Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka karta grafiki do odmulenia corela
Autor Wiadomość
projekt_art_ 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x5 & x6 & x7
Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 21:22   Jaka karta grafiki do odmulenia corela

Jest może ktoś tu co by poradził jakąś ciekawą kare grafiki co by mi odmuliła chociaż trochę rysowanie w krzywych.

Znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/nvidia-...4369346701.html

co o tym myślicie ?

Wszystkie sugestie oraz rady są mile widziane :)

projekt_art_ 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 21:23   

Ważne żeby kwota za karte miesiciała się w granicach 1500 - 2300 zł.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 22:12   

Karta niezła. Na pewno warta uwagi.

Ale sama kwestia

projekt_art_ napisał/a:
odmuliła chociaż trochę rysowanie w krzywych

może czasem zostać rozwiązana większą ilością RAMu - chociaż podejrzewam, że masz już 8GB, więc to nie to. Jednak doświadczenia opisywane na tym forum wskazują, że duże znaczenie ma pamięć wirtualna (mimo dostępnego RAMu). Spróbuj wyraźnie zwiększyć jej wartości, jeśli masz na domyślnych (nie pamiętam, ale chyba systemowo jest 2GB). Sprawdź - a nóż, a widelczyk? ;-)

Artur Miernik 

Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 22:15   

Oczywiście wspomniana karta będzie bardzo dobra, ale… o rety, rety — nie tędy droga. Po kolei:

Do czego jest Quadro?
Karty nVidia Quadro są „przesterowane” przez producenta tak, żeby działały dobrze w środowiskach CAD-owskich starego typu, jak AutoCad czy IntelliCad itp. oraz nowego typu, jak SolidWorks, czy nawet Catia. Właśnie taką ingerencją różnią się od zwykłych nVidii. Co więcej, wcale nie chodzi tu przede wszystkim o szybkość, ale na przykład o takie rzeczy jak dokładniejsze wyświetlanie linii, konturów iitp. Ich wydajność w klasycznych, nieinżynierskich programach przestrzennych (3dsMax, Blender, Lightwave, Modo etc.) jest dyskusyjna, a z pewnością, karty te są wolniejsze w grach od ich nie quadro-wskich odpowiedników. Nie na darmo możesz się natknąć w sieci na dokładne opisy jak z powrotem przerabiać te karty na zwykłe nVidie.

Własne obserwacje
Sam w domowym komputerze mam układ graficzny AMD/ATi wbudowany w płytę i Corel działa bez zarzutów. Mam stały dostęp do komputera właśnie z kartą Quadro, mniej więcej o połowę tańszą od wybranej prze Ciebie. Absolutnie nie mam na co narzekać, ale… nie widzę, by Corel pracował dzięki niej szybciej. Owszem, Photoshop — tak, ale nie Corel. Bo, Corel, to program grafiki płaskiej i póki co, instrukcje procesorów trzeciego wymiaru nie mają na jego działanie aż tak istotnego wpływu.

Co robić?
Jeśli chodzi o samego Corela, to przede wszystkim nabyć prostego nawyku przełączania się w tryb druciany, bądź uproszczony, podczas edycji skomplikowanych prac. Corel „lubi” też szybkie i pojemne dyski (przemyśl ułożenie TEMP-ów i pliku wymiany), oraz pamięć RAM. Natomiast, jeśli masz zamiar używać innych porządnych programów, lecz nie gier, i nie żal Ci półtora tysiąca na kawałek płytki z wiatraczkiem, to polecam Quadro właśnie do nich.

projekt_art_ 
Praktyk

Wysłany: 27 Czerwiec 2014, 07:33   

Spróbuje dzisiaj z ramem virtualnym pomieszacz, zwykłego ramu mam 8. Dysk mam 1tera na 2 partycje zrobiony, corel ma okolo 120 gb wolnego na c tam gdzie jest zainstalowany. Probowalem pracowac innych trybach niż dokładny i jest praktycznie identyczna zauła. Wspomne że zaczyna strasznie zwalniac jak projekty mają powyżej 13 tyś elementów (krzywych). Priste projekty chodzą blyskawicznie. Wróćmy do tematu o karcie graficznej, czy jest jakaś karta strikte pod projektowanie w corelu 1500-2300zł? Po karcie bede sie brał za dodanie ramu oraz wymiane dysku na jakiś bardzo szybki.
Aktualnie mam grafike amd radeon hd8500

dziekuje koledze za cenne rady.

Artur Miernik 

Wysłany: 27 Czerwiec 2014, 08:51   

Czyli GPU Radeon R200, to rzeczywiście staroć, ale to nie jest zła grafika. Niemniej, nie istnieje żadna karta wypuszczona z myślą o jakimkolwiek programie ogólnoprojektowym, a trochę tego jest: Corel, Xara, Illustrator, Freehand, Inkscape, Canvas, SerifDraw. Po prostu pod to nie robi się kart. Teoretycznie Quadro będą ok.

projekt_art_ 
Praktyk

Wysłany: 27 Czerwiec 2014, 15:16   

pomyliłem się mam karte radeon hd 6800

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Czerwiec 2014, 16:37   

6800? W takim razie w Corelu nie będziesz miał przyrostu prędkości. Moim zdaniem sprzętowo w nim niczego już nie ugrasz, no chyba, że kupisz duże dyski SSD. Mam za to wart wypróbowania pomysł sprzętowo-programowy, ale o tym napiszę na końcu.

Wracając na chwilę do Quadro, przypomniało mi się, że mają sterowniki OpenGL optymalizowane pod niektóre programy i programowalny dostęp do sterowania shaderami dla wierzchołków i punktów. Bardzo fajna sprawa, ale nadal do Corela to jak wstążki przy kierownicy Harleya.

RAZ — Ustawienia pamięci wirtualnej i tymczasowej
Po pierwsze proponuję, żebyś pokombinował trochę z oprogramowaniem. Na przykład — rozdziel pagefile.sys od systemowych temp-ów oraz od prac. Piszę o rozwiązaniu bez macierzy dysków. Chodzi o to, żeby prace, znajdowały się na osobnym dysku, TEMP na osobnym i plik wymiany na jeszcze innym. Mam na myśli osobne napędy, a nie partycje tego samego dysku. U mnie takie ułożenie polepszyło pracę*.

DWA — Reorganizacja sposobu pracy
  • Wreszcie, możesz często pracować w widoku uproszczonym szkieletowym (dawniej: drucianym). Najlepiej zdefiniuj sobie do niego skrót.
  • Proponuję też inne podejście, trzeba podzielić pracę na tą część, której musisz wyświetlać tylko czasem i tę, na której stale pracujesz. Następnie, część zbędną do ciągłego oglądania wrzucasz albo na zwykłą warstwę, albo na warstwę główną i podglądasz ją tylko wtedy, kiedy musisz. W ostateczności, możesz na pewien czas pozbyć się zrobionych już obiektów, przerzucając je na nową, nieoglądaną stronę. Tylko nie przerzucaj przez schowek, bo można szybciej.
  • Korzystaj też z symboli, bądź z klonów, co też przyspiesza pracę. Zarówno symbole jak i klony możesz stosować do powtarzalnych elementów i używać ich z metodami opisanymi przed chwilą.
  • Da się też wydłużyć czas między tworzeniem automatycznych kopi zapasowych (osobiście ustawiam na 1 godzinę), a nawet całkiem zrezygnować z corelowego backupu, ale zdecydowanie tego pomysłu nie zalecam.

TRZY — Sprzętowo i programowo, czyli zabawy z pamięcią operacyjną
Po pierwsze, Corel lubi pamięć wirtualną. Działa to w ten sposób, że program uciągnie ogromną pracę na komputerze z dużą ilością pamięci operacyjnej, ale przez pół godziny nawet nie otworzy tej samej pracy na sprzęcie z 2 gigabajtami i małym dyskiem. Moim zdaniem warto mieć 8 GB, ale…
No właśnie: ale warto mieć szesnaście i spróbować pracy z RAM-dyskiem. Trzeba ściągnąć sterownik dysku RAM (najlepszy jest płatny, ale darmowe też są udane), utworzyć dysk na stałe (6-8 GB) i dalej zdecydować się na jedną z dróg: albo trzymamy w RAM-ie pagefile.sys — a wtedy cały system działa szybciej, lecz wolniej startuje, albo trzymamy w RAM-dysku TEMP-y, a wówczas trochę szybciej powinien działać także Corel, lecz, w razie jego niestabilności, możemy stracić możliwość odzyskania ostatniej wersji naszej pracy poprzez mechanizm Corel ARM (taka corelowa wańka wstańka). Przy 8-gigowym RAM-dysku można spróbować upchać tam zarówno plik wymiany, jak i pliki tymczasowe.
Dodam, że niektóre sterowniki dysków RAM, umożliwiają automatyczne zrzucanie stanu RAM-dysku do pliku ISO podczas zamykania systemu i ponowne wczytanie go wraz z kolejnym uruchomieniem systemu. Rzecz jasna znacznie wydłuża to czas zamykania i uruchomienia Windowsów. Można to nazwać hibernacją RAM-dysku, tym bardziej, że systemowa hibernacja raczej nam tej sprawy nie załatwi.
______
* — dodatkowo, w poprzedniej serii Corela (zakończyła ją czternastka), istniała możliwość wyboru miejsca, gdzie program składuje TEMPy. Obecnie, już teo udogodnienia nie znajduję.

projekt_art_ 
Praktyk

Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 08:42   

Więc tak, podkręciłem pamięć wirtualną do 64gb. Ramu mam 8gb więc z ram dyskiem poczekam aż do kupię więcej ramu oraz dokupie dysk ssd 250 gb na system oraz na corela jako drugi dysk będe miał aktualny 1tera, czy lepiej kupić odrazu dwa dyski ssd ?. Oraz zmienie aktualny auto zapis który mam ustawiony na zapis co 10 minut.

Na bieżąco bede pisał tu jakie efekty osiągnąłem.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 08:57   

Kiedyś rozmawiałem ze specem z serwisu Komputronika w ich centrali (tam gdzie trafiają do naprawy) i on mówił, żeby nie pokładać pełnej wiary w dyski SSD, przynajmniej nie w te tańsze (lub te z pierwszej generacji). Wygląda na to, że po prostu dość wyrwali się z tą technologią i statystycznie CO DRUGI dysk ssd do nich wracał (to było 1,5-2 lata temu) i to niezależnie od marki. Powodem była utrata danych, wyciekanie ich, niestabilność i blue-screeny. Serwisant przestrzegał przed trzymaniem na takim dysku ważnych danych. Trochę czasu minęło więc pewno technologia jest usprawniona, jednak pewnie tańsze wersje dysków nadal bazują na starszej generacji. Więc jeśli faktycznie zamierzasz kupno czegoś takiego, to trzeba się BARDZO dobrze rozejrzeć po necie, sporo poczytać, zagłębić się temat, bo można skończyć z bublem za spore pieniądze ;-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 09:48   

potwierdzam :-) najlepsze dyski do trzymania baaardzo waznych danych jak dla mnie to ATA, ja mam np samsunga,dysk nie do rozwalenia,najlepiej małe pojemności max 70 gb,ja mam dwa po 20 gb

fxj 
Bywalec

Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 10:44   

Shame napisał/a:
Kiedyś rozmawiałem ze specem z serwisu Komputronika w ich centrali (tam gdzie trafiają do naprawy) i on mówił, żeby nie pokładać pełnej wiary w dyski SSD, przynajmniej nie w te tańsze (lub te z pierwszej generacji). Wygląda na to, że po prostu dość wyrwali się z tą technologią i statystycznie CO DRUGI dysk ssd do nich wracał (to było 1,5-2 lata temu) i to niezależnie od marki. Powodem była utrata danych, wyciekanie ich, niestabilność i blue-screeny. Serwisant przestrzegał przed trzymaniem na takim dysku ważnych danych. Trochę czasu minęło więc pewno technologia jest usprawniona, jednak pewnie tańsze wersje dysków nadal bazują na starszej generacji. Więc jeśli faktycznie zamierzasz kupno czegoś takiego, to trzeba się BARDZO dobrze rozejrzeć po necie, sporo poczytać, zagłębić się temat, bo można skończyć z bublem za spore pieniądze ;-)

Tańsze dyski SSD :mrgreen: ? Może jakieś przykłady? Ja polecam sam mam Vertexa 4 - 128GB.

http://pclab.pl/art58237.html
http://pclab.pl/art57965.html

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 15:48   

fxj napisał/a:
Ja polecam sam mam Vertexa 4 - 128GB.

OCZ to jak dotychczas faktycznie był synonim jakości. Od kiedy przejęła ich Toshiba to ciężko powiedzieć, czy nie zaczęli przycinać na taśmie produkcyjnej ;-)

Niezaprzeczalny jednak fakt, że w dzisiejszych czasach praktycznie nic nie przyspieszy kompa jak systemowy dysk SSD. Żadne mega-wypasione procki czy RAM liczony w dziesiątkach, gdyż (tego uczyli mnie w liceum i na studiach) każdy układ pracuje z prędkością najwolniejszego elementu. W przenośni, gdyby czas wykonywania danej operacji na kompie przyrównać do 1 minuty, to co z tego, że RAM wyśle dane i otrzyma odpowiedź w 5 sekund, zaraz po tym jak procesor przeliczy je w 3 sekundy, jeśli oba te elementy muszą czekać pozostałe 52 sekundy na dysk? ;-)

Ja również, kiedy tylko pozwolą mi na to finanse, zafunduje sobie systemowego SSD-ka. Ale do trzymania projektów, zdjęć itp. (tutaj zgadzam się całkowicie z bidonem) najlepiej służą niewielkie dyski ATA. Artur dobrze podpowiedział, żeby pliki systemowe pamięci wirtualnej i katalogi tymczasowe rozdzielić na różne dyski fizyczne, gdyż czas potrzebny do uzyskania 2 informacji z 2 osobnych dysków jest krótszy, niż do uzyskania 2 informacji z różnych miejsc w obrębie jego fizycznego dysku (nieistotne, czy to partycje, czy nie).

Jednak nie trwóżcie się! Idzie nowe! Kto nie widział, niech no obczai ;-) Meg Whitman & Martin Fink HP Discover General Session Day 2 - wiem, że nieco przydługie (w sumie 33 minuty) ale warto obejrzeć. Kto wie, może oglądamy przełom z architekturze komputerów osobistych? ;-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 17:25   

Cytat:

OCZ to jak dotychczas faktycznie był synonim jakości

W ciągu roku mój siostrzeniec wymienił na gwarancji już 3 razy dyski tej firmy , więc moja opinia jest inna.Osobiście preferuję SanDisk

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 17:57   

No widzisz. Ze sprzętem komputerowym jest dokładnie jak z samochodami - jednemu dany model będzie służył 20 lat, a drugiemu znudzą się cotygodniowe wycieczki do mechanika ;-) Ja miałem jakieś podzespoły OCZ i wszystkie dobrze chodziły, u moich znajomych również. Podobnie, np. o dyskach Seagate miałem zawsze dobre mniemanie, gdyż u mnie wiele przechodziły (zepsucie matrycy przez program do dynamicznego podziału na partycje, kiedy zginęły mi wszystkie dane z jednej partycji - udało się to odzyskać odpowiednim softem) i wciąż działają, a jak chciałem kupić następny, to ciekawości wszedłem na Opinie na Proline'ie dla pewnego dysku SG z serii Barracuda i tam na 10 wpisów 8 było o tym jak się spieprzył po 2 tygodniach. Ciekawe, od czego to zależy :-/ Pewnie nikt nie prześledził nigdy, jakie partie dysków z jakich miesięcy okazywały się skopane. A może to zupełnie losowe? Któż to raczy wiedzieć. Ale oczywiście restauro, wybacz, powinienem był napisać "Według mnie ..." na początku ;-)

Artur Miernik 

Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 18:35   

Toshiba, jak dotąd robiła układy pod SSD wolniejsze od reszty, ale przynajmniej nie sypały się. A Wilk ma z nimi umowę. Ale… Panowie, to jest wątek o metodach przyspieszania Corela, a nie o wyższości jednych dysków na drugimi.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 18:40   

Shame napisał/a:
powinienem był napisać "Według mnie

To są nasze subiektywne opinie i możemy je pozycjonować według uznanie. Co do Barakudy jesteśmy zgodni i chyba nie tylko my .Gdzieś ostatnio czytałem test . Barakuda była pod względem awaryjności hen wysoko na słupku , później długo długo nic.
Ostatnio ceny dysków SDD na szczęście spadają , ale i tak są 30 % droższe niż w USA ,Mam nadzieje że ten trend dotknie i nasz rynek i ceny się wyrównają podobnie jak ze sprzętem fotograficznym ( chociaż optyka dalej jest o połowę tańsza )

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Czerwiec 2014, 22:11   

Artur Miernik napisał/a:
Panowie, to jest wątek o metodach przyspieszania Corela, a nie o wyższości jednych dysków na drugimi.

Oczywiście, Arturze, oczywiście. Jednak na razie autor tematu wyjawił nam swe plany i chętnie dowiemy się, któreż to zaproponowane przez nas zabiegi pomogą (lub nie) w przyspieszeniu Corela. Do tego jednak czasu nie chcemy czekać bezczynnie i chętnie pobiegamy troszkę wokół tematu, zerkając w jego stronę co jakiś czas ;-)

Cysorz 

Wysłany: 30 Czerwiec 2014, 00:59   

Tak się przyglądam temu wątkowi i prawdę mówiąc - jestem delikatnie zdziwiony. Corel zamula? Przy dzisiejszych procesorach, kosmicznej ilości pamięci i w ogóle mega-hiper-turbo "wypasionym" sprzęcie??? Pracuję w tej chwili na wielu komputerach, na kilku z nich jest zamontowany Corel (v. 9, x3 i x5 - tylko moduły Draw), są to maszyny o różnych konfiguracjach, ale właściwie nie mogę powiedzieć o którejkolwiek, że "zamula".
Mam jedną, sprawdzoną od wielu lat zasadę: komputer służy do pracy lub zabawy - i to się sprawdza. Zawsze instaluję system i tylko najpotrzebniejszy soft na jednej partycji/dysku, całą resztę gdzieś indziej. I nie ma mulenia, przycinania, zwiech itp. - a tak zwany "blue screen" to ja właściwie znam tylko z opowieści ;-) .

Artur Miernik 

Wysłany: 30 Czerwiec 2014, 01:10   

W takim razie kontynuuję tekst o metodzie software/hardware.

Tekst pochodzi z jednego z forów zajmujących się modyfikowaniem systemów.

Najpierw, o czym trzeba pamiętać:
  • przestrzegam przed używaniem ramdysków przy takich zintegrowanych kartach graficznych, które korzystają z pamięci RAM, czyli nie mają sideportu. Wówczas ramdysk i karta będą sobie wzajemnie podbierały pamięć, co grozi, zanikiem plików z partycji RAM, krzaczkami na ekranie a nawet zwisem maszyny.
  • nie wszystkie ramdyski pracują z Win7 i Win8,
  • nie wszystkie ramdyski mają wbudowane montowanie obrazu lub kopiowanie plików na partycję RAM przy każdym starcie systemu,
  • zdarzają się ramdyski trudne w konfiguracji,
  • zdarzają się ramdyski ze znacznym limitem przydzielania pamięci,
  • istnieją ramdyski bardzo szybkie, jak i wolniejsze. Niemniej, każdy dysk w pamięci RAM i tak jest szybki,
  • idealny ram dysk to taki, który jest bardzo szybki, łatwy w instalacji i obsłudze, nielimitowany, montuje obrazy, działa w każdej edycji okien i jest darmowy. Taki ideał nie istnieje.

Zrobiłem małe rozpoznanie, pod kątem ramdysków - możliwości są takie:
  • AR RAM Disk
  • ArchiCrypt Ultimate RAM-Disk
  • BartPE RRamdisk
  • Dataram (dawniej Cenetek) RAMdisk (udany, za darmo tylko do 4 GB, więcej za 19$)
  • StarWind Software Virtual RAM Drive Emulator (wygodny, freeware, podobno ma ograniczenie do 1 GB - sprawdzić)
  • ERAM for Windows
  • Everstrike DiskBoost for Windows
  • Gavrotte Ramdisk (darmowy, wygodny)
  • Gili Ramdisk
  • ioData RamPhantom
  • LTR-Data ImDisk Virtual Disk Driver (darmowy, trudny w instalacji)
  • Microsoft [sample] RAM DISK driver (taki żart Microsoftu. Nie używać!)
  • Moio Systems Power RAMDisk
  • QSoft RAMDisk Enterprise (najszybszy, płatny, nieciekawy w instalacji, ciekawy w obsłudze)
  • WinRamTech RAMdisk (chyba ten sam program, co i powyższy QSoft)
  • SoftPerfect RAM Disk
  • Virtual Hard Drive 2 Pro (komercyjny, wygodny, szybki)
  • VSuite RamDisk (szybki, wygodny, płatny od 30 do 120$, dostępny po polsku, jest też ukrojona darmówka)
  • SuperSpeed RamDisk (60-80$)

Z czego polecam uwadze:
  • LTR-Data ImDisk Virtual Disk Driver, bo darmowy, wiele mający, tyle, że go nie sprawdzałem, zdecydowanie trudny w instalacji,
  • SuperSpeed RamDisk, sprawdzony weteran branży, prosty, bardzo wygodny, ale komercyjny,
  • Gavrotte, bo darmowy i łatwy, tyle, że są szybsze.
  • QSoft RAMDisk Enterprise (najszybszy, płatny, nieciekawy w instalacji, ciekawy w obsłudze)
  • VSuite RamDisk, bo szybki, wygodny, płatny - od 30 do 120$, dostępny po polsku, ale nie sprawdzałem go,
  • SoftPerfect RAM Disk, bo wygodny i wszechstronny oraz darmowy.

fxj 
Bywalec

Wysłany: 30 Czerwiec 2014, 18:32   

• Jak dla mnie to aby zwiększyć szybkość to RAID z dysków SSD, lub SSD na PCI-E
  • Przekierowanie potoku z CPU na GPU, to by na pewno pomogło i to znacząco, tylko nie jestem ekspertem od softu od Corela więc trzeba doczytać czy AMD/ATI czy Nvidia/Cuda. GPU z 2-3GB RAM GDDR5 też może by pomogło ?
  • OC procesora też może pomóc.

• Jeśli ram dyski to najlepiej na DDR3 a za rok DDR4 dances
    Na pewno poszperaj głęboko w ustawieniach, może da się przestawić renderowanie w czasie o kilka ms?

Malutki, masz link no nie mogłem się powstrzymać żeby nie podesłać :P

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 2 Lipiec 2014, 09:16   

Z dyskami SSD to połowa sukcesu przy dobrym kontrolerze. Druga rzecz to pamięci zastosowane w konkretnym modelu. Najlepsi producenci to Samsung i Plextor. OCZ to teraz sieka ze słabymi pamięciami (są o tym w sieci wpisy).

fxj 
Bywalec

Wysłany: 2 Lipiec 2014, 10:43   

Sponsi napisał/a:
Z dyskami SSD to połowa sukcesu przy dobrym kontrolerze. Druga rzecz to pamięci zastosowane w konkretnym modelu. Najlepsi producenci to Samsung i Plextor. OCZ to teraz sieka ze słabymi pamięciami (są o tym w sieci wpisy).

Wiem, przecież mam OCZ-ta od ponad roku :P

SLC vs MLC, NAND vs NOR, Samsung vs Marvel - można przepłacić za +100MB do transferu albo dołożyć do drugiego dysku w RAID ?

Nowość:
http://www.pcper.com/revi...ew-NAND-Goes-3D

Artur Miernik 

Wysłany: 2 Lipiec 2014, 14:18   

Podobno Phison (kontroler) też daje radę. A OCZ zdaje się, że splajtowało i Japończycy ich wzięli.

No i dałem się w to wciągnąć.

Odpowiedz do tematu