Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jpg na cdr please :)
Autor Wiadomość
Majszel 
Bywalec

Wysłany: 17 Czerwiec 2014, 21:14   jpg na cdr please :)

Proszę ładnie na o zmianę..
chciałam to wykonać trasowaniem ale nie wiem czy dobrze się za to zabieram a obrazek jest niestety mały..

Logo OPTIBAL.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 258 raz(y) 6.6 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 17 Czerwiec 2014, 21:37   

W załączniku w wersji v11

Nie chciało mi się szukać fontu, więc tam jest dopasowany, rozciągnięty Arial, pogrubiony obrysem. Jak ktoś wie co to za font, to niech Ci podrzuci, to sobie zamienisz.

tak w ogóle, to rysunek jest na prawdę prosty... Mi zajęło to jakieś 3 minuty. Może warto by poćwiczyć takie rzeczy? :roll:

optibal.cdr
CDR v11
Pobierz Plik ściągnięto 213 raz(y) 24.38 KB

Majszel 
Bywalec

Wysłany: 17 Czerwiec 2014, 21:45   

Masz rację warto.. ale powiem szczerze, że ja zrobiłabym to pewnie na około..
problem w tym ze zabieram się za Corela wtedy jak go potrzebuję i to nie jest moją codziennością, ale chętnie się dowiem jak to zrobiłeś
bo ja np. krzywymi zaczynałam z powielaniem półkul i kresek.. z tym ze nie wiem jak połączyć węzły razem z 2 obiektów żeby nie było widać takich mikro przerw i żeby to równe było..

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 18 Czerwiec 2014, 00:05   

Majszel napisał/a:
nie wiem jak połączyć węzły razem z 2 obiektów żeby nie było widać takich mikro przerw

Jeśli masz dwie krzywe, które stykają się węzłami na końcach, to zaznaczasz obie krzywe i robisz POŁĄCZ lub SCAL. Teraz masz jeden obiekt, ale stykające się węzły są na siebie nałożone, ale nadal są dwa. Wystarczy, że przejdziesz w tryb edycji węzłów (2x LPM na krzywej), zaznaczysz nakładające się węzły i z paska narzędzi wybierzesz przycisk ZŁĄCZ WĘZŁY. Zostanie jeden węzeł i krzywa zachowa ciągłość (brak mikroprzerw czy nierówności).

chezare 

Wysłany: 18 Czerwiec 2014, 15:16   

Torchę Shame za szybko :-) Nieskrzywione fonty i kontury, które przy przeskalowywaniu spowodują, że cały obrazek diabli wezmą :-)
MÓJ SPOSÓB NA KALORYFER :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 18 Czerwiec 2014, 21:39   

Chez - przecież pisałem, że to tak od reki było i że font jest do podmiany - dlatego użyłem Ariala. A że konturu krzywej nie przekształciłem na obiekt, to już inna sprawa. Ale przypomniałem sobie dopiero po napisaniu posta i pomyślałem, że osoba zainteresowana sobie poradzi. Niestety po późniejszych postach doszedłem do wniosku, że raczej nie :-/ Na szczęście ty jak zawsze zjawiasz się jak rycerz w lśniącej zbroi i na białym koniu i ratujesz dzień ;-)

chezare 

Wysłany: 19 Czerwiec 2014, 12:42   

Shame, nie mam zbroi, a koń nie jest biały i niech mnie ręka boska broni żebym się czepiał, ja po prostu uważam, że jak się coś robi, to powinno się robić porządnie :-)
Zauważ że np. instrukcji łączenia węzłów się nie czepiam. :-)
Tak między nami, to nie uważasz, że z tej jakości obrazka nie powinno się odrysowywać logo? To się musi znacznie minąć z oryginałem.
Miłego dnia.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 19 Czerwiec 2014, 15:43   

Jasne, że musi. Mój komentarz był pochwalny, a nie obraźliwy. To co napisałem było prawdą, nie sarkazmem. Chociaż może faktycznie tak brzmiało. Ja moje zrobiłem na szybko, ty na ładnie. Po prostu albo ktoś chce mieć to o co prosił, niezależnie od sposobu, albo faktycznie chce się czegoś nauczyć. Za dużo było tutaj osób, które o coś prosiły i potem olewały. Dlatego skoro ktoś piszę, że potrzebuje JPG > CDR to nie zastanawiam się najczęściej na metodą, tylko na wynikiem. Tobie się chce robić ten tutorial, chociaż nie był to post POMÓŻ ZROBIĆ, tylko ZRÓB (w przenośni). Szacunek, że właśnie ci się chce. Do tego te tutoriale są bardzo fajne, jasne i proste. Może skoro chęci ci nie brak, to powinieneś takiego tutka zrobić w formie forumowej w dziale Tutoriale, a w temacie którego się tyczy dawać tylko linka. W ten sposób taki tutek może się komuś przydać (bo niestety szukanie na naszym forum pozostawia wiele do życzenia i ciężko znaleźć jakiś konkretny topic).

Majszel 
Bywalec

Wysłany: 19 Czerwiec 2014, 20:50   

Moi Mili prawdę mówiąc chodziło mi o sam kaloryfer.. czcionkę sobie podmieniłam- na taką która moim zdaniem lepiej pasuje (mam nadzieję że kolega któremu to wszystko robię się nie obrazi hihi) z resztą pewnie nawet nie zauważy ;)

Co do rad- jak piszę posta to wykonuję grzecznie to co napiszecie, bo inaczej są marne szanse że cokolwiek zapamiętam- najlepsza jest praktyka!
Dobrze też że istnieje to forum bo zawsze mogę wrócić tu jak czegoś nie pamiętam :)

Uwielbiam Was :poklon

Odpowiedz do tematu