Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mak
Autor Wiadomość
Marekkrot 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 2024
Wysłany: 6 Luty 2014, 21:57   Mak

Witam !

Mam średnie doświadczenie z obsługą programu Corel (ogarniam mniej więcej podstawy). Czytając to forum zauważyłem kilka naprawdę ogarniętych osób. Dostałem zlecenie w pracy aby przerobić mapę RGB z wizerunkiem maku. Zabrałem się za to i wyszło mi coś takiego. Szczegóły w pliku test mak.
Tutaj pojawia się moje pytanie czy da się to w jakiś sposób ulepszyć w Corel-u X3 bo taki aktualnie posiadam?

test mak.JPG
Zrobione przeze mnie
Pobierz Plik ściągnięto 284 raz(y) 330.87 KB

Logo.jpg
Logo kiepskiej jakości
Pobierz Plik ściągnięto 290 raz(y) 44.35 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 6 Luty 2014, 22:31   

Hmm.. Jak dla mnie bomba, jeśli faktycznie zaczynasz z Corelem.

Uwagi odnośnie dokładności odwzorowania:
> kolor czerwony nie wypełnia idealnie wnętrza obiektów, tylko jest osobnym obiektem z zerowym konturem - takie niedopasowanie wypełnienia do obrysu miało zdaje się swoją nazwę, czy chociaż jakieś przysłowiowe 15 minut w historii sztuki (zdaje się, że gdzieś w okolicach lat 70-80?), czy to w malarstwie czy plakacie (głównie akwarele). Podejrzewam, że jest ono celowe i dobrze by było je zatrzymać.
> nie sposób nie zauważyć, że wszystkie węzły masz ustawione na tryb ostry. Powoduje to, że elementy wyglądają kanciasto (na oryginale są gładkie). Żeby to osiągnąć wybierz krzywą, przejdź w tryb edycji węzłów, zaznacz wszystkie i wybierz tryb gładki niesymetryczny (lub symetryczny, chociaż to może narobić bigosu w niektórych sytuacjach).
> dopieść główkę maku. Wiem, że na oryginale g... uzik widać, ale to nie powinno cie zatrzymywać ;-) wejdź w neta, poszukaj maku, zrób sam, od nowa, bardziej w detal.
> poznęcaj się też nad tą białą "gwiazdką" w centrum kwiatu, bo nie zachowuje perspektywy i wygląda płasko, niedopasowanie, w porównaniu z otaczającymi ją elementami. Dodatkowo, zlikwiduj jej kontur.
> na koniec - podociągaj końce krzywych (w płatkach) do węzłów, żeby zamknąć obiekt, bo teraz kończą się w powietrzu ;-)

Ale ogólnie bardzo fajnie ok Detale, detale, detale.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Luty 2014, 00:29   

ja przed snem takie cósik odwalił :-) ,tak z biegu,a co do tematu to faktycznie jak kolega dopiero z corelem zaczyna to bardzo elegancko wyszło ok

maki.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 269 raz(y) 31.56 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Luty 2014, 00:48   

Cytat:
przejdź w tryb edycji węzłów, zaznacz wszystkie i wybierz tryb gładki niesymetryczny

Tutaj akurat chlapnąłem z rozpędu, bo nie wszystkie węzły trzeba przekształcić na gładkie. Niektóre, te które zajmują miejsce na szpicy, mocnym złamaniu, wierzchołku itp. powinny pozostać w trybie ostrym.

chezare 

Wysłany: 7 Luty 2014, 06:37   

http://pixers.pl/naklejki/czerwone-maki-30129089

Marekkrot 
Początkujący

Wysłany: 7 Luty 2014, 09:21   

Do kolegi Bidon184, przy tej nie rozwiniętej główce maku zrobiłeś jakiś szary gradient ? Shame dzięki za komentarz, zobaczę czy uda mi się poprawić to o czym wspomniałeś.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Luty 2014, 09:32   

tak,kliknij w mak potem interakcyjne wypełnianie(to narzędzie na samym dole po lewej) i b edziesz widział jaki to gradient i jak jest ustawiony

Marekkrot 
Początkujący

Wysłany: 7 Luty 2014, 09:35   

Shame napisał/a:
Hmm.. Jak dla mnie bomba, jeśli faktycznie zaczynasz z Corelem.
> nie sposób nie zauważyć, że wszystkie węzły masz ustawione na tryb ostry. Powoduje to, że elementy wyglądają kanciasto (na oryginale są gładkie). Żeby to osiągnąć wybierz krzywą, przejdź w tryb edycji węzłów, zaznacz wszystkie i wybierz tryb gładki niesymetryczny (lub symetryczny, chociaż to może narobić bigosu w niektórych sytuacjach).
> na koniec - podociągaj końce krzywych (w płatkach) do węzłów, żeby zamknąć obiekt, bo teraz kończą się w powietrzu ;-)

1. Czy aby wykonać tą czynność należy na każdym węźle kliknąć prawym -> następnie wybrać "gładki" ?

2. Rozumiem, że masz na myśli te czarne "plamki" w środku kwiata. A z tym podociąganiem chodzi o to, aby ukryć je pod tym białym środkiem ? Czy w jakiś inny sposób, którego nie ogarniam doczepić do czegoś?

W załączniku dorzucę oryginalny plik z corel-a

Edytowałem:

W załączniku wrzucam drugi plik z poprawioną grafiką, mogę prosić o komentarz :)

test mak2.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 203 raz(y) 21.06 KB

test mak.cdr
plik .cdr w wersji x3
Pobierz Plik ściągnięto 229 raz(y) 19.38 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Luty 2014, 11:08   

To chyba mówi samo za siebie ;-)

Jądro lewego kwiatka (biała figura) nie wygląda zbyt dobrze. Powinno zasłaniać te czarne pręciki wyżej, ale nie te niżej (perspektywa) - a teraz zasłania wszystkie i wygląda jakby było nałożone ot tak.

Dosiąganie końcówek krzywych masz w pliku, tak samo jak to o co chodzi z ta główką owocu.

Odnośnie gładzenia linii to wybierasz krzywą, kliakasz na nią 2x, żeby wejść w tryb edycji wezłów (pojawiają się takie granatowe kwadraciki i przerywana linia. Wybierasz węzeł - wtedy pojawią się strzałki od niego odchodzące. W górnym menu masz wtedy dostępne opcje Z górnego menu wybierasz - masz wszędzie lewy (ostry), a niektóre węzły powinny mieć ten środkowy (gładki) lub czasem ten prawy (symetryczny). Popróbuj, zobaczysz jakie efekty dają poszczególne tryby.

w załączniku CDR z tymi uwagami ;-)

Ostatnia rzecz - jeśli chodzi o to, że wypełnienie nie do końca dobrze wpasowuje się w obrys (tak jest na oryginale i tak ma być) to nie dorysowuj białych obiektów na wypełnieniu. Zamiast tego możesz użyć wypełnienia interaktywnego lub przekształcić kontur w obiekt (to rozdzieli czarną kreskę od czerwonego środka). Ja polecam raczej wypełnienie interaktywne. Efekt podobny, a nie tracisz żadnych krzywych. Jak będziesz miał osobno wypełnienie (czerwone bez żadnego obrysu) oraz kontur (czarna, gruba kreska) to przenosisz wypełnienie pod kontur, wchodzisz w edycję węzłów (klikasz 2x na wypełnieniu lub wybierasz narzędzie z lewej (drugie od góry, taki czarny kursor) i chwytając za węzły i przeciągając wykrzywiasz to tak, żeby było jak w oryginale ;-)

Marekkrot 
Początkujący

Wysłany: 7 Luty 2014, 11:26   

Jak zobaczyłem "rozkładówkę" Shame'a zacząłem piszczeć jak mała dziewczynka ^^ super mega fajne. Chyba zostanę tu na dłużej :mrgreen:

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Luty 2014, 12:47   

No no, jeszcze nikt nie widział mojej rozkładówki...

.
.
.

No dobra, może parę osób :oops:

Marekkrot 
Początkujący

Wysłany: 7 Luty 2014, 14:04   

A tak mam jeszcze jedno pytanie, nie będę zakładać nowego tematu. Więc chodzi mi o łączenie krzywych, tak aby powstały obiekt można było wypełnić kolorem. W załączeniu plik, aby mógł wytłumaczyć o co mi chodzi :P Jeśli mógłbym prosić o wytłumaczenie co jak robić ;)

czenie krzywych.cdr
Zielone do zielonego i czerwone do czerwonego
Pobierz Plik ściągnięto 268 raz(y) 13.33 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Luty 2014, 14:45   

No to zależy. Bo Twój przykład ma dwie figury, które nie są połówkami i nie zetkną się idealnie na obu końcach. Nie wiem więc, jak chciałbyś je połączyć, ale przyjmijmy, że dolnymi końcami, a przestrzeń pozostałą między tymi górnymi będzie trzeba wypełnić.

Robisz więc tak: chwytasz za dolny koniec figury A i przeciągasz go do dolnego końca figury B. Upewnij się, że w opcjach masz włączone PRZECIĄGANIE DO OBIEKTÓW. Jeśli tak, to gdy zbliżysz trzymany na ręce węzeł A do węzła B, to on jakby do niego doskoczy i nazwie (że to Węzeł) - wtedy wiesz, że się nałożyły. Teraz zaznaczasz oba obiekty i z menu wybierasz POŁĄCZ lub SPAWAJ - o różnicy pisałem tutaj. Jak już masz jeden obiekt, który wygląda jak kanciaste serduszko bez górnego wcięcia, to edytuj węzły (2x LPM na obiekcie). Zaznacz (obwiedź) dolny wierzchołek AB, żeby zaznaczyć leżące na sobie węzły A i B i z menu wybierz POŁĄCZ WĘZŁY (ikonka trzecia z lewej). To jest sposób, żeby łączyć dwa nakładające się węzły jednej figury. Bo musisz wiedzieć, że to, że one na siebie nachodzą i że są częścią jednego obiektu nie znaczy, że tam nie ma dziury. Możesz o tym myśleć jak o nieskończenie małej przerwie, odstępie między tymi węzłami (węzeł to punk w sensie geometrycznym - nie posiada wymiarów). W praktyce oznacza to, że czasem możesz nie móc wypełnić takiego obiektu, bo wypełniane mogą być tylko całkowicie zamknięte krzywe (bez dziur = rozłączonych węzłów). Teraz druga sprawa, czyli wypełnienie tej górnej luki odcinkiem. To akurat prościzna, bo zaznaczasz te dwa węzły, które mają zostać połączone i z menu wybierasz ZAMKNIJ KRZYWĄ (ikona jakby trójkąta prostokątnego z przeciwprostokątna przerywaną). Obiekt się zamknie i pojawi odcinek łączący ty punkty/węzły.

Koniec.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Luty 2014, 15:59   

http://corel.wodip.opole.pl/

Marekkrot 
Początkujący

Wysłany: 7 Luty 2014, 21:46   

Ha, ha genialnie proste. Dzięki za pomoc :) Corel jest genialnym narzędziem, przez ten jeden temat na forum nauczyłem się więcej niż przez pół roku w szkole na grafice :P

chezare 

Wysłany: 8 Luty 2014, 10:39   

MAKI

Odpowiedz do tematu