Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie do druku!raster
Autor Wiadomość
mrpain1
Początkujący

Wysłany: 27 Luty 2008, 14:45   Przygotowanie do druku!raster

Witam mam taki maly problem bbylem wycenic wydruk papieru firmowego.. i jest duza roznica miedzy 3 a 4 kolorami.. dlatego chcialbym to ustawic na 3.. problem polega na tym ze powiedziano mi ze gradient ktory mam w projekcie powinien byc rastrowy.. a za nic nie wiem jak to zrobic dorzucam projekt, ktory ma isc do druku w wersji pogladowej i prosze o pomoc..z gory dziekuje

http://img30.picoodle.com...tem_a8806a8.jpg

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 28 Luty 2008, 00:14   

Moim zdaniem mógłbyś to wydrukować w dwóch kolorach. Ten szary jest na tyle ciemny, że powinien być czytelny.
Co do rastrowego "gradientu" - to przecież on jest rastrem. Wszysto zależy od tego jaką liniaturę wybierzesz do rozbarwienia....

Jeśli zrobisz próbne rozbarwienie przy liniaturze, powiedzmy 80lpi, to po powiększeniu zobaczysz jak to będzie wyglądało....

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 28 Luty 2008, 11:47   

zgadzam się z jagną - tu nie ma potrzeby aż trzech kolorów - może być sam szary i pomarańczowy
dolne napisy wcale nie stracą jak nie będą czarne - jedynie zyskają - papier będzie dużo "lżejszy"

co do dolnego znaku
podejrzewam że drukarni chodzi o to że nie może wydrukować inaczej niż w cmyku (4 kolory) ponieważ tak przygotowałeś pracę.
Aby zapobiec temu należy ją zrobić dwoma kolorami pantone - szarym (może być któryś z cool gray - musisz sobie dobrać) i pomarańczowym (np 158, 166) kiedy całość pracy będzie tylko w dwóch kolorach - rastrowanie o którym mówią nie jest do niczego potrzebne

mrpain1
Początkujący

Wysłany: 2 Marzec 2008, 19:41   

dzieki! juz wiem o co chodzi przygotowalem to do druku wszystko w pantone.. powinno byc ok.. jeszcze raz dziekuje

Odpowiedz do tematu