Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamuflaż wz. 93
Autor Wiadomość
s-p-i-n 

Wysłany: 30 Marzec 2014, 15:05   Kamuflaż wz. 93

Szukam vectorowego moro- Kamuflaż wz. 93

czyli coś w ten deseń
http://pl.wikipedia.org/w....93_Pantera.jpg

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 30 Marzec 2014, 18:32   

nie bardzo jestem w temacie.... ale nie wystarczy zwyczajnie jakoś odrysować ??

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Marzec 2014, 18:50   

spin pewno szuka powtarzalnego wzorca, którym mógłby zapełnić jakąś przestrzeń, ale nie na tyle małego, by otrzymać klujące w oczy uczucie powielenia... Bo jeśli chodzi tylko o mniej więcej taki obszar i rozmiar jaki dał w przykładnie, to przecież można to nawet ztrasować. Ja bym wziął obrobił taki obraz w PP, za każdym razem wybierając jeden konkretny kolor (wycinając go) a potem trasując z baaaardzo dużym wygładzaniem i niewielkimi detalami w cz-b, a potem kolorował już w DRAWie. Mniej więcej z 5 minut roboty.

Podpowiem, że żeby pozbyć się tekstury materiału z tego obrazka można użyć przydatnego efektu/narzędzia mediana. Otrzyma się płaskie wzorki.

EDIT:

Na szybko wyszło tak:

Jak ci pasuje, to CDR v9 w załączniku

WZ.93_Pantera.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 379 raz(y) 27.62 KB

Ostatnio zmieniony przez Shame 30 Marzec 2014, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2014, 18:56   

słuchajcie S-p-i-n na grafice się zna więc nie sworzcie bzdor :-) ,jemu nie o to chodzi,jakby mial trasować to by se wytrasował :-P ,ja gdzies miałem vector puzzle gdzie mozna krztałty wybierać ale cholera jasna nie moge tego znależć na kompie jak tylko znajde to od razu podesle :-)

s-p-i-n 

Wysłany: 30 Marzec 2014, 18:57   

oczywiście chodzi o większy, powtarzalny obszar

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Marzec 2014, 19:11   

Uhm.. wybacz spin. Jednak moje pierwsze podejrzenie było, jak widać, trafne. W takim razie niestety nie mam nic na zbyciu :-|

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2014, 19:11   

Od paru minut oglądam obrazki w necie i na razie wiem tyle, że kafelek tego wzoru wcale nie jest taki duży. To jest taki obrazek:

Pytanie jest takie, na ile to ma być dokładne? Jeśli nie potrzebna jest fotograficzna dokładność, to cała operacja narysowania tego powinna zająć kilka minut.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2014, 19:28   

eh :cry: naprawde uwierzcie mi że jest taka aplikacja,robisz wzor puzzla i jechane i to wszystko w wektorach,kurcze jest niedziela i tera nie za bardzo mi sie chce tym bardziej ze klienci mi do dzrzwi pukaja,ale jest i :-)

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2014, 19:45   

Bidon, ja Ci wierzę, ale to jest wzór który jest od bodaj 1993 roku stosowany na mundurach naszego wojska i on jest taki jaki jest, ma bodaj 3 odmiany kolorystyczne, żaden program tego nie narysuje. Drugą sprawą jest zrobienie tak, żeby ten wzór dawał się powielać nie powodując efektu kafelkowania, ale to stosunkowo proste do osiągnięcia "ręcznymi" metodami :-)
Każdy wydrukowany na tkaninie wzór jest powtarzalny, musi być powtarzalny, wyjątkiem jest ręcznie malowany jedwab z Milanówka na chińskim materiale :-)
Pięć minut i mogę taki wzór mieć, ale nie zacznę tracić tych 5 minut dopóki nie wiem czy to się do czegoś przyda, fotografia którą mam jest mizernej jakości.

s-p-i-n 

Wysłany: 30 Marzec 2014, 21:26   

chezare napisał/a:
Od paru minut oglądam obrazki w necie i na razie wiem tyle, że kafelek tego wzoru wcale nie jest taki duży. To jest taki obrazek:
Obrazek
Pytanie jest takie, na ile to ma być dokładne? Jeśli nie potrzebna jest fotograficzna dokładność, to cała operacja narysowania tego powinna zająć kilka minut.

ok na podstawie tego znalazłem większy płat, kwestia teraz narysowania :)

chyba ze ktoś prędzej wrzuci wektory

s-p-i-n 

Wysłany: 31 Marzec 2014, 10:49   

kamuflaż odtworzony

Odpowiedz do tematu