Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
powiększenie zdjęcia
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 20 Marzec 2014, 22:21   powiększenie zdjęcia

witam. nieraz była rozmowa o powiekszaniu zdjęć bez jako takiej straty jakości,.,.
niestety nie mogę się tego doszukać...
możecie polecić jakis program ?
pozdro

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 21 Marzec 2014, 09:37   

OnOne Perfect Resize - zaje...fajny program. Używałem i różnica między powiększaniem "systemowym" przez powielanie pikseli, a powiększaniem przy użyciu Perfect Fractas (technologia firmy onOne) jest kolosalna. Bez straty jakości można od 200 do 300% powiększyć, potem zależy to już od obrazka (i jego wyjściowej jakości oraz ilości detali), ale można i do 500% dojechać tak, żeby było znośnie (np. na baner albo coś).

Ktoś kiedyś wcześniej (chyba Artur) pisał jeszcze o jednym programie, którego używał, o podobnym działaniu.

Artur Miernik 

Wysłany: 21 Marzec 2014, 12:57   

Oprócz Perfect Resize, chodziło o Benvista PhotoZoom Pro. Jeśli masz licencję na Corela X6 (legalnego), to możesz za darmo ściągnąć ten program.

Temat na naszym forum był poruszany tutaj.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Marzec 2014, 15:34   

znaczy ja wydałem kiedyś pieniązki na takie programy,i musze powiedzieć że to były pieniądze utopione :cry: ,uzbierałem w koncu na szopa i jestem z tej decyzji zadowolony,żaden program niezastąpi skalowania progresywnego adobe ,mozna dużo zarzucic ej firmie aale jesli chodzi o bitmapy to trza jednak pochylić głowe i uznać wyższość adobe,to tyle mam do powiedzenia :-)

chezare 

Wysłany: 23 Marzec 2014, 18:05   

Chyba Bidonik nie masz racji, są specjalizowane programy choćby te o których wspomniał Artur, które lepiej sobie dają radę niż np. PhotoShop? Nie bez przyczyny funkcjonują jako pluginy do Corela czy PhotoShopa?
Kiedyś parę razy używałem takiego programu, może to był któryś z tych tu wymienionych, nie pamiętam, i muszę przyznać że zrobił na mnie wrażenie, potrafił zrobić coś z prawie niczego.
Często takie drobne, ale specjalizowane narzędzie, potrafi być lepsze od analogicznego, nawet pochodzącego ze świetnego dużego programu.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Marzec 2014, 19:24   

no ja nie wiem :-) ja mialem te programy,wlasciwie je mam tylko wywaliłem z kompa,one nic noie daja,jadynym programem jakim znam ktory ma osobny algorytm to vector magic reszta to szkoda pieniążków

chezare 

Wysłany: 23 Marzec 2014, 22:51   

Vector Magic jest do trasowania, a nie powiększania bitmap :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 24 Marzec 2014, 09:54   

Oj, Bidon, Bidon.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Marzec 2014, 10:55   

no co :-) ja tam obstaje przy swoim,bez sensu jest wydawać pieniązki na takie programy,ktore tak naprawde nic rewelacyjnego nie wnoszą,taki photoscape, photosketcher to samo robią ,ba nawet serwer whatfontis posiada potęzne narzędzie do obrobki ,i to wszystko za free,nie widze żadnego argumentu ktory by przemawiał za zakupem profesionalnego oprogramowania :-)

Odpowiedz do tematu