Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak dostac obrys RÓWNOMIERNY wewnątrz?
Autor Wiadomość
bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Październik 2014, 14:01   

zrob szablon ciecia,czyli poprostu pospawaj wszystko i zostaw tylko kontur,potem tylko dopasuj do szablonu,i,tak przynajmniej mi sie wydaje ze będzie najprosciej

promil69
Początkujący

Wysłany: 31 Październik 2014, 14:21   

Niestety - efekt ten sam.... Program od plotera widzi takie same napisy :/

Właśnie przekształciłem (grubszy napis) w mapę bitową --> rysunek kreskowy i ploter w końcu zobaczył dobrze napis, z tym, że wiadomo jako mapa bitowa został okrojony (np. literka "p" jest cała czarna bez kółeczka w środku ale jeszcze trochę pokombinuje...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Październik 2014, 14:29   

no toć po to robisz szablon zeby z napisu zrobic bitmape :-) ,no w ten sposob pokombinuj ;-)

Cysorz 

Wysłany: 31 Październik 2014, 15:37   

Ctrl+Shift+Q -> dostaniesz obrys w formie obiektu (trzeba go wyczyścić, czyli wyrzucić środki)
lub
użyj polecenia "kontur" (Ctrl+F9). W tym przypadku im mniejsza ilość liter obrabiana na raz, tym lepiej.

promil69
Początkujący

Wysłany: 31 Październik 2014, 16:03   

Malutki napisał/a:
Ctrl+Shift+Q -> dostaniesz obrys w formie obiektu (trzeba go wyczyścić, czyli wyrzucić środki)

...mistrzostwo :) Genialna kombinacja... z pewnością przyda mi się w przyszłości bo już nie raz potrzebowałem tego do zrobienia napisu (używam Corel wyłącznie na potrzeby plotera - stąd moja uboga wiedza :P)
Z moim napisem poradziłem sobie robiąc BMP i szczerze - MEGA ) ponieważ napis po wycięciu jest "w całości" co znacznie polepsza efekt końcowy, no i nie trzeba środków wybierać co też estetyczniej wygląda (brak zakrzywień i "górek" na gotowym napisie).

chezare 

Wysłany: 31 Październik 2014, 18:06   

Dla plotera nie ma znaczenia jaką grubość ma kontur, to ciągle jedna krzywa choć różnie wyświetlana i różnie drukowana, ale przy druku obrazek zamieniany jest na grafikę rastrową.
To co koledzy proponują, to nic innego jak obrys w dwóch kierunkach, do wewnątrz i na zewnątrz o połowę grubości konturu.
Takie polecenie jest w Corelu, choć operację trzeba wykonać w dwóch krokach i przyniesie to identyczny efekt, niekoniecznie elegancki :-)
Zamiana konturu w obiekt ma jednak pewne zalety, np. można automatycznie zaokrąglić ostre kąty, albo

===================================================

Na górze pogrubiony kontur oddzielony od wypełnienia, a na dole obrys.
Co lepiej wygląda? :-)

Odpowiedz do tematu