|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Wektorowy napis na rastrowym tle |
| Autor |
Wiadomość |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 21:00 Wektorowy napis na rastrowym tle
|
|
|
Witam
Zdecydowałem się założyć konto i opisać mój problem, ponieważ po wielogodzinnych próbach, przy użyciu różnych programów nadal nie mogę osiągnąć efektu.
Mając rastrowe tło (plik PNG, rozmiar 300x300 pixeli) chciałbym na nim umieścić wektorowy napis (podobno znacznie lepszy do usyskania "wyraźnego" efektu napisu), który będzie dobrze widoczny (wyraźny). Nałożony tekst ma mieć charakter napisów, które w latach 80 i 90 były powszechne na muzycznym kanale MTV:
http://i1.ytimg.com/vi/Bvu9kPmiP3U/hqdefault.jpg
Mam przygotowany plik stanowiący tło z kolorowym paskiem (plik w załącznieniu).
Efekty najbardziej zbliżony do pożądanego uzyskałem programem Photoscape (plik w załączeniu).
Największy minus programu polega na tym, że tworzony napis nie wyświetla polskich znaków pomimo tego, że używana czcionka takie znaki posiada. Brakuje także opcji regulacji odstępu między literami.
Chętnie skorzystam z pomocy jak uzyskać upragniony efekt korzystając z Corela. Może jest inny program, którym uda mi się to wykonać?
PS
Może ktoś wie, jakie dokładnie czcionki zostały użyte do oryginalnych napisów MTV?
Pozdrawiam
Kuba
OKŁADKA.png Okładka z napisem |
Pobierz Plik ściągnięto 147 raz(y) 194.99 KB |
TLO.png Tło okładki |
Pobierz Plik ściągnięto 131 raz(y) 116.58 KB |
|
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 22:00
|
|
|
| nic nie paniemaju |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 22:10
|
|
|
Co prawda nie bardzo chce mi się ogarnąć ten temat, bo nie mam za bardzo czasu, ale chciałbym tylko zapytać: co zamierzasz robić z tymi obrazkami? Piszesz, że są 300×300 px. Chcesz je drukować? Bo to jest żenująca rozdzielczość, przy której licząc nawet 250 dpi, druk musiałby mieć 3,05×3,05 centymetra. W takim razie będziesz ich pewno używał w wersji elektronicznej - tutaj również niewiele da się zrobić i właściwie wektory ci tutaj na nic. W praktyce ten sam efekt dostałbyś robiąc to samo np. w PhotoPaint'cie, Photoshopie czy właściwie jakimkolwiek innym programie do grafiki rastrowej (który posiada wymagane przez ciebie narzędzia edycji tekstu - regulacji odstępów między literami itp.). W CorelDRAW'ie rzecz jasna również, i zapewne ktoś zaraz wskoczy z tutorialem lub gotowcem dla Ciebie, więc nie przejmuj się moim gadaniem |
|
|
|
 |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 22:18
|
|
|
| Plik ma służyć jako okładka wyświetlana podczas odtwarzania MP3, bez wydruków, pomniejszania, powiększania. Odtwarzacz jest ustawiony w taki sposób, żeby wyświetlał okładki w tym rozmiarze. Napisy próbowałem sobie wpisać w PaintShop Pro, ale w skali 1:1 są one zupełnie nieczytelne... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 10:08
|
|
|
napisy mtv
autor -- FuturaLT-Condensed Medium
tytuł- FuturaLT-Bold
 |
|
|
|
 |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 14:24
|
|
|
Wszystko ładnie wygląda, tylko ja mam do zrobienia kilkadziesiąt takich obrazków. Nie chcę, żeby ktoś to robił za mnie, ale chętnie się dowiem jakim sposobem uzyskać jak najlepszy efekt... Przede wszystkim chodzi o program jakim to zrobić.
Po dłuższych poszukiwaniach udało mi się ściągnąć czcionki Futura, jednak nie mają polskich znaków:/ Jest jakaś możliwość ściągnięcia tych czcionek z "ą, ę, ś" itp? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 18:48
|
|
|
| niestety ta seria futury nie zawiera polskich znaków jako tako ,oproćz tam ł ,chyba ś i ż trza by dorobić reszte lub znależć zamiennik w EFN |
|
|
|
 |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 19:24
|
|
|
Pozostaje zatem zabawa z dorobieniem ogonków...
Dziwne jest też to, że w Paint Shop Pro widzę tylko 2 czcionki z całej rodziny FUTURY mimo, że mam zainstalowane wszystkie. Tam jest ponad 10 różnych czcionek... :/
Wpadłem tym razem na pomysł, żeby spróbować stworzyć te napisy tym razem na tle JPG, ale nadal ostrość pozostawia wiele do życzenia... Nawet przy rozmiarach ponad 20 napis jest dość rozmazany, niewyraźny...
Nie znam się na grafice, ale jest dla mnie niezrozumiałe, że są w necie obrazki z napisami, tego samego rozmiaru, gdzie napis jest ok, czytelny i ostry, nawet przy małej czcionce... |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 20:23
|
|
|
PIszesz: | Cytat: | | chciałbym na nim umieścić wektorowy napis (podobno znacznie lepszy do usyskania "wyraźnego" efektu napisu), który będzie dobrze widoczny (wyraźny). |
| Cytat: | | Wszystko ładnie wygląda, tylko ja mam do zrobienia kilkadziesiąt takich obrazków. |
| Cytat: | | Plik ma służyć jako okładka wyświetlana podczas odtwarzania MP3 |
| Cytat: | | Mając rastrowe tło (plik PNG, rozmiar 300x300 pixeli) chciałbym na nim umieścić wektorowy napis |
To, co mówisz, oznacza, że potrzebna Ci jest seria obrazków. Dobrze jest więc zadbać o niepowtarzalny styl takich okładek, a więc zadbać o jednolitą szatę graficzną (wraz z wektorowymi napisami).
Wniosek jest jeden:
Bierzesz Corela, ustawiasz rozmiar strony, imoprtujesz do niego plik png, piszesz na nim to, co chcesz i fontem, jakim chcesz, i w dowolnym kolorze i już masz dobry plik corelowy, zawierający wektorowe napisy. Teraz pytanie: Co to znaczy okładka wyświetlana podczas odtwarzaniaplików mp3? Gdzie wyświetlana, tzn. na jakim urządzeniu - monitorze, czy wyświetlaczu odtwarzacza mp3? Od tego zależy to, jak przygotować plik z wektorowym napisem, żeby wykorzystać tę wektorowość napisu. Bo z Corela można wyeksportować pracę w jednym z licznych formatów graficznych, a więc i w takim, który wykorzystuje wektorowość napisów. Ten format musi być czytany i wyświetlany przez urządzenie czytające to mp3.
A jak już się z tym uporasz, to możesz sobie zautomatyzować produkcję tych okładek. Do tego właśnie przyda Ci się Corel... :-) |
| Ostatnio zmieniony przez Trurl 24 Czerwiec 2014, 20:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 20:41
|
|
|
Tak to właśnie ma wyglądać, ma być szablon. Zmieniam tylko napisy, kolory czcionek i tła napisu. Okładki wyświetlają się na komputerze. Tak przerobiłem skórkę AIMPa, że pole na wyświetlaną okładkę ma rozmiar dokładnie 300x300. Oczywiście pliki przerzucam też do przenośnego odtwarzacza, ale wyświetlacz jest mały, więc i tak niewiele widać.
Robiąc okładki do swoich mp3 korzystam z oryginalnych okładek singli, ale przecież nie wszystkie piosenki były singlami. Te, które miały takie okładki przerabiam na plik PNG (podobno lepszy niż JPG) do rozmiaru 300x300 tak, żeby dokładnie wpasował się w okienko otwarzacza. Do pozostałych chcę właśnie wprowadzić taki szablon, stąd cała zabawa.
Jakiego zatem corela mam użyć? Draw? Paint Shop Pro? Jaki będzie ostateczny tym takiego pliku? |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 20:54
|
|
|
CorelDraw.
Jak już go będziesz miał, to powiedz. Zobaczymy, co dalej...
Poza tym nie określaj rozdzielczości obrazka w pikselach. Przywyknij do powszechnie używanej jednostki dpi. Piksel nie wiadomo, jaki ma rozmiar liniowy. Jest to kwadracik, którego wielkość określona jest rozdzielczością w dpi (dots per inch), czy raczej w ppi (points per inch). Na przykład przy rozdzielczości 72 dpi piksel to kwadracik o boku 1/72 cala, a przy rozdzielczości 300 dpi jest to kwadracik o boku 1/300 cala.
Piksel jest najmniejszym elementem grafiki rastrowej.
Na ekran wystarczy rozdzielczość 72 dpi, a do druku offsetowego - 300 dpi w skali 1:1.
Ekran mojego 21-calowego monitora LCD ustawiony jest na rozdzielczość 1280×1024 pikseli. i to jest lepiej niż dobrze. :) |
|
|
|
 |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 21:09
|
|
|
Draw już mam, na razie wersja testowa, jeśli będzie efekt to pomyślę co dalej.
Rozumiem, pixel pixelowi nie równy. Ale muszę się na czymś oprzeć na początek. Pole w odtwarzaczu ma konkretny rozmiar, nie za duży, nie za mały, padło na 300x300 i nie chcę, żeby obrazek kurczył się, lub rozciągał, dlatego przed wgraniem go do mp3 zmieniam jego rozmiar. Jaką zatem znaleźć zależność między tym okienkiem a wymiarem obrazka w dpi (ppi)? |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 21:23
|
|
|
| człowieku na ch** ty to robisz? zeby w winampie było? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 21:26
|
|
|
aaaa,chodzi o okienko cover art ,teraz dopiero skumałem,.no to ja to robiłem jak np tworzyłem jakiś motyw,widget z playerem na telefon to uzywałem 72 dpi,ponieważ wyższe dpi rozmazywało obraz ładowany |
|
|
|
 |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 21:28
|
|
|
| Jedni kolekcjonują znaczki, inni monety a ja się uparłem na obrazki w winampie. |
|
|
|
 |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 21:47
|
|
|
Dokładnie, chodzi do cover art. Mogłem się wyrazić jaśniej;)
Ma to mniej więcej wyglądać tak -> załączony plik
zrzut.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 138 raz(y) 80.35 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 21:55
|
|
|
no to jak pisałem wczesniej 72 dpi i musi być blaszka,oczywiscie juz tworzysz w tym dpi a nie że potem z 300 na 72 |
|
|
|
 |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 22:05
|
|
|
Rozumiem, tworzę pustą stronę, 72dpi i rozmiar 300x300, doklejam tło i jadę napisy. Zgadza się?
Nie mogę znaleźć opcji dodania innego koloru krawędzi do liter i rzucenia cienia przez tekst... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Czerwiec 2014, 06:59
|
|
|
| nie rob cienia ,tylko zduplikuj tekst i daj kolor czarny,a cien to ogolnie jest po lewej stronie ,przytrzymaj przez sekunde metamorfoze(takie kwadraciki),a kolor konturu,tez jest po lewej stronie takie pioro |
|
|
|
 |
kentejkyt
Początkujący

|
Wysłany: 25 Czerwiec 2014, 21:11
|
|
|
Teraz mam problem z czcionkami. Zainstalowałem całą rodzinę FUTURA -> załącznik
A w Corelu widoczne są tylko 3 z nich... -> załącznik
Co zrobić, żeby były widoczne wszystkie?
WIDOCZNE.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 127 raz(y) 19.32 KB |
ZAINSTALOWANE.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 151 raz(y) 41.19 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Czerwiec 2014, 21:41
|
|
|
wszystkie masz zainstalowane futura LT to seria,czyli instaluje się w systemie jako futura LT z róznymi podtypami,to co masz po prawej, stronie na liście rozwijanej,natomiast jesli chodzi o oblque,to to jest taki patent że corel tego nieraz nie widzi,powinna być opcja pochylenia,takie duże I na górnym menu
PS nazwe Condensed czytaj w tym przypadku jako Medium |
|
|
|
 |
Bartool
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 08:21
|
|
|
Z tego, co sam praktykuję, to za pomocą PixResizer zmieniam obrazek z reguły do 500x500 i zawsze pokazuje się w tagu danego odtwarzacza cover [nawet w mp4] i telefonie, także z reguły to daje rade, a do edycji mp3 polecam Mp3tag
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 08:36
|
|
|
| toolbar tag z oknem a cover art to troche inaczej działa,w cover obraz ładowany musi być max taki jak okno ,w oknie tag,obraz ładowany jest poprzez tak zwane square,inaczej pisząc jest skalowany do rozmiaru okna tagu |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|