Jak stworzyć przeplatajace się elementy? |
Autor |
Wiadomość |
croock
Początkujący

|
Wysłany: 25 Luty 2008, 23:02 Jak stworzyć przeplatajace się elementy?
|
|
|
jak w corelu x4 zrobić elementy które sie przeplatają? Tzn. mając dwie kreski (fale, jakkolwiek to nazwiemy) zrobic tak jakby cos w rodzaju warkoczyka?
Bo nie umiem zrobić tak, żeby kawalki tych elementów raz były na górze, a raz pod spodem. A może po prostu sie tak nie da i wszystko trzeba by składać z poszczególnych kawałków?
Proszę o ewentualne podanie miejsca potrzebnej mi opcji.
Dziękuję. |
|
|
|
 |
miro88
Doradca

Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 119 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 26 Luty 2008, 00:24
|
|
|
Element na górze: Shift + PgUp lub Ctrl + PgUp
Element na dole: Shift + PgDown lub Ctrl + PgDown
Popróbuj, na pewno otrzymasz to o co Ci chodziło... |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
|
|
|
 |
croock
Początkujący

|
Wysłany: 26 Luty 2008, 22:19
|
|
|
ctrl/shift + pg up/down znałem, nie o to mi chodzi, juz bardziej ten drugi sposób z przycięciem, czyli jednym słowem nie ma mozliwości wybrania konkretnych części jednego i drugiego obiektu żeby na siebie nachodziły, trzeba pociąć (te sprawy)
ale dzięki za odpowiedź, bo teraz chociaż dam se już spokój z szukaniem takiej opcji hyhy |
|
|
|
 |
roland

|
Wysłany: 27 Luty 2008, 07:51
|
|
|
croock napisał/a: | czyli jednym słowem nie ma mozliwości wybrania konkretnych części jednego i drugiego obiektu żeby na siebie nachodziły, trzeba pociąć (te sprawy)
ale dzięki za odpowiedź, bo teraz chociaż dam se już spokój z szukaniem takiej opcji hyhy |
Każdy obiekt musi być położony nad innym lub pod innym obiektem. Nie ma możliwości aby częściowo był pod, a częściowo nad. Ja cięcie robię w ten sposób: tworzę kopię "górnego" obiektu przy pomocy szarego klawisza "+". Gumką kasuję te fragmenty które nie mają przyciąć obiektu dolnego. Kopią przycinam dolny obiekt. Kopię usuwam i ewentualnie pgórny obiekt daję na dół. |
|
|
|
 |
HORNET
Bywalec

|
Wysłany: 27 Luty 2008, 11:25
|
|
|
A może chodzi o przeźroczystość? Brzeg obiektu jest przeźroczysta i jeżeli jest nad drugim obiektem to tak jakby się przeplatały. |
|
|
|
 |
roland

|
Wysłany: 27 Luty 2008, 14:41
|
|
|
HORNET napisał/a: | A może chodzi o przeźroczystość? |
Nie wszystko da się załatwić przezroczystością. Ja myślę, że chodzi tu właśnie o przycinanie. Np.: flaga olimpijska, satturn, itp:
 |
|
|
|
 |
|