Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
corel - ZNAJDŹ I ZAMIEŃ - PROBLEMY
Autor Wiadomość
Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 26 Marzec 2014, 08:55   corel - ZNAJDŹ I ZAMIEŃ - PROBLEMY

Mam katalog składający się z 94 stron, na każdej stronie jest ten sam kolor potrzebuję go zmienić. Próbowałam już wszystkiego w ZNAJDŹ i ZAMIEŃ i niestety zmienia mi tylko tą stronę na której obecnie jestem.
Co robię źle.
Proszę napisz mi krok po kroku.
A może jest jest jakieś narzędzie inne w corelu, które potrafi w całym dokumencie jednym kliknięciem zmienić kolor ?

Druga sprawa dotyczy czcionek, znajduje mi (w tym samym dokumencie) czcionki których nie powinno tam być muszę je zamienić. Jak to zrobić ?

DzumA - 78

Wysłany: 26 Marzec 2014, 09:39   

znajdź zamień - działa tylko na danej stronie
więc trzeba czynność powtarzać - nie jest to, aż tak uciążliwe - ale trzeba ręcznie - okno Znajdź i zamień nie zamyka się po akcji - więc wystarczy przejść stronę dalej kliknąć znajdź następny i tak w kółko niestety - inna alternatywą jest makro - ale tutaj koledzy specjaliści muszą radzić

co do czcionek to się nie wypowiadam - to mają tam być czy nie - trzeba zobaczyć - ale chyba szykuje Ci się żmudna zabawa ;-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Marzec 2014, 09:53   

jesli chodzi o fonty to pytanie brzmi czy rzeczywiscie one są,jesli plik pochodzi z kopi zapasowej,to niestety informacja o fontach zostaje zapisana mimo że te fonty skasowalismy,inaczej mowiac tych fontow nie ma fizycznie w otwartym dokumencie a corel i tak pieje że są :-) wyjcie zapisać do niższej wersji corela najlepiej jesli się da to do wersji cdr9

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 26 Marzec 2014, 10:20   

Wi_ka, odnośnie projektu i kolorów, to od tego jest narzędzie Style Kolorów. Pozwalają one zdefiniować kolory użyte w projekcie, stosować je do rożnych obiektów (taka podręczna customowa paleta). Obiekty są powiązane z danym kolorem w Stylu, i podczas zmiany tego koloru w oknie Stylu, kolor ten zmienia się globalnie, w całym dokumencie, na wszystkich stronach. Nie wiem jaką masz wersję Corela, bo w X3 niestety trzeba o tym myśleć na etapie projektowania. W X6 na przykład jest opcja automatycznego tworzenia stylu w oparciu o paletę dokumentu (on sam przeszukuje obiekty i wyciąga kolor).

NA SZCZĘŚCIE nawet X3 nie jest tak durny, jakby się wydawało i możesz zrobić tak:
Otwórz docker Styli Kolorów

Przeciągnij obiekt, który jest w kolorze, który masz zmienić

Ten kolor wskoczy na listę

Możesz teraz kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybierz Edytuj Kolor

Zmień na jaki chcesz

Kolor zostanie zmieniony w całym dokumencie

DzumA - 78

Wysłany: 26 Marzec 2014, 10:59   

zapomniałem to tym Shame - trafna uwaga ;-)

nakan
Bywalec

Wysłany: 26 Marzec 2014, 13:31   

Do zmiany kolorów najlepiej użyć makra ColorReplacer bo to co jest w Corelu to ....

http://www.4shared.com/fi...lorReplacer.htm

Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 26 Marzec 2014, 13:34   

Pięknie Wam dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Niestety mam X3 i już zaprojektowany katalog, w związku z tym nie będę mogła użyć cudownego narzędzia styli kolorów. Natomiast zaraz zrobię tak jak Shame mi pięknie przedstawił - DZIĘKI WIELKIE ZA TO !!

Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 26 Marzec 2014, 13:37   

SHAME :):)
Jesteś WIELKI :):) Jakbym mogła uściskałabym Cię z radości. Zaoszczędziłeś mi wiele godzin pracy :poklon

Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 26 Marzec 2014, 13:44   

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie odnajdywania bitmap RGB, które osadziłam w wielostronicowym dokumencie.
Oczywiście bitmapy mają być w CMYK.

W "informacji o dokumencie" na 100 bitmap, 5 mam w RGB, jak je szybko odnaleźć i zamienić na CMYK ?

Funkcja "znajdź i zamień" - każe mi sprawdzać każdą stronę - to trwa za długo.

Obecnie korzystam z "menadżera obiektów" i na warstwach sprawdzam, ale może jest jakiś szybszy sposób ?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Marzec 2014, 14:15   

Jeśli tylko nie drukujesz bezpośrednio z DRAWa, to najłatwiej jest wyeksportować do PDFa z opcją docelowej przestrzeni barw

W ten sposób przekształcisz wszystkie obrazy, w czymkolwiek by nie były, na CMYK. Możesz sobie pracować na obrazach RGB, a na koniec eksportować. Ale zawsze lepiej przekształcać w trakcie pracy, bo przecież reprezentacja kolorów może być myląca. A jak przekształcisz sama w CMYK, i masz włączone proofowanie kolorów, to masz obraz zbliżony do druku.

Oczywiście pewnie są też makra przeszukujące dokument i zamieniające obrazy na CMYK wg zadanej rozdzielczości DPI.

Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 26 Marzec 2014, 14:25   

Oki wielkie dzięki za pomoc.

I ostatnie nurtujące mnie pytanie jest odnośnie zamiany tekstu na krzywe.
Skupimy się na tym wielostronicowym katalogu, gdzie na każdej stronie mam tekst.

Czy mogę zaznaczyć na raz tekst ze wszystkich stron i zamienić na krzywe ?
Czy muszę każda stronę pojedynczo zaznaczać i przekształcać ?

Korzystam też z opcji publikuj jako PDF i tam zaznaczam przekształć na krzywe, ale po oglądnięciu pdf-a niektóre literki tj: "l, ł, i" - sa dziwnie pogrubione - nie wiem dlaczego ? I czy te pogrubienia nie wyjdą w druku ? Jeśli nie wyjdą w druku todlaczego je widać na monitorze w pdf ?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Marzec 2014, 14:35   

Te pogrubienia kiedyś były wyjaśniane. Generuje je tak naprawdę tylko Adobe Acrobat Reader, który ma domyślnie włączoną opcję Popraw Cienkie Linie. Jak ją wyłączysz, to pogrubienia znikają, ale reszta może wyglądać gorzej. To TYLKO i WYŁĄCZNIE błąd wyświetlania. Jak zrobisz zoom 1000% to zobaczysz, że "l" nie jest grubsze niż pionowa część "k", czy "b".

A przekształcanie tekstu na krzywe to tak jak robisz, czyli przy włączonej odpowiedniej opcji eksportu

Jednakże, przy dużej objętości tekstu, wielostronnicowych projektach itp. CZASEM lepiej jest osadzić fonty w pliku

Powód jest dość prozaiczny, a mianowicie waga pliku projektu. Jak masz ze 100 stron tekstu plus obrazki, inne krzywe, nie daj boże soczewki czy przezroczystości, to ze skrzywionymi tekstami plik zaczyna ważyć BARDZO dużo, bo trzeba opisać każdą jedną literkę tekstu jakąś krzywą. Wtedy lepiej sprawdza się osadzony font. Drukarnia, nawet jak nie będzie posiadać tegoż fontu, to może skrzywić sobie przed samym drukiem niwelując przezroczystości w preflight'cie, np. przy użyciu narzędzi wbudowanych w Adobe Acrobat Pro (komercyjna pro wersja Readera).

Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 26 Marzec 2014, 14:37   

Ogromnie Ci dziękuję, jesteś genialnym nauczycielem !
Bardzo mi pomogłeś i rozjaśniłeś w głowie.
Chyle czoła :)

DzumA - 78

Wysłany: 26 Marzec 2014, 14:43   

100 bitmap - nie wiem ile to zajmuje - ale nim się obejrzysz - w najmniej odpowiednim momencie możesz stracić wszystko ! i robota od nowa

dobrze Ci radzę - podziel ten katalog na części - kilka plików
bo linkowanie zdjęć to byś musiała od nowa

na przyszłość miej to na uwadze - bo już niejeden płakał, że wszystko stracił
pozdrawiam

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Marzec 2014, 14:48   

Nom, to swoją drogą, DżumA ma rację. Stustronnicowe publikacje ze stoma bitmapami to spore opciążenie dla Corela. DRAW to nie INDD, nie jest programem dedykowanym dla składu i czasem nie wytrzymuje ciśnienia. No, chyba, że te bitmapy to ledwo jakieś markery o rozmiarach 2x2cm ważące po 200kb. Ale jeśli to tła stron, kluczowe duże obrazy, to lepiej podziel projekt na 5-10 części po 10-20 stron i wtedy działaj. To dobra rada od ludzi, którzy dość włosów z głowy narwali nad "zepsutymi" plikami, wraz z którymi szły się szukać dni pracy :-P
Ostatnio zmieniony przez Shame 26 Marzec 2014, 14:50, w całości zmieniany 1 raz  

Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 26 Marzec 2014, 14:49   

dzięki wielkie za wskazówkę :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Marzec 2014, 14:56   

Wiedziałem, że gdzieś już mialem takie makro do zmiany RGB na CMYK w całym dokumencie.

Do pobrania TUTAJ

Dobre jest też to, że ten skrypt konwertuje nie tylko bitmapy na wszystkich stronach, ale nawet zagnieżdżone w grupach, w Szybkim Kadrowaniu itp. Pozwala też określić z góry żądane DPI.

Tutaj jest link do miejsca, w którym to makro znalazłem.

Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 26 Marzec 2014, 16:14   

Super, ale ja nie wiem jak te makro zrobić aby było aktywne.
Mam zainstalowany Corel X3, i z tego co już wyczytałam trzeba go odinstalować aby w zaawansowanych zaznaczyć VBA makra. Powiem tak, już odinstalowałam program i zainstalowałam ale nigdzie nie było ustawień niestandardowych.

Co mogę z tym zrobić ?

Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 26 Marzec 2014, 16:37   

Shame, już wiem w czym tkwi problem - doczytałam że w wersji X3 Specjal Edition nie ma VBA. W związku z tym nic nie mogę zrobić.

No chyba, że kupię upgrade do X5, ale z tym tez jest problem ponieważ nigdzie nie potrafię go znaleźć i kupić. Do X6 niestety nie ma upgrade z X3 :(

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Marzec 2014, 20:58   

Szkoda. Ale to sobie daruj upgrade'y, chyba że naprawdę chcesz i będziesz pracować w Corelu, wtedy raczej uzbieraj albo na X3 w wersji zwyczajnej (pro = pełna), tylko nie wiem, czy gdzieś jeszcze dostaniesz, albo zainwestuj w X6 pro. Ostatnio widziałem gdzieś wersję X6 PL BOX za ~1400 netto. Wiem, że kasa niemała, ale w porównaniu z pakietem Adobe to wręcz pół darmo. I potrafi się w miarę szybko zwrócić (2-3 większe zlecenia i masz ;-) ).

Wi_ka
Początkujący

Wysłany: 27 Marzec 2014, 08:11   

No dokładnie :), na razie mi starczy to co mam :-> :->

Artur Miernik 

Wysłany: 27 Marzec 2014, 09:07   

1400 zł to tanio za taki program i oznacza, że niebawem wyjdzie siedemnastka. Tymczasem, wiele firm domowych próbuje opędzić działalność wersją student/edukator. Działa to tak, że tatuś kupuje Corela edukacyjnego na córcię — gimnazjalistkę. Tak zakupionym Corelem opędza realne zlecenia. I przy tym zakupie nawet nie zadał sobie trudu zorientowania się czy jest jakaś różnica między edu a pełnym Corelem.
Co więcej, większość tatusiów od wersji edukacyjnej nie zdaje sobie sprawy z różnic, nawet po roku pracy. „Nagle”, po dwóch latach, trzeba zrobić coś trudniejszego, a tu — nie da się. I wtedy winny jest Corel, a nie córci tatuś?

1400 to chyba lepiej niż podwójna aktualizacja — z x3 na x5 i z x5 na x6/7.

Albo — od razu uczyć się darmowego Inkscape-a.

-------------------

Co do dużych prac z bitmapami, to pomagało kiedyś przerzucenie się na komputer z dużym RAMem i dużym dyskiem. Oczywiście po to, by prace podzielić, albo wywalić bitmapy z osadzenia, na łącza.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 27 Marzec 2014, 09:24   

Artur Miernik napisał/a:
Działa to tak, że tatuś kupuje Corela edukacyjnego na córcię — gimnazjalistkę. Tak zakupionym Corelem opędza realne zlecenia.

I tak cud, że kupuje. Mógł przecież ściągnąć z torrenta - w końcu i tak wychodzi na to samo.

Artur Miernik 

Wysłany: 27 Marzec 2014, 12:49   

Nie, nie. On chce zapłacić i mieć poczucie że jest już trochę jakby legalny. Taki to z niego psryciarz.

Odpowiedz do tematu