Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwustopniowa przezroczystość
Autor Wiadomość
Reinfarias 
Początkujący
Opos

Wersja CorelDRAW: X4, X5
Wysłany: 27 Marzec 2014, 20:16   Dwustopniowa przezroczystość

Witam ponownie
Dzisiaj napotkałem (może banalny) problem. Otóż musiałem użyć przezroczystości tylko po środku obiektu, aby końcówki były widoczne. Przykład podaję niżej oraz filmik do tego w jaki sposób sobie z tym poradziłem. Z tym, że ten sposób nie jest zbyt dokładny i trzeba ustawić 500 prowadnic, aby było równomiernie lub po prostu skopiować jedną połówkę. A jakie wy macie sposoby na tego typu przejście, może są łatwiejsze metody?
P.S. Sory za muzykę, radia słuchałem ;)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Marzec 2014, 21:43   

No ja nauczyłem się robić takie historie prościej:

Zaczynając od koła:

Wybieramy przezroczystość liniową i klikamy na tajemniczą ikonkę po lewej:

Tam przechodzimy na gradient przezroczystości wybierając Custom:

w którym ustawiamy sobie tak, jakbyśmy chcieli, żeby wyglądało zanikanie. 100% czarny to 0% krycia, czyli totalne zniknięcie obiektu, 100% biały to 100% krycia, czyli praktycznie bez przezroczystości.

Dostajemy takie cuś:

Zaletą jest możliwość dynamicznej zmiany, o tak:

Albo nawet w takie cudo:

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Marzec 2014, 16:16   

Wstydliwy, czxy w Twojej odpowiedzi są jakieś obrazy? Bo widzę wyłącznie tekst.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 28 Marzec 2014, 18:47   

No, jest mnóstwo screenów (pewnie wszędzie gdzie masz dodatkowy pusty wers. Może przeloguj się albo coś... Zamknij przeglądarkę, wyczyść cache, coś w ten deseń. Ostatnio to forum wyczynia dziwne rzeczy.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Marzec 2014, 20:00   

oo,ciekawe rozwiązanie jednak przezroczystosc to jak dla mnie ostatecznosć ,ponieważ jest kompletnie nie zjadliwa dla innych programow,dlatego ja raczej robie to gradientami takie rzeczy,oczywiscie przedtem przycinając obiekty

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 28 Marzec 2014, 20:52   

No tak, kolega pytał o przezroczystość, to mu ją dałem ;-)

Jasne, że zawsze lepiej zastąpić "transparentny kolor" kolorem tła (jeśli jest jednolite), wtedy efekt będzie ten sam, a będą to zwykłe gradienty, bez "niezjadliwej" przezroczystości. Gorzej, jeśli pod spodem znajduje się również gradientowany obiekt, lub nawet kilka... Najłatwiej jak bitmapa, bo wtedy nie ma żadnych problemów ze spłaszczeniem (jak wiemy, przy wektorach skutkuje to "schodkowaniem" i "pikselowaniem" krzywych). Ale zawsze pozostaje zamienianie wszystkiego na bitmapę przed ostatecznym eksportem ;-)

Reinfarias 
Początkujący
Opos

Wysłany: 29 Marzec 2014, 11:45   

No super dzięki za odpowiedź. Tzn o gradiencie też myślałem, ale szef prosił o przezroczystość i próbowałem kliknąć dwa razy na linie pomiędzy obszarem zakrytym i odsłoniętym tak jak jest to właśnie w przejściu gradientowym, ale widzę, że tutaj trzeba ten guziczek nacisnąć i jest ok. Często się zdarza, że koleżanki podsyłają projekty do wycinki z przezroczystością "symulując szkło" a potem pół dnia się zastanawiam czemu ploter tego nie widzi.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Marzec 2014, 11:53   

Reinfarias napisał/a:
róbowałem kliknąć dwa razy na linie pomiędzy obszarem zakrytym i odsłoniętym tak jak jest to właśnie w przejściu gradientowym

To nie do końca tak działa. W tej przerywanej linii z niebieską strzałką i kwadratami na końcach, która określa kierunek i stopień przezroczystości, klikanie niewiele pomaga, jednak można NA LINIĘ (tę przerywaną) PRZECIĄGAĆ odcienie szarości (lub każdego innego koloru, ale wtedy to mało intuicyjne), żeby dodać kolejne "węzły" przezroczystości. Im ciemniejszy szary, tym większa przezroczystość. Im jaśniejszy, aż do białego, tym przezroczystość słabsza, a lepiej widoczny obiekt. Tak stworzyłem ten ostatni przykład.

PS.
Podoba mi się teraz status pod twoim nickiem na forum. wychodzi:
Reinfarias - Początkujący Opos
Czyli jak? Dopiero uczysz się udawać martwego w chwilach zagrożenia? :mrgreen:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Marzec 2014, 14:01   

hehe :-) no wlaśnie ;-) a tak na marginesie co znaczy szef sie uparł,należy mu w tedy wytlumaczyć że jest totalnie w błędzie :-) przezroczystosc nic nie daje to bedzie plik tylko do druku w tym konkretnym załozeniu grafiki,no chyba że ma duzo pieniązków i go na to stać ,ja taki przypadek miałem z pewnym klubem,ma być i juz jak to się mowi :-)

Reinfarias 
Początkujący
Opos

Wysłany: 30 Marzec 2014, 19:53   

No w zasadzie się dopiero uczę tego wszystkiego więc tak trochę dziwnie już po pierwszym tygodniu poprawiać szefa. :->
Hehe no w pewnych sytuacjach umiejętności oposa mogą się okazać bardzo przydatne. Powiedzmy, że efekt początkującego oposa był zamierzony :)

Odpowiedz do tematu