|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Przygotowanie pliku na wycięcie laserem. |
| Autor |
Wiadomość |
dzikidarek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 15:51 Przygotowanie pliku na wycięcie laserem.
|
|
|
Witam. Wykonałem projekt 3d robota składającego się z 13 elementów o grubości 4mm, zapisałem go w formacie autocada .DXF a następnie otworzyłem przy pomocy Corela X6 i ponownie zapisałem tym razem w formacie .cdr . Chciałbym uzyskać wskazówki odnośnie ustawień jakie trzeba zastosować w corelu by dać ten plik bezpośrednio na laser do druku w plexi 4mm. Niestety nie wiem co to za laser i po raz pierwszy coś takiego robię. Czy ewentualnie byłby ktoś w stanie sprawdzić mój projekt?? Z góry dziękuję :)
podloga.cdr oto 1 przykładowy plik, z największą liczbą otworów. |
Pobierz Plik ściągnięto 316 raz(y) 21.63 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 16:19
|
|
|
| Mamy tu zwyczaj zapisywania plików w wersji CorelDraw9 . |
|
|
|
 |
dzikidarek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 16:22
|
|
|
Przepraszam. Nie wiedziałem. Oto poprawiony plik.
podloga.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 463 raz(y) 29.02 KB |
|
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 17:49
|
|
|
Znaczy chcesz to wyciąć w plexi laserem? Musisz pozamykać wszystkie obiekty, bo teraz te prostokąty mają każdy bok osobno. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo nie pracowałem na laserze, tylko na frezarce cnc, ale przygotowanie plików chyba jest podobne, przynajmniej do wycinania po obrysie.
Masz w załączniku połączone.
podloga.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 279 raz(y) 22.37 KB |
|
|
|
|
 |
dzikidarek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 18:14
|
|
|
| Tak . Chce wyciąć w plexi laserem. Pytanie czy jeszcze coś trzeba zrobić oprócz połączenia. |
|
|
|
 |
dzikidarek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 18:21
|
|
|
| Czy mógłbyś mi powiedzięć jak połączyłeś te proste?? |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 18:58
|
|
|
Na takim prostym rysunku, najłatwiej i najszybciej jest zaznaczyć Widok>przyciągaj do obiektów, a potem rysować od nowa każdy prostokąt. 5 minut pracy.
Aha, okręgi też narysowałem od nowa, bo też były złożone z cwierćokręgów. |
| Ostatnio zmieniony przez takietam 2 Marzec 2014, 19:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mosiumm
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 18:59
|
|
|
a dlaczego nie chcesz puścić tego do wykonawcy w dxf?
daj do wycięcia laserem CO2 albo poszukaj, może gdzieś taniej Ci wyfrezują niż puszczą na laser. |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 19:04
|
|
|
| To straszna drobnica jest - prostokąty 4x6mm, kiepsko się takie coś frezuje, a jeśli komuś zależy na gładkich krawędziach, to po frezarce trzeba jeszcze wypolerować. Lepiej laserem. |
|
|
|
 |
dzikidarek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 19:24
|
|
|
próbowałem to robić za pomocą funkcji "spawaj", bo jak próbowałem to rysować to nie mogłem ustawić wymiarów między poszczególnymi elementami. A czy znalazł by się ktoś kto by to wyciął w plexy 4mm?? zamieszczę elementy w załączniku, to można zrobić wycenę. Zależy mi na dosyć dużej dokładności ponieważ ma to się złożyć w 1 całość tak jak na rysunku w załączniku o rozszerzeniu .png ( w otwory o szerokości 4mm ma wpasowywać się inna ścianka. Do wycięcia potrzebuję :
1x- podłoga.cdr
2x- ściana bok
2x- ściana przód
8x- ramka
całość poglądowy.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 494 raz(y) 297.02 KB |
sciana przód.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 249 raz(y) 19.13 KB |
sciana bok.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 270 raz(y) 18.53 KB |
ramka.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 271 raz(y) 18.84 KB |
podloga.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 223 raz(y) 22.33 KB |
|
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 19:40
|
|
|
Zostaje Ci tylko laser, bo przy frezowaniu w narożnikach otworów lub kątach wewnętrznych będziesz miał zaokrąglenie o promieniu takim jak promień frezu. Możesz to oczywiście potem pilnikiem wyprowadzić, ale to więcej pitolenia niż pożytku, zwłaszcza, że pewnie koszt lasera będzie niewiele większy lub porównywalny z frezowaniem. Ale to może któryś z kolegów, bo ja niestety lasera nie posiadam, tylko frezarkę.
Co do Twoich plików, to teraz musisz każdy narożnik złapać narzędziem "Kształt" (f10), lekko odciągnąć i nie puszczając myszki wrócić z powrotem do wcześniejszego położenia. Wtedy będziesz miał wszystkie to odcinki połączone. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Marzec 2014, 21:50
|
|
|
Wątpię żeby łączenie poszczególnych fragmentów krzywych miało jakikolwiek wpływ na to jak się to wytnie? Tak samo nie powinno mieć wpływu to że te linie są pogrubione.
WYCINANKA
W tym konkretnym przypadku nie ma łączenie węzłów najmniejszego sensu, o wiele szybciej będzie włączyć przyciąganie do obiektów i narysować to od nowa, mnie to zajęło 2 min.
Laser tak samo jak frezarka zostawia jakiś ślad, choć nieporównywalnie mniejszy, czasami trzeba przeprowadzić wiele prób żeby elementy pasowały idealnie do siebie. |
|
|
|
 |
dzikidarek
Początkujący

|
Wysłany: 3 Marzec 2014, 20:20
|
|
|
| a to już jest zamienione na krzywe czy jak, bo niby ma być zamienione na krzywe... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 06:04
|
|
|
To co wysłałem to nie są Twoje rysunki, tylko narysowane na podstawie tych które przysłałeś, zupełnie nowe. Na początku zacząłem robić to o co prosiłeś, ale zanim skończyłem łączyć pierwsze dwa węzły doszedłem do przekonania, że to nie ma sensu. Nie ma sensu bo po pierwsze taka figura (złożona z czterech, nie połączonych ze sobą odcinków)
powinna się wyciąć dokładnie tak samo jak taka
Narożniki wyglądają w przypadku rozłączonych odcinków marnie, ale tylko dlatego że te linie są pogrubione, w wektorowej matematyce praktycznie niczym się te figury nie różnią.
Na wycinaniu laserami nie specjalnie się znam i prawdę mówiąc nie mam pojęcia czy wiązka światła w momencie kiedy jest zapalana ma inne parametry niż w trakcie cięcia, spalania, topienia materiału. Jeśli nawet ma, to nie da się takich sytuacji uniknąć bo każda krzywa ma jakiś początek i jakiś koniec, gdzieś proces cięcia się musi zacząć i gdzieś skończyć. Jak figura jest choćby odrobinę bardziej złożona, to tych początków i końców musi być więcej.
Zredukowanie ilości początków i końców cięcia ma sens wtedy kiedy jest inaczej, niż napisałem wcześniej, czyli wtedy kiedy materiał w momencie rozpoczynania czy kończenia cięcia cierpi bardziej niż w jego trakcie, generalnie to zawsze ma sens, bo czym figura prostsza, mniej węzłów tym lepiej, będzie prostsza i "gładsza", mniej "zmęczy" maszynę która będzie ją odtwarzała, rysując, wycinając czy wypalając figury w jakimś materiale.
Takie łączenie węzłów w istniejącym rysunku, zakładając że im węzłów mniej tym lepiej, ma też sens wtedy kiedy figury są trochę bardziej skomplikowane niż te z Twoich rysunków.
Narysowanie fragmentu składającego się z trzech prostych odcinków dokładnie tak jak na tym obrazku jest dziecinnie proste, ale już dokładne odtworzenie krzywej z prawej strony dokładnie tak jak w oryginale jest zadaniem praktycznie niewykonalnym, w takich przypadkach trzeba stracić znacznie więcej czasu i zamiast rysować od nowa, połączyć węzły w tym co już istnieje. Cały czas oczywiście zakładam, że jest tak jak w Twoich obrazkach w których figury zostały rozłączone poprzez zmianę formatu obrazka i węzły leżą dokładnie jeden nad drugim, mają takie same współrzędne. Jeśli tak nie jest, to nie można tego zrobić, bo stanie się coś takiego:
W Twoich rysunkach takiego niebezpieczeństwa nie ma, wszystkie składają się z prostokątów i okręgów, dlatego prościej i szybciej narysować je od nowa, niż łączyć rozłączone węzły. Najprościej byłoby wszystko zaznaczyć i wcisnąć ctrl+L (połącz), albo oddać do wycinania tak jak jest, wątpię żeby stało się cokolwiek złego. Załóżmy jednak że chcesz wrócić do elegancji i prostoty rysunku z AutoCada i nie chcesz oddawać do wycinania poszatkowanych na odcinki obrazków, rysujesz je od nowa, bo tak szybciej
PRZYCIĄGANIE DO OBIEKTÓW |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 07:35
|
|
|
| chezare napisał/a: | Nie ma sensu bo po pierwsze taka figura (złożona z czterech, nie połączonych ze sobą odcinków)
powinna się wyciąć dokładnie tak samo jak taka
|
Nie wiem, jak jest w przypadku przygotowania plików do cięcia laserem, ale pod frezarkę nie przygotujesz ścieżki z pierwszego obrazka (przynajmniej w Artcam Express, z którego ja korzystam). Obiekty muszą być zamknięte. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 07:52
|
|
|
Rozumiem i dlatego miałem w pewnych momentach wątpliwości.
Jak bym na frezarce chciał zrobić coś takiego gdzie wycięcie w środku ma szerokość średnicy frezu, to mnie wyślesz do pompowania liści na drzewie?
i każesz narysować tak?
Plotery do grawerowania, wycinania w folii czy pleksie na pewno takiego problemu nie mają, różnica między nimi a frezarką jest taka, że w frezarce jest element który ma fizyczną średnicę, frez, a w tamtych jest promień światła czy nóż który zostawia ślad, którego parametry to jakieś cyfry daleko po przecinku. Może to jest kwestia oprogramowania, a nie możliwości samej maszyny?
Przy okazji się zapytam. Jak chciałbym żebyś mi coś wyciął na frezarce, to rysują kształt który bym chciał uzyskać uwzględniając średnicę frezu,, czy rysuję obrys kształtu, a Ty albo oprogramowanie maszyny uwzględnia średnicę frezu, który będzie to wycinał i jak wiadomo trochę materiału przerobi na wióry? |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 08:43
|
|
|
| chezare napisał/a: |
Jak bym na frezarce chciał zrobić coś takiego gdzie wycięcie w środku ma szerokość średnicy frezu, to mnie wyślesz do pompowania liści na drzewie?
Obrazek
i każesz narysować tak?
Obrazek
|
Może być ten pierwszy rysunek, pod warunkiem, że w widoku szkieletowym będzie wyglądał tak:
. Oczywiście musisz wziąć pod uwagę fakt, że narożniki wewnętrzne tego prostokąta wewnątrz będą zaokrąglone (zaokrąglenia będą miały promień taki jak frez).
| chezare napisał/a: |
Przy okazji się zapytam. Jak chciałbym żebyś mi coś wyciął na frezarce, to rysują kształt który bym chciał uzyskać uwzględniając średnicę frezu,, czy rysuję obrys kształtu, a Ty albo oprogramowanie maszyny uwzględnia średnicę frezu, który będzie to wycinał i jak wiadomo trochę materiału przerobi na wióry? |
Rysujesz kształt docelowy- taki jaki chcesz uzyskać, a program na tej podstawie, oraz na podstawie zadanego rodzaju i średnicy freza(bądź frezów) sam tworzy ścieżki maszynowe.
Wracając do tych kwadratów z bokami połączonymi lub oddzielnymi, to właśnie sprawdziłem, i jest możliwość wycinania takiej figury z bokami rozłączonymi, ale tylko wzdłuż ścieżki. A więc albo już na etapie projektowania trzeba byłoby znać fi freza, którym to będzie cięte i dopasować odpowiednio projekt, albo ja musiałbym kombinować w artcamie z offsetem (obrysem), ale zwykle odbywa się to tak, że... importuję plik do corela, bo tu jest dużo łatwiej to zrobić. Więc lepiej zrobić to od razu w corelu. Zwłaszcza, że program przetwarza każdy bok na osobną ścieżkę, więc po frezowaniu każdego boku frez wróci do pozycji bezpiecznej, a potem znów opuści się na materiał. Przy paru obiektach to nie problem, ale przy np. kilkuset, robią się już dziesiątki minut lub nawet godziny zbędnej pracy maszyny.
Oczywiście mówię tu o programie, którego ja używam, być może inne bez problemu radzą sobie z takimi obiektami. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 08:54
|
|
|
Dzięki, jest tak jak myślałem. Jak by nie patrzył, czym mniej początków i końców, im mniej węzłów, tym lepiej Ploter do cięcia folii przy takim poszatkowanym na odcinki rysunku wydaje odgłosy wkurzonego dzięcioła, choć wycina dokładnie tak samo jakby obiekt składał się z jednej linii. Trwa to oczywiście dłużej, bo musi ustawić nóż na właściwej pozycji i go w odpowiednią stronę obrócić. |
|
|
|
 |
C_beginner
Praktyk

|
Wysłany: 5 Marzec 2014, 15:20
|
|
|
Jak laser to na LaserCut to będzie.
Grubość linii włosowa i eksport do AI wersja 8.
Jaj linie nie będą zamknięte to w sumie większej różnicy programowi to nie robi.'
Problem może być tylko estetyczny/mechaniczny. Program będzie na początku linii startował od zadanej niskiej mocy ja mam ustawione na 30% początek potem to sobie od razu dochodzi do 100%. Chodzi o ochronę narożników ostrych skrętów przed zbyt długim nagrzaniem/spaleniem materiału.
No chyba że chcesz grawerować. Wtedy łączysz w CD wszystkie krzywe w jeden obiekt i nadajesz mu wypełnienie kolorem. To co będzie na kolorowo się wypali, chyba że będą tam też krzywe otwarte wtedy wprawdzie CD w miarę dobrze to wyświetli ale LC będzie protestować. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|