Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Różnice w wymiarach szablonów?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 27 Luty 2014, 22:01   Różnice w wymiarach szablonów?

Ostatnio bardzo się zdziwiłem.
Miałem zrobić ulotkę formatu DL.
No to rozpoczynam projekt, wybieram w Corelu szablon "DL" i jazda.
Oddaję. A potem dostaję telefon, że drukarnia odmówiła wydrukowania, ponieważ "to nie jest format DL". No i zgłupiałem.
O co chodzi?

Patrzę potem po sieci i co widzę...?
Format DL podany np. w Wikipedii ma ZUPEŁNIE INNE wymiary jak Corelowski szablon "DL".
Co jest grane? Corelowski podaje mi 110x220 a informacje w sieci podają co innego: 210x99.

No to co robi Corel w takim razie?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 27 Luty 2014, 22:26   

Jakaś "niedbałość" w tłumaczeniu. Pewnie miało być "Koperta DL", a nie tylko samo "DL". To DL na rozwijanej liście w Corelu jest przecież gdzieś razem z kopertami.
Patrz > http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_arkusza > szereg C w tabelce.

Cysorz 

Wysłany: 27 Luty 2014, 23:37   

Formalny format DL to 220×110 mm. Corel "robi dobrze" ;-) .
Ekonomiczny format (taki "nieprawdziwy") – stosowany najczęściej przez drukarnie internetowe – to 1/3 z A-4. Trzeba czytać co taka drukarnia oferuje pod tym nazewnictwem i tyle. Jest to praktyka stosowana od lat i zazwyczaj akceptowana przez klienta.

chezare 

Wysłany: 28 Luty 2014, 05:58   

Jeśli dobrze zrozumiałem F, o tej porze to nie jest takie oczywiste :-) , to zaprojektował ulotkę w oparciu o format koperty, czyli tak jak mówi Tegraf. Malutki, klient nie ma prawa nie zaakceptować, bo A4 złożone na 3 to jest dokładnie legalny, zatwierdzony normą format DL, 99x210 mm :-)
To co podałeś to format koperty, też z tej samej normy ISO-216 :-)
F, trzeba było powiedzieć, że zrobiłeś trochę większy spad :-)
Miałeś szczęście, że się zdziwiłeś po telefonie, a nie przy odbieraniu towaru, przy kasie :-)
Na liście formatów przed DL powinien, tak jak mówi Tegraf, być wyraz koperta, a za wyrazem wizytówka powinien być wyraz japońska :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 28 Luty 2014, 20:53   

Dziękuję za zainteresowanie, ale czegoś nie rozumiem.

Cytat:
to zaprojektował ulotkę w oparciu o format koperty, czyli tak jak mówi Tegraf

Jest różnica między zwrotem, sformułowaniem "Koperta DL" a samym "DL"?
Sorry, ale jakiej niby "koperta"? Albo inaczej - skąd w ogóle pada, pojawia się wyraz "koperta" i mam przez niego rozumieć. Kartka papieru to kartka papieru, prawda? A "koperta"? Co mi ma to niby powiedzieć takie stwierdzenie jak "koperta DL".
W takim razie...
Jest to więc KOPERTA czy jest to format DL. To chyba dwa różne rzeczy bo koperta ma ustalony rozmiar oraz DL-ka też ma ustalony rozmiar. A tutaj połączone są dwa człony nazwy.
Przecież mamy tak samo formaty typu A1, A3, A4 - i jakoś niby wszystko się zgadza (wymiary się zgadzają). Nie rozumiem co tutaj jest problemem specjalnie.

chezare 

Wysłany: 28 Luty 2014, 20:59   

Jeśli na liście jest pozycja dotycząca koperty i to w miejscu gdzie te koperty są, i wszystkie inne mają w oznaczeniu wyraz koperta, to koperta DL też powinna być poprzedzona słowem koperta, to chyba logiczne? Gdyby tak było, to byś się nie musiał dziwić że coś jest nie tak. Przy A1, A2, …, wszystko się zgadza i przy DL też by się zgadzało gdyby to był format papieru a nie koperty.
Żeby Ci się następnym razem nie pomyliło, to możesz poprawić Corela.
Wejdź w opcje ustaw tak jak na obrazku i nadpisz DL. Później jeszcze możesz dodać kopertę DL.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 8 Marzec 2014, 01:09   

Dziękuję za sprytną radę by sobie dodać samemu to do programu.
Ale ja nie rozumiem znaczenia słowa "koperta". Czemu cały czas mówicie o jakichś "kopertach"? Czemu nazwali ją "kopertą De eL"? Że swoją długością jest podobna do formatu DL?

Cysorz 

Wysłany: 8 Marzec 2014, 02:06   

F-Głowy napisał/a:
Ale ja nie rozumiem znaczenia słowa "koperta".
::Proszę bardzo::

Jak się najedzie myszką i wciśnie zaznaczone na niebiesko wyrazy, to można się dowiedzieć przy okazji znaczenia innych wyrażeń (np. opakowanie). Podpowiem tylko, że aby zapakować "coś" do koperty, to powinno to mieć nieco większy wymiar niż [URL=http://pl.wikipedia.org/wiki/Przesyłka_pocztowa]przesyłka[/URL]...

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2014, 07:15   

F, nie udawaj alternatywnie inteligentnego, bo ja się na to już nie nabieram :-)
Całkiem poważnie, to się zastanawiam czy problem nie leży zupełnie gdzie indziej?
W Wikipedii w rozmiarach arkuszy papieru, według normy ISO-216 (do kopert jest 269) jest pozycja format DL i koperta DL. Ta norma oprócz czterech krajów, w tym Kanady z której pochodzi Corel, obowiązuje na całym świecie. Pytanie jest takie, czy w tej normie (ISO-216) jest wymieniony format arkusza papieru DL, bo nie wykluczam, że takowego w ogóle nie ma i DL odnosi się wyłącznie do kopert? Gdyby tak było, to klient F poprosił go o zrobienie ulotki w formacie powszechnie używanym, którego nie ma w międzynarodowej normie, nie brakuje wtedy na liście formatów słowa koperta, bo po co pisać koperta jak wiadomo że to koperta? :-)
Ma ktoś normę ISO-216 żeby sprawdzić czy istnieje format arkusz papieru który nazywa się DL?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Marzec 2014, 07:22   

niom istnieje ,szereg zasadniczy A DL 99x210 szereg pomocniczy C koperta DL 110x220

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2014, 07:24   

Masz Bidonik dokument który opisuje tę normę?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Marzec 2014, 07:26   

prosze :-)

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2014, 07:29   

Bidon, ja nie chcę formatów według normy ISO-216, tylko chcę tę normę. :-)
Zauważ, że używamy wielu jednostek, miar, formatów, które są powszechnie przyjęte, a których w międzynarodowych normach nie ma.
Nawet gdyby przyjąć, że w tej normie jest dokładnie tak jak w tym pedeefie, to zauważ że przed DL jest słowo format, którego nie ma przed żadnym innym oznaczeniem, a w Corelu jest samo DL.
Jeśli jest tylko koperta DL, to w porządku, ale jeśli jest taki format papieru i jest koperta, to na tej liście powinno być napisane, czego ta pozycja dotyczy?
W normie powinno być DL i koperta DL, format DL, koperta DL, A0,…, DL, C0, …, CDL? Powinna być nazwa która jednoznacznie określa z czym mamy do czynienia.
Na liście w Corelu jest też wizytówka i to jest format wizytówki, tylko dlaczego japońskiej a nie kanadyjskiej, albo jeśli Corel w polskiej wersji, polskiej?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Marzec 2014, 07:41   

hym,ja tylko takie cosik znalazlem,bo sama norma to kosztuje 48 zeta :-) http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_arkusza

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2014, 07:43   

Myślisz, że ja nie szukałem? :-) Też nie mam ochoty w sobotę rano wydawać kasy na normę która mi akurat nie jest do niczego potrzebna :-) Tanią wersję znalazłeś :-)
Gdzieś na jakiejś stronie znalazłem informację, że to jest nieformalny format, dlatego się zacząłem zastanawiać jak z tym DL jest.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Marzec 2014, 08:04   

Chezare, idziesz dobrym tropem.

chezare napisał/a:
W Wikipedii w rozmiarach arkuszy papieru, według normy ISO-216 (do kopert jest 269) jest pozycja format DL i koperta DL.

W polskiej Wikipedii. Forma DL 99x210 występuje tylko w polskiej Wikipedii - i jak się wydaje - nie jest to wpis poprawny. Już w angielskiej tego nie ma ( http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_216 ).

DL (wg normy ISO 269 - http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_269 ) zgodnie z wpisem w angielskiej (co podkreślam) Wikipedii to oznaczenie formatu koperty - i tylko.

Zwyczajowe DL 99x210 powstałe ze zgięcia arkusza A4 na trzy części nie ma potwierdzenia w normach. Wpis o takim formacie w polskiej Wikipedii jest błędny. Zatem DL o rozmiarach zaproponowanych przez Corela jest jak najbardziej poprawne i nie powinno być (nie musi) poprzedzane słowem "koperta".

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Marzec 2014, 08:06   

hym,ale to wtedy nie tylko wiki się myli ale takze Uniwersytet rolniczy,czyli ten pdf co zapodałem,hym,pogubiłem się już :-) ,trza będzxike te norme skąsik wydobyć coś czuje :-)

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2014, 08:08   

Bidon rolnicy używają hektarów, arów, morg i wikipedii :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Marzec 2014, 08:15   

Cały wpis o formatach papierów w Wikipedii jest generalnie poprawny, oprócz tej tabelki z niepotrzebnie dodanym jednym wierszem w szeregu B - http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_arkusza

Ale wystarczy kilknąć po lewej w link do wersji angielskiej (a jeszcze lepiej niemieckiej - http://de.wikipedia.org/wiki/Papierformat ), żeby zobaczyć, jak mocno temat w polskiej wersji został uproszczony.

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2014, 08:36   

Pozostaje podać przepis na ulotkę DL, żeby F nie miał więcej kłopotów :-)

albo
Kod:
Sub DL()
    ActiveDocument.Unit = cdrMillimeter
    ActiveDocument.MasterPage.SetSize 99, 210
End Sub

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 8 Marzec 2014, 13:08   

Miałem kiedyś podobną ciekawość, a że w rodzinie mam kogoś z poczty, to poprosiłem o zorientowanie się. Format DL jako arkusz papieru FORMALNIE nie istnieje. DL to tylko i wyłącznie format koperty, który normalizowany jest do wysyłania listów formatu A4, złożonego w C/Z. Pewnie w ten sposób powstał potoczny format arkusza "DL".

W sumie więcej tematu nie drążyłem, bo to było wystarczająco sensowne. :P

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Marzec 2014, 13:33   

a ja zaglądnąłem do firm produkujących papier oraz hurtowni ,i jak najbardziej format DL istnieje jak i format DL koperta i są to jaknajbardziej formalne wymiary, tutaj pierwszy z brzegu artykulik :-) http://abro.net.pl/content/view/106/38/

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 8 Marzec 2014, 14:39   

Możliwe, że na przestrzeni lat się coś zmieniło. Ja rozmawiałem z pewnym starszym panem, który pamiętał czasy wojny :)

Pisząc "formalnie", miałem na myśli, że nie istnieje normalizacja tego formatu dla arkuszy.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Marzec 2014, 14:46   

no właśnie tutaj jest problem,ktory zaistniał w naszej dyskusji :-) ,kurcze wydaje mi się właśnie że istnieje normalizacja,nie moge narazie pobrać pdf bo za duzo ludzi ściąga,ale z migawki tego iso216 z tego co zdążyłem zauważyć norma na to jest,zresztą wydaje mi się ze producent papieru chyba zakupił te norme i pisze to co w tej normie jest zawarte,aczkolwiek jak to w naszym kraju,nigy nic nie wiadomo napewno :-)

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2014, 18:48   

Bidon, już na początku tego co piszą na stronie tej papierni jest błąd. Traktują tam A4 jak źródło wszystkich innych formatów, a to nieprawda. Zaraz dalej, napisali że typowa pocztówka ma format C6, zamiast A6, nieścisłość goni nieścisłość. Bardziej ufał bym temu co jest pod adresem który podał Tegraf, Niemcy to dokładny naród, a ta norma jest oparta na tym co oni wymyślili dziesiątki lat temu. Tam DL występuje tylko raz i jest to zapis dotyczący koperty.
Dopóki nikt tej normy na oczy nie widział, sprawa pozostaje nie do końca wyjaśniona?

Odpowiedz do tematu