|
Eksport DXF coraz ''cięższe'' pliki |
| Autor |
Wiadomość |
jarbia
Początkujący

|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 13:07 Eksport DXF coraz ''cięższe'' pliki
|
|
|
Witam
Mam taki problem : eksportuję prosty rysunek jako dxf zajmuje powiedzmy około 100 KB po czym importuję go z powrotem i po redukcji węzłów ponownie eksportuję ten plik teraz ma już 5MB. Następne eksporty dają pliki rzędu 100 MB.
Jak to naprawić ?
Mam wersję x4 . Skanowałem antywirusami i nic .Przeinstalowałem i nic.
Dodam, że ten sam rysunek w x5 na tym samym komputerze eksportuje się normalnie - zajmuje około 100kb.
Próbowałem różnych projektów i to samo po ponownym eksporcie pliki zajmują ogromne ilości pamięci.
pozdr. |
| Ostatnio zmieniony przez jarbia 30 Czerwiec 2014, 10:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 20:55
|
|
|
a po co eksportujesz kilka razy???
no chyba, że to edytujesz... ale nie lepiej zapisywać do cdr i ostatecznie na końcy wypuścić do dxf ? |
|
|
|
 |
jarbia
Początkujący

|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 21:25
|
|
|
Robiłem to dla testu, bo zauważyłem ,że po eksporcie te pliki są nienaturalnie dużych rozmiarów .Normalnie takie pliki mają niewielkie rozmiary .Zauważyłem ,że teraz inne programy mielą to zbyt długo i to zwróciło moją uwagę .
Ten sam prosty rysunek ma po kilku eksportach znacznie różne rozmiary.W załączniku dwa kwadraty ,drugi po 3 reeksportach ,za każdym razem przed eksportem redukowałem węzły.
Nie wiem co z tym zrobić ?
pozdr.
kwadraty.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 149 raz(y) 38.26 KB |
|
|
|
|
 |
jarbia
Początkujący

|
Wysłany: 14 Marzec 2014, 19:00
|
|
|
| Nikt nie wie ? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Marzec 2014, 06:41
|
|
|
pewnie dzieje się tak ponieważ do pliku eksportowane są tez takie zbedne informacje jak zmiany,cofania redukcji itd,one nic nie daja bo i tak po zapisie i ponownym otwarciu zmian nie mozna cofnąc,ale te informacje w pliku są,wyjscie? zapisać do niższej wersji cdr i po kłopocie |
|
|
|
 |
jarbia
Początkujący

|
Wysłany: 15 Marzec 2014, 09:36
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | zapisać do niższej wersji cdr i po kłopocie |
Dzięki kolego.
Rozwiązanie już znalazłem .Zapisuję pliki szablonu w wersji wyższej ,AutoCad 2007,do tej pory w wersji R9 i R10 bo tak zalecali producenci maszyn CNC.
Interesuje mnie dlaczego tak się dzieje ,bo np. w wersji Corela X5 studenckiej jest normalnie a w komercyjnej X4 nie.
pozdr. |
| Ostatnio zmieniony przez jarbia 26 Maj 2023, 19:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Marzec 2014, 10:07
|
|
|
pszypuszczam że w studenckiej wersji bufor bezpieczeństwa jest minimalny w odróznieniu od wersji komercyjnej,bo tak naprawde w pliku wersji komercyjnej mimo że fizycznie nie mozesz po zapisie cofnąc pozycji,to mozesz odczytać jakie te pozycje były,a w wersji studenckiej pewnie te informacje są usuwane przy zapisie,to taka moja teoria |
|
|
|
 |
|
|