Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
post script level
Autor Wiadomość
ar
Początkujący

Wysłany: 10 Listopad 2006, 01:56   post script level

Witam.

Po zaimportowaniu zamknietej polilini z autocada za pomoca post script level, bądż plt w corelu da się bezproblemowo wypełnić ja kolorem bądź bitmapą, problem pojawia się wtedy gdy owa polilinia składa się z łuków...po zaimportowaniu niestety już nie stanowi całości lecz składa się z kilku częsci i trzeba ją domykać...czy istnieje jakis sposób eksportowania w cadzie,bądź importowania w corelu, albo szybkiej naprawy błędu który gwarantuje zachowanie zamkniętej polilini składającej sięz owych łuków?

Przy skomplikowanych łukach domykanie trwa wieki.........

pozdrawiam ar

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 10 Listopad 2006, 11:02   

Jeżeli ma ktoś takowy sposób, to i ja się chętnie dowiem - zresztą to nie problem Corela, ale i każdego innego.
Czasami pomaga funkcja "automatycznie zamykaj" (prawoklik przy edycji węzłów), ale nie zawsze działa poprawnie.

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 11 Listopad 2006, 23:59   

Z doświadczenia (niestety wieloletniego) wiem że bardzo trudno jest przenieść prawidłowo jakiekolwiek krzywe do corela, ponieważ w engine eps ma dzielenie na odcinki, jeśli węzły nie są ustawione według widzimisię programu. Potrafi zaimportować tysiące obiektów zamiast jednego...
dzieje się tak właśnie przy przenoszeniu z autocada lub imporcie eps zapisanego we freehandzie bądź illustratorze. podobny efekt występuje z pdf generowanymi a nie drukowanymi.

Moja jedyna propozycja to otworzyc eps z autocada w illustratorze - tam pojawi się prawidłowo i próba zapisania go na ai wersja 8 (nie wyższa ani nie niższa - corel 11 ma błąd importu krzywych zapisanych w AI7 9 i 10... wyższych w ogóle nie importuje)

Jesli ktoś zna illustratora może próbować wypełnić w tym programie - jednak początkującym nie radzę. łatwo można "zepsuć" pracę, nie wiedząc do czego służą maski w tym programie - a otworzy się na pewno z maskownicami... jak kazdy obcy format...

Proponuję spróbowac tej metody - powinno sie udać. Niektóre elementy na pewno będą rozłączone - ale większość powinna być prawidłowo.

Odpowiedz do tematu