Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak pociąć zdjęcie?
Autor Wiadomość
climber67 
Początkujący

Wysłany: 9 Lipiec 2014, 11:38   Jak pociąć zdjęcie?

Witam.
Mam taki problem .Chciałbym wydrukować zdjęcie ale pocięte na kawałki tak aby ich wielkość była równa pudełku po CD.No i właśnie jak mam to zdjęcie pociąć w corelu11 lub photoshopie CS5.
W załączniku zdjęcie jak ma to wyglądać.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Andrzej

podzial zdjęcia.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 242 raz(y) 18.59 KB

curve
Doradca

Wysłany: 9 Lipiec 2014, 12:23   

nanieś kratke na obrazek i połącz elementy
użyj opcji szybkiego kadrowania - umieść obrazek w kratkach i potem rozłącz kadr
elementy w kratkach powinny być ruchome

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 9 Lipiec 2014, 12:33   

Rób w DRAWie. Narysuj sobie te kwadraty (wymiary pudełka na CD to chyba coś koło 125x125 ale rożnie to bywa) i ułóż jak ci pasuje (na mijankę, jak widzę). Następnie Zaznacz wszystko i POŁĄCZ lub SPAWAJ - będziesz miał 1 obiekt. Teraz wrzuć sobie twój obrazek, przenieś pod spód (żeby kwadraty były widoczne), przeskaluj obraz, żeby ładnie się zmieścił. Teraz zaznacz obraz, z Menu wybierz Efekty > Szybkie Kadrowanie. Kursor zmieni ci się na dużą czarna strzałkę - kliknij nią w kwadraty. Obraz wskoczy ci w kwadraty i tak ma być. Teraz zaznacz te kwadraty i ROZŁĄCZ je. Dostaniesz z powrotem kilkadzieścia kwadratów, każdy ze swoim "kawałkiem" obrazka. Możesz je poprzenosić na różne strony, żeby zmieściły się na arkusz itd..

climber67 
Początkujący

Wysłany: 9 Lipiec 2014, 13:12   

Dzięki wielkie .Po południu będę się bawił .

Cysorz 

Wysłany: 9 Lipiec 2014, 16:47   

A nie lepiej użyć automatu drukującego z Corela?
Jest tam opcja "Drukuj z podziałem na fragmenty" - wystarczy zamontować wirtualną drukarkę, określić format strony (czyli obszaru, który będzie jakby komórką) i wydrukować do pdf-a, tif-a, jpg-a lub innego formatu - a jest tam ich sporo do wyboru!
I żadnej ręcznej dłubaniny - od tego są w końcu komputery i programy...

chezare 

Wysłany: 9 Lipiec 2014, 20:51   

Malutki, ja jestem leniwy i też tak myślałem, ale sposób opisany przez kolegów to kilka kliknięć. Pierwsza moja myśl to też było kadrowanie, nawet napisałem ściągawkę, ale że w upał mam marną szybkość, to mnie koledzy wyprzedzili, skasowałem, bo nie ma sensu powtarzać tego co zostało napisane :-)
Nie wiem jak jest w tych nowych wersjach, bo być może można ciąć bitmapę krzywymi?
Poza tym, te rzędy prostokątów są przesunięte względem siebie, a to niestety metodę którą proponujesz wyklucza :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Lipiec 2014, 21:23   

chezare napisał/a:

Nie wiem jak jest w tych nowych wersjach, bo być może można ciąć bitmapę krzywymi?

jak najbardzej w np x6 mozna ciąc krzywymi

Cysorz 

Wysłany: 9 Lipiec 2014, 21:56   

chezare - można jeszcze łatwiej: wydrukować w całości i pociąć ręcznie nożykiem po prostu :-D .

climber67 
Początkujący

Wysłany: 10 Lipiec 2014, 22:17   

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.Sposób z wykonaniem prostokątów okazał się bardzo trafny.Zdjęcie jest już wydrukowane.Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu