pierwszy projekt i separacja |
Autor |
Wiadomość |
fala77
Początkujący

|
Wysłany: 5 Marzec 2008, 15:38 pierwszy projekt i separacja
|
|
|
witam!!! to mój pierwszy post więc chciałbym najpierw pozdrowić wszystkich użytkowników corela :) pierwszy raz pracowałem na corelu.mam taki problem.utworzyłem projekt ulotki reklamowej.bardzo prosty składający się z dwóch kolorów właściwie.tło,logo plus trochę tekstu.wysłałem go do drukarni do zaakceptowania.problem polega na tym że po odesłaniu do mnie po "jakiejś" separacji kolory stały się bardzo ostre-pastelowe.odbiega to zupełnie od moich zamierzeń.popełniam jakiś błąd tylko jaki?proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 5 Marzec 2008, 17:03
|
|
|
Witam, tu znajdziesz co nieco o separacji.
Nie rozumiem tylko po co separacja do dwóch kolorów ????
Jaka technika druku offset,sito ? Jakie kolory zadałeś?
W sumie dla nie których kolorów można rozbić na np: Cyan + Yellow= Zielony, Yellow+ Magenta w zależności od nasycenia = pomarańcz, czerwień itd.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kreart
Fachowiec

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 6 Marzec 2008, 16:16
|
|
|
myślę, że albo albo
po 1. drukarnia przerobiła w dwa podstawowe kolory (np magenta i cyan) żeby im sie prawidłowo nadlewki zrobiły
po 2. profil icc się zmienił (na wyświetlaniu - stały błąd)
wrzuć plik spakowany to ktoś odpowie co sie stało...
inaczej jest to wróżenie z fusów :b |
|
|
|
 |
fala77
Początkujący

|
Wysłany: 7 Marzec 2008, 15:28
|
|
|
http://download.yousendit.com/FCC23FCB5B7771F8
1.materiał z którego robiłem projekcik
2.projekcik
3.to co mi odesłano do zatwierdzenia(są tam dwa projekty ale nie ma to chyba znaczenia,w corelu przesłałem tylko drugi)
poproszę o pomoc |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Marzec 2008, 19:49
|
|
|
Witam, pierwsza sprawa to plik który im przesłałeś nie jest w postaci wektorowej tylko rastrowej. Plik który Tobie odesłali jest rozbity na dwa kolory yellow i magenta ale pewnie pojadą z nich właśnie pantony.Wygląda na to że sami obrobili ten plik tak jak się należy i tyle. Jeżeli nie masz zastrzeżeń co do szaty graficznej to zatwierdź ten projekt, i dla pewności podkreśl że kolory mają być Pantone takie jakie sobie życzysz.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
fala77
Początkujący

|
Wysłany: 9 Marzec 2008, 10:37
|
|
|
Co do pierwszej części odpowiedzi rozumiem że dałem to w złym dziale:).Co do drugiej na mój chłopski rozum wnioskuje że efektem końcowym po druku będzie coś zbliżonego do moich kolorów niż do tych jaskrawych a to co mi przesłali jest tylko ich rozbiciem kolorów pod druk.czy tak?z góry dziękuję za odpowiedzi i za pomoc. |
|
|
|
 |
kreart
Fachowiec

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 10 Marzec 2008, 10:55
|
|
|