Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
żródło światła eliptyczne
Autor Wiadomość
mastaklepa
Początkujący

Wysłany: 12 Luty 2014, 15:37   żródło światła eliptyczne

mam rysunek szachownicy i chciałbym wstawić tam źródło światła w następujący sposób:
światło będzie rozchodzić się ze środka na wszystkie strony w kształcie elipsy. przy brzegach elipsy światło miałoby się przyciemniać, żeby było delikatne przejście.
Bardzo proszę o pomoc.

narvf
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x3
Wysłany: 12 Luty 2014, 15:56   

Mi tak na szybko przyszło do głowy coś takiego

przezroczystosc.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 337 raz(y) 26.75 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 12 Luty 2014, 16:38   

Narvf
Jesteś tu już jakiś czas i powinieneś wiedzieć ze pliki zapisujemy zwyczajowo w wersji 9 .

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Luty 2014, 17:03   

nie no narvf to chyba żle zrobił,to powinno być raczej tak,przynajmniej ja tak zrozumiałem,czyli taki sam kwadrat na góre obiektu,kolor czrny,przezroczystosc_radialnie,czyli tak to powinno wyglądać,mniej wiecej oczywiscie :-)

przezroczystoscrad.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 329 raz(y) 24.19 KB

narvf
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x3
Wysłany: 12 Luty 2014, 18:29   

Przepraszam, zagalopowałem się :P

mastaklepa
Początkujący

Wysłany: 13 Luty 2014, 09:21   

Dziękuje za pomoc.

Światło w Waszych rysunkach rozchodzi się radialnie, tzn w kształcie koła. Mi jednak chodzi o elipsę. w narysowanej szachownicy elipsa niech będzie szeroka na całą długość rysunku a wysoka na cztery pola.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2014, 10:24   

toć daj zamiast kwadratu na góre elipse :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 13 Luty 2014, 11:20   

Niestety nie da się zrobić elipsy wypełnieniem lub przezroczystością obiektu. Corel na to nie pozwala (bogowie wiedzą dlaczego). Wypełnienie tonalne/przezroczystość radialna (zwana tez promieniową) jest zawsze oparta o koło. Nawet jeśli zaczniemy od kwadratu, zrobimy z nim co trzeba i potem ściśniemy w pionie lub poziomie, żeby dostać prostokąt, to wypełnienie właściwie się nie zmieni. ostanie tylko przycięte, ale nie zamieni się w elipsę.

Efekt przezroczystości/światła eliptycznego ja robiłem zawsze tak: rysujemy wymaganą elipsę, barwimy ją na biało, usuwamy kontur. Następnie przekształcamy ją na bitmapę z przezroczystością, z menu efektów bitmap wybieramy Rozmycie > Gaussowskie. Ustawiamy na tyle, ile nam się podoba i zatwierdzamy. Następnie wybieramy Przezroczystość > Jednolita, ustawiamy % przezroczystości na odpowiedni poziom i wybieramy pasujący nam do sytuacji tryb (normalny, dodawanie, mnożenie itp.). Ustalając różny kolor elipsy wyjściowej, poziom krycia i tryb można uzyskać całą gamę różnorodnych efektów. Polecam sobie popróbować.

restauro 

Wysłany: 13 Luty 2014, 12:16   

Nie wiem jaki chcesz uzyskać efekt końcowy ale można popracować nad płynniejszym przejściem półtonów .

przezroczystosc A.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 263 raz(y) 25.63 KB

alex02
Początkujący

Wysłany: 3 Marzec 2014, 09:35   

Wszystko się da. Blending albo praca w Illustratorze.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 3 Marzec 2014, 21:08   

alex02 napisał/a:
Blending albo praca w Illustratorze

Jeśli umknęło to Twej uwadze, to forum Corela. Rzeczy, których w Illustratorze zrobić się da, a w DRAWie nie, są dziesiątki i wiadomo, że wszystko się da. Jednak kolega, który założył ten wątek, ma problem z Corelem. Twoja odpowiedź, niestety, niewiele wnosi do dyskusji, bo to tak jakbyś na pytanie "czy da się driftować Fabią?" odpowiedział "da się, ale Mustangiem." ;-) Nie mniej jednak, dziękujemy za udział w temacie i zachęcamy do dalszej eksploracji Forum.

wloza 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Wysłany: 3 Marzec 2014, 22:33   

Można też tak:

przeźroczystość eliptyczna.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 354 raz(y) 798.29 KB

Przeźroczystość eliptyczna.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 346 raz(y) 28.17 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 3 Marzec 2014, 23:49   

Czyli blenda bitmapą (cieniem, albo metamorfozą)? Nareszcie coś mniej typowego. Chodzi mi o robótkę Wlozy.

alex02
Początkujący

Wysłany: 4 Marzec 2014, 11:25   

Najpierw rozwiązanie
rysujesz 2 elipsy
wypełnienie ciemne
przezroczystość 90-99% w zależności od tła normal albo add (dodawanie)
efekty/metamorfoza (blend)
koniec

Ojej! O Corelu? Nie do wiary!
Jeśli umknęło to Twojej uwadze w moim wpisie, który stanowi rozwiązanie problemu, są 2 istotne słowa. Blending oraz albo, co w nawiązaniu do terminologii automobilowej oznacza, że Fabią da się driftować jednakowóż można w tym celu wykorzystać Mustanga.
Rzeczy, których w Illustratorze zrobić się da a w Corelu (lepiej lub gorzej) nie, jest zero. Przy niektórych trzeba się tylko więcej narobić. Co kto lubi. Jeden z miłości do Corela będzie sobie w nim dziubał 3 dni, kto inny do danego zadania dobierze odpowiednie narzędzie. Żeby nie było. Większość rzeczy robię w Corelu. Jest szybciej.

aaaaa.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 279 raz(y) 18.7 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 4 Marzec 2014, 16:46   

Ech. Właśnie smażyłem kolejny „epos” najpierw pokazujący tutaj obraną błędną drogę, potem właściwą, ale Alex mnie uprzedził. Co do argumentacji pełna — zgoda. Co do motoryzacyjnej anafory — nietrafiona.

restauro 

Wysłany: 4 Marzec 2014, 16:58   

Artur Miernik napisał/a:
Co do argumentacji pełna — zgoda

Może pozwolę sobie jednak być innego zdania . Co jeśli ma się tylko CorelDraw ?
Pewnie trzeba jednak pogłówkować.

wloza 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Wysłany: 4 Marzec 2014, 20:08   

Też myślę, że Corelem można zrobić wszystko. Może nie ma gotowych narzędzi jak w innych podobnych programach, ale można je zastąpić. Po prostu trzeba się zagłębić w tym co oferuje Corel, pokombinować i cieszyć się z efektów ;-)
W poprzednim poście pobawiłem się cieniem, a tym razem użyłem metamorfozy między dwoma kwadratami w których wyciąłem elipsy.

wiatło eliptyczne metamorfozą.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 287 raz(y) 27.67 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 4 Marzec 2014, 22:05   

Hmm.. najwidoczniej gadam bzdury. Już chciałem edytować i skasować swój poprzedni post, ale tak się nie godzi.

Jedno tylko powiem - są efekty i narzędzia, których nie da się podrobić w Corelu, a które działają w innych programach wyśmienicie. Żeby nie było - osobiście bardzo nie lubię AI, ale oddać mu muszę, że można na nim wyciągnąć niektóre akcje, gdzie indziej nieosiągalne. A że końcowy efekt w Corelu może przypominać ten oryginalny? Co z tego, jeśli będzie on nieedytowalny dynamicznie i/lub będzie bitmapą i/lub jego wykonanie (tudzież zmiana) będzie wymagać nieporównywalnie więcej nakładów pracy. Przypominam, że niektórzy pracują i czas przy wykonywaniu projektu też się liczy. A jak klient kilka razy zmieni zdanie odnośnie tej danej pierdołki? Ile zajmie to w Corelu? A szef patrzy i marszczy brwi...

Rozumiem, że forum Corela itd. i przecież sam go używam i uważam za świetne narzędzie, ale nie popadajmy w fanatyzm bo zaraz będą hasła w stylu "Corel über alles! Jedyny słuszny!" i zacznie to niebezpiecznie przypominać forum Adobe'a ;-) .

Co do
alex02 napisał/a:
w moim wpisie, który stanowi rozwiązanie problemu

to w Twoim pierwszym wpisie nie podałeś żadnego rozwiązania. Dopiero ten drugi post faktycznie wnosi do tematu i super pomysł, muszę przyznać. Wiele możliwości. Eleganckie rozwiązanie.

A "motoryzacyjna anafora" była trafiona jak diabli, bo to, że autem o przednim napędzie zrobimy ślizg na ręcznym przy łysych oponach i mokrej drodze, to jeszcze nie znaczy, że to był drift.

A teraz się już zamykam, bo gotowym wylądować na linczu.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Marzec 2014, 19:12   

alex02 napisał/a:
Najpierw rozwiązanie
rysujesz 2 elipsy
wypełnienie ciemne
przezroczystość 90-99% w zależności od tła normal albo add (dodawanie)
efekty/metamorfoza (blend)
koniec

Ojej! O Corelu? Nie do wiary!
Jeśli umknęło to Twojej uwadze w moim wpisie, który stanowi rozwiązanie problemu, są 2 istotne słowa. Blending oraz albo, co w nawiązaniu do terminologii automobilowej oznacza, że Fabią da się driftować jednakowóż można w tym celu wykorzystać Mustanga.
Rzeczy, których w Illustratorze zrobić się da a w Corelu (lepiej lub gorzej) nie, jest zero. Przy niektórych trzeba się tylko więcej narobić. Co kto lubi. Jeden z miłości do Corela będzie sobie w nim dziubał 3 dni, kto inny do danego zadania dobierze odpowiednie narzędzie. Żeby nie było. Większość rzeczy robię w Corelu. Jest szybciej.

bzdura,AI to wodotrysk i nie ma możliwosci wykonania tych samych wodotrysków w ccorelu!!! i na odwrót!!! jedynym programem ktory robi wodotryski typu przezroczystość ,tonale itp wektorowo jest flash,problem niestety polega na tym jak to przeniesć na format otwarty,ale jest to możliwe,natomiast dyskusja na temat że w corelu da sie zrobić to samo co w AI jest bezprzedmiotowa bo to jest całkiem inna ideologia wektorowa

Odpowiedz do tematu