Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
niech mi ktoś pomoże
Autor Wiadomość
currohimenez 
Początkujący

Wysłany: 28 Wrzesień 2014, 00:31   niech mi ktoś pomoże

robiąc rysunki w corelx6 co jakiś czas otwiera mi się kolejna strona z takim tłem w kratkę. kilka stron normalnie a któraś tam z kolei w kratkę...Dzieją się wtedy cuda przy zapisywaniu. PDF miałem w kratką. Kiedy wyłączyłem funkcję kratki nadal zapisywało mi rysunki z kratownicą ale na tej jednej stronie. Czyli na stronach zapisanych jako PDF np. 4 strony normalne a piąta w kratkę i kolejne strony normalnie.....uf juz nie mogę
Pomóżcie bo oszaleję!!!!!!!!!!

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Wrzesień 2014, 01:36   

Włącza Ci się widok siatki podczas tworzenia nowej strony i tylko dla niej. Wyłączysz to w tym miejscu:

Menu Widok > Siatka > Siatka dokumentu.

PS. Czy aby na pewno Twój Corel jest zaktualizowany do ostatniej poprawki?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Wrzesień 2014, 08:07   

to nic nie da Artur :-) ,corel od któreś tam wersji ma taka zabiezpieczenie żeby nie dodawać stron do dokumentu żrodłowego zapewne,już kiedyś o tym pisałem,są dwa wyjścia,albo zaimportować dokument,w tedy strony można dodawać bez problemu albo zrobić pewien myk,stworzyłem filmik dla potomnych prosze :-)

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

currohimenez 
Początkujący

Wysłany: 17 Październik 2014, 09:21   

Dziękuję Panowie za powyższe sugestie, ale niestety dalej mam ten sam problem. Gdyby polegał on na włącz/wyłącz siatkę w WIDOK>SIATKA>DOKUMENTY to w ogóle bym nikomu głowy nie zawracał. Artur , nie mogłem skorzystać z Twojego poradnika filmowego, bo opis był dla mnie niezrozumiały :( " naciskamy CTRL i zaznaczamy, następnie...." - ale co zaznaczamy z tym CTRL ? "..wciskamy PPM i odznaczamy drukuj..." tylko, że opcja "drukuj" nie jest aktywna :(
Do wydruku to ja po prostu robię biały kolor siatki i nie ma problemu. Tylko jak pracuję na tym rysunku to muszę czekać kilkanaście sekund aż odświeży całość (także te niewidoczne białe siatki) To samo jest z zapisaniem rysunku w PDF. Zapisuje go w PDF z białą siatką i nie jest ona widoczna, ale PDF otwiera się kilkanaście sekund. Większość odbiorców PDF-a myśli po kilku sekundach , że jest on pusty.
Problem jest w tym, że opcja siatki jest wyłączona a na którejś tam z kolei stronie (brak reguły na której) pojawia się ta siatka ....i jak ją wyłączyć ? nie jak ją uniewidocznić, tylko co zrobić żeby zniknęła ??? To ci problem :)
Może jednak miał ktoś podobny przypadek ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 17 Październik 2014, 09:40   

no przeciez na tym filmiku jest dokladnie pokazane ze trzymając ctrl zaznaczamy prowadnice,pulpit,siatka dokumentu,puszczamy ctrl i klikamy PPM na zaznac zone i w tedy bedziemy mieli mozliwośc odznaczenia siatki ,no na tym filmiku wszystko jest :-)

currohimenez 
Początkujący

Wysłany: 17 Październik 2014, 16:52   

Bidon184, bardzo dziękuję Ci za pomoc i w ogóle za cierpliwość do mnie :-) Sorry :-) , ogólnie załapałem ale to nie to :-)
prowadnice, pulpit, siatkę zaznaczam z Ctrl - OK! puszczam Ctr i klikam PPM - nie odznaczę drukuj bo ta opcja jest cały czas odznaczona .. widoczności też nie odznaczę bo ona u mnie jest odznaczona cały czas.
Zauważyłem że u Ciebie na początku widać siatkę ale też jej widoczność jest zaznaczona!
U mnie natomiast widoczność jest wyłączona, siatki nie widać ale jak zamienię na PDF to będzie on z siatką. Na rysunku siatki nie widać ale jak zaznaczę grupę obiektów, to w ich obrębie pokazują się kwadraciki siatki. Może to wada programu ???? Radzę sobie nadając siatce biały kolor (jest wtedy niewidoczna) ale rysunek, PDF bardzo długo się odświeżają.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 17 Październik 2014, 18:26   

no to jsli moj paten z ctrl nie działa to cos z programikiem faktycznie jest wez mu tam f8 zapodaj,czyli powrot do ustawien fabrycznych,moze sie odmuli i dopiero w tedy ctrl obadaj :lol:

Cysorz 

Wysłany: 17 Październik 2014, 19:43   

Otwórz Menedżera Obiektów, PPM na warstwie "Siatka" i we właściwościach wyłącz podgląd i drukowanie.
Od X5 (chyba) te same warstwy mogą się zachowywać różnie na różnych stronach, co dla mnie jest zupełnie niezrozumiałe prawdę mówiąc...
Nie używałem nigdy X6, ale jeżeli jest podobnie jak w innych wersjach, to powinno pomóc.

Odpowiedz do tematu