Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uzyskanie efektu banneru
Autor Wiadomość
jacob4187 
Początkujący

Wysłany: 1 Lipiec 2014, 21:28   Uzyskanie efektu banneru

Witam :))
mam problem, ponieważ mam "suchy" obrazek, czyli fajne tło i troche napisów, które ma być bannerem. Szukałem mock-up'ów bannerów prostokątnych poziomych, ale wszędzie są tylko bannery pionowe (duża wysokość mała szerokość) a ja potrzebuję na odwrót, mock-up zwykłego banneru przeplatanego, jak w załączniku.
To jest akurat sam obrazek z płatnego mock-up'u, chciałbym uzyskać taki sam efekt jak na nim (nie chcę aby ktoś mi to zrobił, wolałbym jakieś wskazówki żebym coś wiedział na przyszłość :)). Chodzi mi tu głównie o efekt tych świateł i uwypuklenie. Z kółeczkami na bokach jakoś pokombinuje, chyba że ktoś ma fajny sposób żeby je odwzorować.
Pzdr :))

mr-lakefield-pvc-banner-mockup-prev.png
Pobierz Plik ściągnięto 253 raz(y) 401.3 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 1 Lipiec 2014, 21:54   

Jeśli chodzi o te odbłyski światła na powierzchni, to skoro masz jakiś wzorzec, to nie powinno być nazbyt trudne.

Wszystkie poniższe działania wykonaj sobie z tym mock-up'em jako podkładem ;-)
Otóż najłatwiej to zrobić tak, że w DRAWie rysujesz sobie białe trójkąty (szpice), które mniej więcej odzwierciedlają te odbłyski, gdyby zwiększyć kontrast. Jak będziesz już to miał, to poszczególne trójkąty zamieniasz na bitmapy z przezroczystością (każdy z osobna). Następnie rozmazujesz je gaussem (mocno) do takiego stopnia, aż uznasz, że ich zasięg jest wystarczający.

Tło mógłbyś uzyskać nakładając na siebie 2 lub więcej wypełnień tonalnych i dodając przezroczystość, ale można by też wypełnieniem siatkowym.

Jeśli chodzi o tą zgrzaną krawędź, żeby była nieco inna niż reszta płachty, to jak będziesz miał wygięty kard reprezentujący obrys baneru (boki lekko wklęśnięte itp.) to zrób z tego obrys koloru ciemnego szarego (lub dobierz metoda prób i błędów), pogrub go znacznie (prawie na szerokość zgrzewu), zamień na bitmapę i rozmyj gaussem (lekko). Potem daj go w tryb 0% przezroczystości z mnożeniem lub odejmowaniem. W ten sposób to się przyciemni, ale nie będzie szare. Poszczególne dodatkowe odbłyski (jak ten przy dolnej krawędzi) zrób jak te pierwsze, z trójkątami, tylko inaczej przygotuj krzywą).

Oczka to tak jak mówisz - są tak małe, że zrobisz jedno takie oczko i skopiujesz - nikt nie zauważy ;-) Cień to pikuś więc pominę.

Cysorz 

Wysłany: 1 Lipiec 2014, 22:11   

Inna metoda to zastosowanie siatki (Interakcyjne wypełnienie siatkowe) - to chyba najprostsza metoda, dodatkowo najłatwiejsza i dająca najlepsze efekty. Podpowiem tylko, że im więcej węzłów, tym łatwiej taki efekt osiągnąć. Efekt perspektywicznego napisu można osiągnąć za pomocą... perspektywy ;-) .

jacob4187 
Początkujący

Wysłany: 2 Lipiec 2014, 13:43   

Pobawiłem się troszkę, udało mi się uzyskać podobny efekt. Dzięki za pomoc! :)

Odpowiedz do tematu