Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zawieszanie się x4
Autor Wiadomość
qupeq
Początkujący

Wysłany: 3 Marzec 2014, 00:00   zawieszanie się x4

witam

Mam następujący problem. Kiedyś przez bardzo długi okres używałem do celów prywatnych corela x4 w wersji pirackiej. Byłem bardzo zadowolony bo śmigał jak należy. Postanowiłem więc zakupić oryginał i zależało mi żeby był to x4 taki sam jak przetestowałem wcześniej. Po zainstalowaniu oryginału tragedia: co nie dotknę narzędzia do tworzenia tekstów to corel zawiesza się. Po prostu nie da się pracować. Czy ktoś ma jakiś pomysł o co kaman?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 3 Marzec 2014, 07:25   

Po pierwsze

qupeq napisał/a:
Kiedyś przez bardzo długi okres używałem do celów prywatnych corela x4 w wersji pirackiej.

Oj oj oj. Prywata - nie prywata, tak się nie należy zachowywać (a tym bardziej tym chwalić). Do celów prywatnych są wersje H&S i inne temu podobne ;-)

Odnośnie samego błędu - skoro wywala się na narzędziu do pisania, to może mieć to związek z fontami. Spróbuj wykasować wszystkie niesystemowe fonty (przenieś je sobie do jakiegoś innego folderu) z katalogu c:\Windows\Fonts, i spróbować użyć narzędzia. Jeśli to nie zadziała, to przeinstaluj Corela (z tym "pustym" katalogiem fontów). Sprawdź, czy zadziała. Jeśli zadziała, to jakiegoś czcionko-wgrywacza np. Nexus Font albo czegoś w tym temacie (tylko może nie Bitstream Font Navigatora, który daje Corel, tego sobie odpuść), wgrywaj sobie fonty jakimiś paczkami i zobacz, czy po którejś paczce Corel ci się zatrzyma. Może któryś font powoduje konflikt? Z doświadczenia wiem, że niektóre czcionki typu Distorted, Destroyed lub Grunge (czyli wszystkie te, co mają sryliony elementów, bo wyglądają na sponiewierane) mogą wywrócić Corela raz-dwa).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Marzec 2014, 08:49   

niom,Shame racje prawi ,ale najpier wejdz w centrum akcji w folder czcionki i zobacz czy nie masz skrotów to będzie wyglądać jak niby plik czcionki tylko ze strzałką prowadzącą do nikąd :-) powywalaj to,tak wlasnie instaluje navigator corela,i niektore programy,a potem gdy folder zrodlowy znika,jest lipnosc bo program zawieche łapie :-)

qupeq
Początkujący

Wysłany: 3 Marzec 2014, 12:12   

thanx, spróbuję, aczkolwiek wywala mi na zwykłym arialu, wszystkie fonty mam standardowe, no i bardzo niewiele tego. napisałem celowo o tym piracie, kiedyś słyszałem już podobne historie które rozgoryczonych użytkowników doprowadzały nawet do sytuacji że z powrotem przesiadali się na piraty z oryginałów

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 3 Marzec 2014, 12:16   

http://www.corel.com/core...161&ppid=400020

Zaktualizuj.

Artur Miernik 

Wysłany: 3 Marzec 2014, 12:28   

Zacznij od tego, o czym napisał Sponsi, sprawdź też czy masz Runtime-y C++. Dopiero potem zrób te zabawy z fontami.

Odpowiedz do tematu