na drugim. Ale w tym wypadku w menadrzeże obiektów zachowana jest ich kolejność i łatwo było zaznaczyć zbędne kopie i usunąć jednym (prawie) kliknięciem.

Ale, jak ktos zna dobry sposób, to też jestem ciekawy.

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 22 Styczeń 2014, 22:17   

Witam

Teraz będzie coś dobrego.

Importuje projekt z pliku EPS w którym jest ok 16k obiektów, miałem też plik z 400 k obiektów. Co ciekawe Corelowi udało się to otworzyć.

Każdy obiekt importuje się z paroma setkami niepotrzebnych punktów i trzeba je zredukować.

Przy pojedynczym obiekcie jest ok ładnie się to redukuje krzywa może nie jest jakoś bardzo poprawna (punkty powinny być symetryczne) ale kształt ma ok i nie zajmuje zasobów.

Jest jakiś automat który będzie po kolei wybierał każdą krzywą i dokonywał redukcji punktów ?
Ręczne zaznaczanie nie ma sensu. Poza tym zaznaczenie wszystkiego naraz i próba zaznaczenia wszystkich punktów zawiesza program. Skrypt powinien po kolei oblecieć każdą krzywą w projekcie i uruchomić redukcję punktów.

rafakow 
Praktyk

Wysłany: 23 Styczeń 2014, 09:30   

Jeśli masz możliwość to spróbuj otworzyć tego EPSa w Illustratorze, zapisać go jako .AI i ten plik zaimportować do Corela.
Zauważyłem że przejścia tonalne w EPS-ie Corel zamienia na setki krzywych ale po przeróbce na .AI i imporcie traktuje jak normalne wypełnienie tonalne.

Artur Miernik 

Wysłany: 23 Styczeń 2014, 13:06   

Albo na PDFa, bo AI obecnie jest PDFem, tyle, że poza specyfikacją. Ogólnie, im bliżej PostScriptu, tym więcej kresek.

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 23 Styczeń 2014, 20:50   

Ok mam tylko corela, jakieś darmowe konwertery ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Styczeń 2014, 22:40   

pobierz darmowy PDFCreator,no i tera wystarczy go otworzyc i przeciągnąc eps na okienko i zapisać i już mamy sobie pdf lub jakis inny format jesli chcemy :lol:

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 26 Styczeń 2014, 13:31   

PDF nie rozpoznaje eps.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Styczeń 2014, 13:41   

musi rozpoznawać,taka jego natura,czegos w systemie chyba nie masz,a mopzesz podrzucic mi tego EPS???

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 26 Styczeń 2014, 20:37   

Pan ziemniak.

W załączniku przykładowy element jaki dostaje.
To import z EPS, jest jeszcze DXF ale w nim każdy kawałek linii to oddzielny obiekt.

Jak to wszystko wygładzić. Funkcja redukcji punktów dość kiepsko sobie z tym radzi.
Grzebanie przy wartościach uwala niektóre elementy i tracą one kształt.
Bez problemu można by usunąć 80-90% tych punktów i kształt byłby dalej ok.

ziemniak.cdr
ziemniak
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 1.32 MB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Styczeń 2014, 21:22   

uuff no to jestem w domu,jest tyle wezłow ponieważ ten ziemniak jest tak nierowny,zapisanie do innego formatu nic nie da w takim przypadku,ja jednak bym uzył funkcji tredukcji węzłow i potem pozamieniał na symetryczny lub gładki,nic innego moim zdaniem się tu nie da wykombinować

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 3 Luty 2014, 00:10   

Witam.

Nie ma sposobu żeby Corel Sam obrysował te krzywe od nowa ?
Próbowałem przez zapis w BMP import i trasowanie ale C na to nie pozwala.
Rysunek ma wymiar 100cm x 120 cm i komunikuje że jest za duży.

Artur Miernik 

Wysłany: 3 Luty 2014, 00:29   

To zrób w skali, a wynik powiększ.

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 5 Luty 2014, 01:06   

Zbyt duża utrata szczegółów. W tej chwili na rysunku sa obiekty o średnicy ok 0,5mm przy zmniejszeniu znikną.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Luty 2014, 01:10   

no to zostaje chyba tylko Vektor Magic,on da rade :-)

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 5 Luty 2014, 22:54   

Nie da pamięć mu się wywala :(

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 5 Luty 2014, 23:11   

Decodrew - a może po prostu wreszcie wrzucisz tutaj ten plik, co? Wtedy się zobaczy co i jak. Czy to akcja w stylu tajne przez poufne? Bo ten przykładowy ziemniak pokazuje tylko nadmiar węzłów, które nie tylko są głównie prostymi odcinkami, a nie wyginalnymi krzywymi. Poza tym, niektóre nie są nawet scalone. Akurat ta pyra została przez CD uproszczona praktycznie idealnie do 4-5 węzłów. Ale z tego co piszesz, masz sporo obiektów, sporo węzłów itp.. Zapodaj plikiem i wtedy popatrzymy. Może nawet oryginałem, a nie CDR'em?

EDIT!

No dobra. Wystarczyło tylko ruszyć mózgownicą i trochę poszperać. Panie i panowie! W załączniku makro usuwające zbędne powielone zduplikowane krzywe leżące niżej, zostawia jedynie najwyżej położony obiekt. Makro posiada też podmakra, które niby mają redukować zbędne węzły, ale w efekcie zamieniają jedynie obrys na obiekt i ogólnie jakoś nie działa. Jednak główne zdanie tego makra, czyli usuwanie nałożonych na siebie duplikatów działa bezbłędnie. Dodatkowo, przeczesując forum na którym znalazłem wzmiankę o tym makro, dowiedziałem się z postów ludzi z podobnym do Ciebie problemem, że są też sposoby, żeby uniknąć takich historii, tylko trzeba zachować pewien reżim w AutoCADzie - przed eksportem należy: wywołać komendę OVERKILL, zmienić grubość linii na .000 lub .001 (tu różnie mówili), zamiast zapisywać do DXF - eksportować do PDF i dopiero to wrzucać do Corela, podczas importu ewentualnego DXF po prostu MUSI być zaznaczona opcja auto-reduce nodes. Niby te wskazówki jakoś pomagają - pewno zależy od konkretnego przypadku. Nie ponoszę odpowiedzialności za sens tych wskazówek, bo nie znam za Chiny Ludowe AutoCADa czy innego softu 3D, tylko przekazuję com zasłyszał ;-)

removeUnderlyingDups.7z
Pobierz Plik ściągnięto 309 raz(y) 7.56 KB

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 6 Luty 2014, 22:19   

wirusik.

To soft autodesk'a ale lepszego pliku się na nim nie zrobi tylko taki kanciasty.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 6 Luty 2014, 22:48   

decodrew napisał/a:
wirusik

:?: :shock:

Nie rozumiem zupełnie Twojego posta.

decodrew napisał/a:
To soft autodesk'a

Chodzi ci o to, że używasz AutoDeska i on nie generuje lepszych niż to co ty masz, tak? Własnie nie chciałem nic mówić, ale poszukałem sobie na necie kilka DXF'ów do prób (jakiś blok silnika, jakiś domek, jakieś szablony do cięcia drewna itp.) i nic mi one nie dały, bo były bardzo ładne, czyste, bez duplikatów czy kantów... Dlatego pisałem, żebyś wrzucił swój plik gdzieś i podlinkował.

Pytanie: zastosowałeś to makro, które podałem? Czy ty wiesz jak używać makr w Corelu? Gdzie je wsadzić i jak odpalić? I co ważniejsze, czy odpalasz właściwe podmakro? Ja sprawdziłem go u siebie (antywira z aktywną ochroną posiadam, i to niezłego - nic nie wykrył...), zrobiłem projekt, narysowałem coś, potem jeszcze coś, potem CTRL+A, CTRL+C, "X" razy CTRL+V i odpaliłem rzeczone makro. Pomielił moment po czym wyrzucił okno, czy na pewno usunąć X zduplikowanych elementów, OK i nagle w menedżerze obiektów było tego 1/X niż przed chwilą ;-) Makro działa na 100% (przynajmniej na mojej X6, ale czytałem, że było chyba robione na X4).

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 7 Luty 2014, 19:41   

Nie udało mi się bo wszystko się buntuje przed rozpakowaniem bo Wirusik.

Przesyłam plik dołączony do programu do ćwiczeń.

surowy.cdr
Surowy plik bez obróbki
Pobierz Plik ściągnięto 175 raz(y) 150.23 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Luty 2014, 21:07   

nie no nie przesadzajmy ze skanowaniem,jesli już to nie wirus tylko trojan mogly by być ale to daltego że to makro :-) ,plik jest czysty jak łza i śmiało mozna pobierać,a Tobie proponuje przetrzepać ustawienia,bo na tych co masz to pewnie nawet zwykły program Catcher do screenów będzie wywalał Keylogera :-) ,masz poprostu zablokowane makra bez podpisu cyfrowego czytaj dalej bez podpisu microsoftu :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Luty 2014, 23:55   

decodrew - po otwarciu Twojego przykładowego pliku zrobiłem proste rzeczy: scaliłem wszystkie obiekty w jeden, dostałem w sumie 19556 węzłów. Po kliknięciu na REDUKUJ WĘZŁY dostałem ich już tylko 1314, a kiedy jeszcze zmieniłem tryb wszystkich węzłów na gładki i jeszcze raz ZREDUKOWAŁEM to ostatecznie stanęło na 888 węzłach. Potem kliknąłem ROZŁĄCZ i dostałem z powrotem 56 obiektów wyglądających jak kawałki mandarynki ^_^

Tylko nie wiem, gdzie w tym wszystkim jest to, co było powodem założenia topicu? Czyli zduplikowane krzywe, które należy usunąć automatem? Masz jakiś skomplikowany wielotysięczno-obiektowy projekt z dublami pod spodem? Jak tak, to wrzuć, też chętnie sprawdzę, czy makro daje radę.

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 8 Luty 2014, 21:31   

Z krzywymi to był inny problem.

Jeśli chodzi o tą "mandarynkę" to wiem że na tym zadziałało bo po wrzucie zrobiłem testy ale nie miałem czasu zapodać czegoś innego.

To małe prosty nieskomplikowane obiekt przekwaterowywany na krzywe.
Problem jest taki że w Mandarynie na początku była zapodana niedorzecznie duża ilość węzłów. W przypadku innych bardziej skomplikowanych projektów nie mogę tego zrobić bo komp się zapycha. Dodatkowo oprogramowanie nie korzysta tylko z 1 rdzenia w procku i nie wykorzystuje całego ramu.
Projekt niestety nie jest rozwijany od ponad roku. Więc lepszej wydajności nie można się spodziewać.

Odpowiedz do tematu