|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Mapa bitowa i kolory - problem |
| Autor |
Wiadomość |
justa
Początkujący

|
Wysłany: 26 Maj 2014, 22:56 Mapa bitowa i kolory - problem
|
|
|
Cześć,
na wstępie zaznaczę, że nie jestem geniuszem corelowskim, także proszę o wyrozumiałość :)
Przy robieniu projektów używam CorelDraw 12, ale z racji, że nie radzi sobie z eksportem do jpg większych plików, robię to w X6. Projekt składa się z mapy bitowej i nałożonymi na nią soczewkami (przezroczystość) w różnych kolorach (zaczęłam używać palety Pantone). Problem polega na tym, że gdy chcę wyeksportować projekt w X6 to po otwarciu pliku mapa spod spodu "znika" (robi się cała jednolita w jednym kolorze) a kolory soczewek zmieniają swoją barwę. Gdy mapę usunę kolory wracają do "normalności". Taki problem miałam też ze zdjęciami. Niby te obiekty były ale całe zdjęcie było białe. Dodam, że w wersji 12 tego problemu nie ma.
Przekopałam już tyle tematów ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi do mojego problemu :(
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :) |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 26 Maj 2014, 23:04
|
|
|
| justa napisał/a: | | że gdy chcę wyeksportować projekt w X6 |
Do czego wyeksportować? Do pdfa, cdra w wersji 12 czy czegoś innego jeszcze? Bo tego nie wiadomo. |
|
|
|
 |
justa
Początkujący

|
Wysłany: 26 Maj 2014, 23:09
|
|
|
| eksport do jpg. Robię to w X6 bo w 12 cały program mi się wiesza i zamyka |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 26 Maj 2014, 23:33
|
|
|
A dasz rade wrzucić przykładowy plik CDR? Może być w X6, skoro to w nim powstaje problem |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 27 Maj 2014, 07:46
|
|
|
| justa napisał/a: | | Robię to w X6 bo w 12 cały program mi się wiesza i zamyka |
Masz zainstalowane poprawki do 12 ?
ftp://ftp.corel.com/pub/CorelDRAW/ |
|
|
|
 |
justa
Początkujący

|
Wysłany: 28 Maj 2014, 14:54
|
|
|
Nie wiem o co chodzi ale.. już się samo naprawiło Jest możliwe, że program się na chwilę "przywiesił" tworząc takie cuda jak zmiany kolorów? Lub może coś z plikiem? Bo te zmiany były też przy ponownych otwieraniach pliku a nie przy jednym otwarciu. Jedyne co zrobiłam w temacie Corela to pobrałam 30dniową wersję X7, ale to raczej nie naprawiło mi kolorów w X6 :)
Jeśli chodzi o poprawki to pokazuje mi się komunikat o złej wersji lub coś w tym stylu. Na necie wyczytałam, że komunikat pojawia się gdy mam już wszystkie aktualizacje itd.
Pozdrawiam :) |
|
|
|
 |
justa
Początkujący

|
Wysłany: 28 Maj 2014, 14:58
|
|
|
| Shame napisał/a: | A dasz rade wrzucić przykładowy plik CDR? Może być w X6, skoro to w nim powstaje problem |
Niby problem się sam rozwiązał, ale jeśli chcesz to sprawdzić to mogę coś wrzucić tylko wtedy pojawia się pytanie: czy wrzucić ten problemowy plik (to ok 50mb) czy byle co mniejsze (nie stwierdziłam tych zmian kolorów)?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 28 Maj 2014, 18:16
|
|
|
Hmm... mogę tutaj podpowiedzieć przyczynę znikania kolorów, czy przejść tonalnych, ich ujednolicanie w solidny kolor. Miałem wczoraj podobną przeprawę. Napomknę, że robiłem na X6.
Problem.
Otóż podczas obróbki projektów etykiet dla sporej firmy, musiałem używać PANTONEów, gdyż mają jakieś swoje kolory firmowe, same projekty są potem robione w rożnych krajach i wszystko musi być tak samo. Problem zaczął się, kiedy kopiowałem elementy będące w kolorach spotowych. Po wklejeniu okazywało się, że są w CMYKu. Musiałem ręcznie zmieniać je na spoty. Niby OK, ale niektóre elementy miały gradient z jednego koloru (z jednej strony solidny, 100% krycia, a z drugiej np. 60% krycia tego samego koloru - NIE MYLIĆ Z PRZEZROCZYSTOŚCIĄ). Po eksporcie do PDFa jeden projekt wychodził OK, a drugi tracił gradient i zostawał solidny kolor po całości... No to zaczęły się próby. Najpierw taki PANTONE, potem PANTONE+, na jednym końcu, na dwóch końcach, zmiana ustawień PDF, cuda niewidy. Wyniki były przeróżne - od innych kolorów (gołym okiem było widać, chociaż w Corelu wyglądały OK), po tryb "z lewej solidny kolor - z prawej fadeout do białego, zamiast 60%" i inne kwiatki.
Rozwiązanie.
Jak to bywa, okazało się trywialne. Podczas prób poprawy kolorów okazało się, że ich część znajdowała się w Palecie Dokumentu (do której od X6 używane kolory wskakują same), część była w CMYKu (tajemnicza zmiana podczas kopiowania elementów), a część w spotach z palety PANTONE (tej z palet Spot > PANTONE > Previous versions > Solid Coated). Najwyraźniej Corel zdecydował, że w jednym gradiencie nie można mieszać kolorów z dwóch czy nawet trzech palet, bo potem nie wie, do czego odnieść eksport. W skrócie - dopiero kiedy ręcznie poustawiałem WSZYSTKIE kolory z PANTONE solid coated, gradienty ze zmniejszonym kryciem zaczęły działać jak należy.
Słowo na niedzielę.
Kto przegląda biblioteki palet w Corelu wie, ileż jest tam wersji PANTONEa. Konia z rzędem temu, kto się w tym łapie i wie, czym różnią się poszczególne wersje, co to ColorBridge, jak się ma PANTONE+ do zwykłego PANTONEa, czym jest Goe™ oraz co to u licha jest Hexachrome? Przeciętny grafik-śmiertelnik jeśli kiedykolwiek przełączy się na PANTONE Solid Coated to będzie dużo. Jak ktoś robi w gazeciarni, to zajmie się Uncoated. Ale to w sumie tyle. W moim przypadku zabawne było to, jak podczas zmiany palety z P na P+, w Corelu praktycznie nie zauważyłem zmiany. Ale kiedy wracałem z P+ do P - cały czas na tym obiekcie z jednym kolorem - to nie kończyłem z tym, z czym zacząłem, tylko zupełnie z czymś innym. Jak nie wierzycie, to popróbujcie Ot, jakie małe ćwiczonko Wydawać by się mogło, że co jak co, ale poszczególne wersje palet PANTONE powinny móc w siebie przechodzić bez strat, szczególnie, że firma PANTONE zarzeka się, że P+ to rozbudowany system, dający więcej możliwości. Rozbudowany oznaczałoby, że ma to co stary PLUS coś nowego. Jak widać, nie dla wszystkich. Dziwne... |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 28 Maj 2014, 19:55
|
|
|
| Shame napisał/a: | | że firma PANTONE zarzeka się, że P+ to rozbudowany system, dający więcej możliwości |
Obawiam się, że firma Pantone, z tym, co w Corelu pod tą nazwą występuje - ma niewiele wspólnego. Poza zebraniem haraczu od Corela za frazę "Pantone" w nim użytą.
| Shame napisał/a: | | co to u licha jest Hexachrome? |
To prowokacja? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 28 Maj 2014, 20:42
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | To prowokacja? |
Oczywiście.
| tegraf napisał/a: | | Pantone, z tym, co w Corelu pod tą nazwą występuje - ma niewiele wspólnego. |
A dlaczego miałaby nie mieć nic wspólnego? Przecież to drugi największy soft do grafiki na rynku. Co prawda wnioskując z opisów na stronie Pantone'a widać, że faworyzują produkty ze stajni A (ci mogą sobie pozwolić na większy haracz), ale chyba jako firma z renomą i doświadczeniem nie chciałaby psuć sobie opinii wdając się we współpracę, na której, poza kasą, wyszliby jak Zabłocki na mydle? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 28 Maj 2014, 20:54
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Oczywiście. |
Wiedziałem.
| Shame napisał/a: | | firma z renomą i doświadczeniem nie chciałaby psuć sobie opinii |
Masz rację. Chodziło mi o to raczej, że Pantone jako firma produkująca farby, tyle ma wspólnego z "Pantonami" w Corelu, że - pewnie za niemałą kasę - pozwoliła Corelowi na użycie ich zastrzeżonych nazw. Bo np. takiemu Inkscape nie pozwoliła. I tyle. Ale wszelkie zauważone przez Ciebie zgrzyty w ich obsłudze - to wina Corela, nie Pantone. A po Twoich ostatnich dwóch zdaniach sądziłem, że wg Ciebie jest inaczej. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 28 Maj 2014, 21:52
|
|
|
| Nom, raczej chodziło mi o to, że skoro Pantone już wszedł do jednego wyra z Corelem, to przynajmniej będzie mu patrzył na ręce, żeby czegoś nie skopał. Dla renomy właśnie, żeby ludzie, tak jak ja teraz, nie przeklinali firmy za nie jej przewinienia. A jak widać, łyknęli tantiemy i położyli lachę, dając Kanadyjczykom wola rękę. Ci, jako profesjonalni programiści, ale zupełnie niekompetentni ludzie w dziedzinie kolorów, zrobili jak im leżało. Szkoda. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|