Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Puzzle - plik do wycięcia laserem
Autor Wiadomość
narvf
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x3
Wysłany: 9 Luty 2014, 18:09   Puzzle - plik do wycięcia laserem

Postanowiłem na walentynki zrobić puzzle ze zdjęcie dla mojej dziewczyny. W pracy mam możliwość wycięcia laserem, więc wymyśliłem, że nakleję zdjęcie na kawałek pleksi/hipsu i wytnę to laserem.

Nie wiem jak przygotować plik do wycięcia - w pracy wolę dać gotowy plik koledze niż prosić go żeby mi go przygotował.

Mam plik z szablonem puzzli, znalazłem na forum i tu jest mój problem. Nie wiek jak do dokładnie wyjaśnić - puzzle nakładają się krawędziami i zamiast jednej linii cięcia są dwie.
Czy da się jakoś ten wzór uprościć żeby było tylko po jednej linii pomiędzy poszczególnymi kawałkami? Ze środka powiedzmy że mogę pousuwać do drugi puzzel, ale na obrzeżach nie bardzo bo ucieknie mi prosta krawędź.

Druga sprawa - znalazłem moim zdaniem ciekawszy szablon do puzzli.
http://msraynsford.blogsp...scher-fish.html
Jest tam pliczek svg do pobrania nawet. Tutaj mam podobny problem - z tym że puzzle idealnie nie zachodzą na siebie. Na maksymalnym powiększeniu w widoku szkieletowym widać że kształt tego czegoś nie jest idealnie dopasowany. Każdy kawałek wygląda tak samo - ale nie pasuje idealnie w siebie.

Gdybym nie naklejał zdjęcia przed wycięciem laserem to by mi to nie przeszkadzało. Ułożyłbym puzzle w niedużej odległości od siebie. Jednak najpierw naklejam zdjęcie a później muszę wyciąć już tak, że każdy dotyka każdego.
Pomyślałem, że ten drugi wzór byłby ciekawszy bo na przykład za rok mógłbym dodać kawałek innego zdjęcie do tych puzzli - bo możne je tak jakby układać w nieskończoność :)

Mam nadzieję, że da się zrozumieć to co napisałem :)

puzzle-c9.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 268 raz(y) 52.02 KB

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 9 Luty 2014, 23:24   

Laser tnie Ci dwa razy bo wycina każdy obiekt który stworzyłeś. A ponieważ obiekty stykają się ze sobą, to najpierw wytnie jedną kostkę, a potem wycinając drugą (stykającą się) będzie ciął już po tym wyciętym.

Tak fachowo, to należałoby narysować linie cięcia od lewgo brzegu do prawego i następnie od góry do dołu, a nie wokół każdej kostki.

Prościej mozesz zrobić to tak. Zaczernij co drugą kostkę tak aby utworzyła się szachownica. Nastepnie wyrzuć (wykasuj) te czarne kostki. Ewentualnie dorysuj brakujące odcinki zewnętrzne.
Teraz będziesz miał już tylko pojedyńcze linie.

chezare 

Wysłany: 10 Luty 2014, 06:57   

Na razie to mu laser nic nie tnie dwa razy, bo jeszcze nic nie wyciął :-)
PUZZLE
Jeśli fotografia jest wydrukowana na folii, to nakleiłbym na nią papier transportowy bo się okopcą krawędzie.Nie wiem też co się stanie w miejscach gdzie linie się przecinają, w niektóre miejsca laser będzie przejeżdżał 3 razy.
Może fotografię trzeba wykadrować do kostek i rozsunąć je tak jak w tym svg? Tylko nie wiem jak jest z pozycjonowaniem, czy da się zmusić maszynę żeby zaczęła ciąć tam gdzie się chce? Pewnie się da?

narvf
Praktyk

Wysłany: 10 Luty 2014, 10:00   

Dzięki za porady! Marak - też wypróbuję zrobić tak jak napisałeś.
chezare dzięki za plik! Powinno mu się już coś z tego udać. Zdjęcie będzie wydrukowane na papierze samoprzylepnym - z tym że chciałem je też zalaminować :) więc być może Twój sposób okaże się przydatny, a folia transportowa pewnie się nie nada? - tylko papier. Widziałem z pracy że też stretchem też owijają o ile się nie pomyliłem.
Jak uda mi się dzisiaj po godzinach coś zrobić to jutro dam znać jak wyszło, zrobię zdjęcie i wam pokażę. A chyba wytnę to z hipsu czarnego to nawet jak nie uda mi się domyć tych okopceń od spodu to będę mniej widoczne :)

narvf
Praktyk

Wysłany: 10 Luty 2014, 20:50   

To coś takiego wyszło - to znaczy nie ułożyłem jeszcze :) Stretch też można nałożyć wtedy nie będzie widać tych okopceń - ale trzeba go równomiernie i dokładnie nałożyć.
Ogólnie jestem w miarę zadowolony z efektu. Jednak teraz zrobiłbym to trochę inaczej - większe kawałki a mnie to po pierwsze, po drugie - ładniej zakończył serce - żeby nie zostawały takie malutkie elementy :) i tak to nie będzie kształt serce ale mogłem się lepiej zastanowic.
Być może jeszcze raz to wytnę, po uwzględnieniu poprawek kilka dni mi zostało jeszcze.

Odpowiedz do tematu