Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przejście tonalne - jpg i pdf
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 26 Luty 2014, 21:49   przejście tonalne - jpg i pdf

ahoj.
dziwna sprawa taka wyszła.
drukuję jpg z przejściem tonalnym - druk ładnie ok
drukuję pdf z przejściem tonalnym - druk w miejscu przejścia jest z kwadratów... - brzydko :]

mam jpg w formacie A1,,,, druk ma być w A5 więc pomniejszyłem i na papierzy wyszło ładnie.
niestety musiałem ten jpg wyeksportować już w a5 do pdf (musiałem dodać numeracje stron) no i po wydruku to przejście jest z kwaracików - aż boli w oczy... mogę wiedzieć dlaczego???
pierwszy raz takie cos mi sie wydarzyło... niestety juz po fakcie bo material wydrukowany i klieny MUSI byc zadowolony...ale co sprawiło, że to przejście nie jest takie jak z druku bezpośrodnio w jpg ???

Pozdrawiam lubiacych Żubra :]

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 26 Luty 2014, 22:50   

Chodzi pewnie o sposób robienia tego pdf z jpg. Jeśli robisz tego pedeefa z Corela, to sprawdź ustawienia. Może wybrałeś opcję screen i wszystkie bitmapy w tym pedeefie są downsamplowane do 72 dpi...

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Luty 2014, 00:42   

Trurl ma rację, nic innego jak downsampling ustawiony w Zaawansowanych (predefiniowany we wzorcach eksportu np. Do Publikacji w Internecie) na niskie wartości przy eksporcie. Może wybrane to zostało przypadkowo, gdzieś coś kliknąłeś, zascrollowałeś myszką albo coś... Jeśli posiadasz Acrobata w wersji Pro pozwalającego na puszczanie preflighta, to możesz w ustawieniach profilu analizy dokumentu ustawić podawanie info o wszystkich bitmapach. Wtedy wyrzuci ci DPI wszystkiego co tam masz. Będziesz się mógł przekonać, ile ten obrazek ma. Ale jest prostszy sposób: zaimportuj plik do DRAWa - po imporcie wskaż obrazek i na pasku statusu na dole masz jego właściwości.

To dwa sposoby w jakie możesz sprawdzić/potwierdzić DPI.

Teraz czas na przyczynę.

Jakie było wyjściowe DPI obrazu w formacie A1? Czy po zmniejszeniu obrazka (pewnie wartości wpisałeś z ręki albo coś) do A5, kliknąłeś Przekształć w Mapę Bitową i czy wybrałeś docelowe DPI oraz przestrzeń kolorów? No i na koniec: jaki profil ustawień eksportu miałeś/masz ustawiony? Schemat Prepress (Do druku) ma 300 dpi, Web (Do rozpowszechniania...) ma 96 dpi - różnice wychodzą kolosalne w jakości obrazu (wypróbowałem u siebie teraz). Nie pamiętam już, bo to było strasznie dawno, ale Do Neta jest ustawiony chyba jako domyślny przy nowo zainstalowanym sofcie. Może w ajkiś sposób zresetowało ci do fabrycznych ustawień?

No cóż, wiele spekulacji ;-) Możesz pokazać ten plik A5 czy nie bardzo?

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 27 Luty 2014, 20:45   

kurcze teraz nie mam pliku.... nie wiem i nie sprawdzę jakie było dpi..

ale warto zauważyć, że gdyby jpg miał powiedzmy 300dpi a pdf już 72 to zgodzę się ze będzie zonk... ALE dlaczego ten zonk był tylko na przejściu tonalnym a twarz na tej graficy była dobra z jpg i pdf ?! :]

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Luty 2014, 22:41   

Tego się nie dowiemy bez pliku :-|

Cysorz 

Wysłany: 27 Luty 2014, 23:44   

dj_maras napisał/a:
/.../ gdyby jpg miał powiedzmy 300dpi a pdf już 72 /.../

Jeżeli pracuje się na plikach RGB, w dodatku skompresowanych to nie można wymagać dobrej jakości w pliku wynikowym. Draw potrafi ładnie pokazać coś takiego na monitorze i tyle. Zresztą niejednokrotnie było tu już zaznaczane, że modułu Draw nie powinno się używać do przekształcania bitmap - to, że potrafi, wcale nie znaczy, że robi to dobrze.

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Luty 2014, 01:28   

Może tak: z czego ten PDF wypuszczony i przy jakich ustawieniach?

Odpowiedz do tematu