Wysłany: 19 Marzec 2014, 11:33 Ploter Encad Novajet III
Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem właścicielem plotera Encad Novajet III. Używałem go kilka lat temu (chyba po raz ostatni w 2005) i wylądował w piwnicy ponieważ nie był mi już potrzebny. Komputer który do niego używałem już dawno został sprzedany.
Stało się tak że ploter trafił ponownie do mnie do warsztatu i postanowiłem go uruchomić ponieważ potrzebuje go użyć do projektu który obecnie robie. W ploterze został założony samorodny system CISS i tak to praktycznie bez większych problemów działało. Jedyną wadą urządzenia było to że uszkodził się port LPT, ale zgodnie ze schematem z instrukcji serwisowej zrobiłem kabel RS-owy i wszystko super działało.
Ale teraz po przestoju mam z nim dwa problemy:
1. Ploter w trakcie wydruku swojej strony testowej przesuwa wydruk. Cała Encad-owska strona testowa jest w kwadratowej ramce i widać że wydruk odbywa się skokowo, każda następna sekcja jest przesunięta o kilka milimetrów. W związku z czym zamiast prostej kreski otrzymuje schody. Co może być tego przyczyną?
2. Mam problem ze sterownikiem. Na oryginalnym Encad-owskim wydruk nie wygląda prawidłowo, wszystko jest lekko porozmazywane i widać tylko niektóre napisy. Zamiast loga Windows jest zbiór dziwnych znaczków. Zaznaczę tylko że wcześniej miałem zainstalowany ten ploter jak zwykłą drukarkę i co bym nie drukował i przez jaką aplikację wszystko działało super. Używałem jakiegoś chyba HP-kowskiego sterownika ale teraz nie pamięta jakiego i mam problem…
Wiem że zaraz pojawią się glosy że to stary sprzęt i żeby to wyrzucić, ale ja jestem hobbystą i nie będę go wykorzystywał zarobkowo. W związku z tym kupowanie nawet używanego plotera to według mnie pieniądze wyrzucone w błoto. Dlatego chciałbym przywrócić do życia swój stary sprzęt. Za każdą pomoc i podpowiedź byłbym wdzięczny…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12