|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jak zaprojektować torbe w corel draw? |
| Autor |
Wiadomość |
marko12
Praktyk

|
Wysłany: 1 Lipiec 2014, 14:37 Jak zaprojektować torbe w corel draw?
|
|
|
Witam
Jutro mam test w pewnej firmie w której staram sie o staż. Z tego co sie dowiedziałem od kolegi, ktory już kiedyś był u nich na takim teście, trzeba min zaprojektować papierową torbe... Ale nie mam pojęcia jak to zrobić,.. Ktoś mi powie?
Z tego co widze po ich ofercie, może być do zrobienia np cos w tym stylu http://www.feniks.biz.pl/...roduct_2329.jpg
http://www.feniks.biz.pl/...roduct_2283.jpg |
| Ostatnio zmieniony przez marko12 1 Lipiec 2014, 21:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 1 Lipiec 2014, 15:28
|
|
|
Torba, to bryła, jak inne. Po prostu rozrysowujesz siatkę pudełka tak, samo, jakbyś projektował kostkę do gry, z tą różnicą, że niektóre torby będą miały ukosy.
Wymyśl sobie jakąś PROSTĄ formę, narysuj ja na kartce w kratkę, a potem przenieś do Corela. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 1 Lipiec 2014, 20:38
|
|
|
Projektowanie opakowań to sztuka sam w sobie. Mam znajomego, który z tego żyje (mówimy tutaj o kompletnych projektach, ze specyfikacją, uwzględniającą grubość tektury itp.).
Ale dla przykładu, taka stożkowa torba jak ta ze znaczkiem Toyoty wyglądałaby tak:
Tutaj wrzuciłem PDFa Na pewno nie jest idealnie, bo robione na szybko, ale nie mam jak sprawdzić, bo nawet nie mam w domu drukarki
Ale zrobienie tego w drugą stronę to pikuś - najpierw trzeba to wymyślić! Jedno mogę podpowiedzieć - standardowo jest kilka rodzajów zamknięć takich kartonów - np. klapowe, krzyżowe, itp. i jak je obadasz i zapamiętasz (wpisz w Goglach "cardboard box scheme (lub schematics)" i przejdź na grafikę. Od razu wyczujesz blues'a. Jeśli Twoja - być może - przyszła firma robi głównie torby, to zobacz jakie są schematy klejenia spodów itp. bo najczęściej są właśnie klejone.
/teraz kiedy o tym myślę, to skopałem mój projekt, bo de facto, spód powinien być klejony, bo coś mogłoby wypaść (zależy od ciężaru) do tego wysokości ścian będą lekko odstawać od siebie... niewiele, ale będą jednak ogólny zarys jest do ogarnięcia / |
|
|
|
 |
marko12
Praktyk

|
Wysłany: 1 Lipiec 2014, 22:01
|
|
|
| A może dadzą mi jakiś szkic, czy coś |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 1 Lipiec 2014, 22:20
|
|
|
To najprostsza matematyka - nawet mnożyć i dzielić nie trzeba, tylko dodawać . Jeżeli będziesz uważał, aby np. suma długości np. obwodu dna takiego pudełka/torby zgadzała się z sumą przylegających do niego boków (pomijam grubość materiału rzecz jasna) to taka bryła sama wyjdzie. W Draw jest to naprawdę banalne, jeżeli przy projektowaniu zduplikujesz którąś krawędź, przeniesiesz środek ciężkości na wspólne współrzędne i obrócisz o odpowiedni kąt... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|