Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem dostepu do pamieci podczas zapisywania pliku (X7)
Autor Wiadomość
karo 
Bywalec
karo

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 19 Listopad 2014, 17:19   problem dostepu do pamieci podczas zapisywania pliku (X7)

Mialam CorelDraw 12. Wiele ilustracji. Kupilam CorelDraw X7. Odinstalowalam 12, zainstalowalam X7. Z powodzeniem edytowalam kilka pierwszych ilustracji zrobionych wczesniej w CD12 i zapisalam (automatycznie) w formacie CD17.
Po pewnym czasie, w momencie zapisywania (plikow wczesniej zrobionych w CD12) zaczal pojawiac sie komunikat:

"Podczas proby dostepu do pamieci pojawil sie problem." oraz "Blad zapisywania pliku".

Plik nie chce sie zapisac (nawet w innej lokalizacji). Musze zamknac anulujac zapisywanie - trace wyniki pracy.

Czy Ktos z Was ma moze jakas opinie/rade?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 19 Listopad 2014, 17:46   

Czy oczyściłaś przed instalacja komputer ze śmieci po Corelu 11 ?
Jeśli nie sprawdź w C- Użytkownicy - nazwa komputera -AppData - Roaming - Corel czy nie ma tam pozostałości starego systemu.
Podobnie sprawdź w Rejestrze . HKEY_LOKAL_MACHINE - Software - Corel .

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 20 Listopad 2014, 13:36   

Dziekuje za szybka odpowiedz.

Pierwsza droga - zero rezultatow bo w AppData nie mam nawet Roamingu ("C:\Uzytkownicy\A11\AppData\" i dalej jest tylko Local).

Druga droga - prosze o uscislenie co to jest rejestr i wytlumaczenie dalszej sciezki dostepu :-| HKEY itd... Laikiem jestem...

Znalazlam folder Corel w lokalizacji "C:\Pliki programow (X86)\" a w srodku jest tylko folder "CorelDRAW Home & Student Suite X7" oraz drugi pusty folder "Plugins". Czy to mozliwe, ze ten folder "Plugins" jest pozostaloscia po CD 12? W folderze "CorelDRAW Home & Student Suite X7" mam rowniez folder "Plugins", ktory ma zawartosc/nie jest pusty.

Dzieki z gory za dalsze konsultacje.

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 20 Listopad 2014, 14:19   

Jeszcze jedno - problem pojawia sie tylko kiedy chce zapisac zmiany, ktore nanioslam na plik zapisany wczesniej w CD12. Jesli otwieram i pracuje na pliku juz zapisanym w CD17 to nie ma problemu....

restauro 

Wysłany: 20 Listopad 2014, 18:08   

karo napisał/a:
problem pojawia sie tylko kiedy chce zapisac zmiany, ktore nanioslam na plik zapisany wczesniej w CD12

Ponieważ nie mam X7 trudno mi odnieść się w takim razie do tego problemu. Myślę ze któryś z kolegów mający nowszą wersje programu coś podpowie.
Odnośnie AppData ze względu na wrażliwość dla systemu ,podobnie jak Rejestr nie są widoczne tak z marszu .Pierwszy trzeba odhaczyć w ustawieniach (Komputer-dysk lokalny ( C ) Narzędzia - Opcje folderu- Widok i zaznaczyć Pokaż ukryte pliki.foldery i dyski .- , żeby był widoczny,drugi wywołać Start - Uruchom - wpisać -regedit .

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 20 Listopad 2014, 21:08   

dziekuje,

czy Ktos ma jeszcze jakis pomysl, prosze?... problem nadal aktualny

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 20 Listopad 2014, 21:16   

Wzane! ha! znalazlam cos! w AppData, w folderze "Corel", a w nim w folderze "CorelDRAW Home & Student Suite X7" mam dwa pliki DTA, z ktorych jeden jest sprzed pol roku (z 03.06.14). Ja CDX7 zakladalam przedwczoraj (19.11.14). czy to moze byc plik niezwiazany z CDX7, ktory powoduje problem? czy moge go skasowac zeby sprawdzic czy to cos da?
Ostatnio zmieniony przez karo 21 Listopad 2014, 08:41, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wysłany: 20 Listopad 2014, 21:49   

Mógł nadpisać na starej wersji , normalnie najpierw się czyści system ze starszych wersji i dopiero wgrywa nowy.Możesz to usunąć .Gdyby się coś złego działo wystartuj z płyty Coreldraw i wybierz opcje napraw.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 20 Listopad 2014, 22:03   

Jeśli masz instalke pod ręką to możesz kasować co ci się żywnie podoba. W najgorszym przypadku zrobisz reinstal.

Odnośnie samego problemu to ciężki temat. Widziałem na oficjalnym forum Corela że nie ty jedna masz taki problem, ale odpowiedzi z firmy ludzie nie dostali, jedynie potwierdzenie takowego problemu :-/ Mam wrażenie, że musisz poczekać na jakiś update, ale nie sądzę, żeby do wersji H&S Kanadyjczycy przykładali wielką wagę :-| Zapytam dodatkowo - skąd masz tą wersję H&S? Kupiłaś ją czy dostałaś np. z uczelni? Zrób jeszcze coś takiego: ściągnij ze strony Corela wersję demo (trial) pełnej wersji X7 (a nie tą H&S) i sprawdź, czy problem się powtarza.

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 21 Listopad 2014, 08:19   

Dzieki za info...

Zainstaluje ponownie, mam oryginal programu. Mam nadzieje, ze sie to nie powtorzy! Jestem skrajnie wkurzona, bo kupilam ten program trzy dni temu, wlasnych pieniedzy - zadne granty, z legalnego zrodla, ze sklepu, z bo chcialam byc uczciwa! I tak to poplaca!

Bede reinstalowac...

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 21 Listopad 2014, 08:41   

Shame, mozesz prosze podac mi link do oficjalnego forum Corel'a, na ktorym czytales o tym problemie? Dzieki.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Listopad 2014, 12:05   

hym,jesli dzialao i nagle przestalo dzialac,to bardziej na aktualizacje windows wyglada,tak jakby z xml wywalilo skrot do cdrconverter,a no wez odpal program nie z ikony na pulpicie tyko z Program files i obadaj co sie dzieje

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 22 Listopad 2014, 12:35   

karo, wybacz, ale nie znajdę teraz tego :-| to było kilka tematów, gdzie ludzie zaczynali o jednym, kończyli na innym (jak u nas :mrgreen: ).

Ja jednak nadal proponowałbym ci 2 rzeczy:

1. ponowną instalację z wcześniejszym deinstalacją i wyczyszczeniem rejestru i folderów.
2. instalację triala wersji pro X7, czyli zwykłej, a nie H&S, którą masz.

restauro 

Wysłany: 22 Listopad 2014, 13:02   

Jest uaktualnienie X7 z września.
Większość nowych i ulepszonych funkcji, które zapewnia aktualizacja 2 dla wersji X7, jest dostępnych jedynie dla posiadaczy członkostwa premium CorelDRAW. Ulepszenia dotyczące wydajności i stabilności są dostępne dla wszystkich posiadaczy członkostwa CorelDRAW.
http://www.coreldraw.com/...es/8100054.html

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 25 Listopad 2014, 14:30   

dzieki za ostatnie posty, po przerwie ruszam do dzialania... jesli mi sie cos uda to na pewno dam znac jak to zrobilam :-) dla informacji na przyszlosc

pozdrawiam

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 25 Listopad 2014, 22:10   

do wszystkich obserwujacych, na poczatek relacji z moich poszukiwan, oto co jeszcze bardziej podpalilo moja frustracje...

Corel was never able to help us. We ended up getting a full refund on X7 and went back to X5.

zrodlo:
http://community.coreldra...7/f/809/t/45250

nie omieszkam zamiescic wiecej, musze tylko chwile odpoczac - frustracja narasta...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Listopad 2014, 10:54   

no dobra a zrobiłąs tak jak pisałem wczesniej???,a czy wogle zastosowalas sie do prosby corela zeby nie instalowac innych wersji w tym samym folderze co stara wersja??? bo te problemy z tymi corelami mnie dziwia,to chyba userzy robia cos źle,bo to az niemozliwe jest :-)

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 26 Listopad 2014, 12:39   

nie ja jedyna mam problemy, a wiec:

zrodlo: http://community.coreldra...7/f/809/t/47194

Q: Hi, I'm running X7 on windows 8. Ever since I've loaded X7 onto my computer I've had constant script errors and saving problems. My saving problems happens after I've been working on a file for a period of time, Corel won't let me save or save as. So any work I've done is gone. As for script errors, it happens when I open Corel. But it doesn't happen all the time. Has anyone had any of these issues?

A: Yes this happens after a while of using CorelDRAW X7. To fix this go to GLOBAL and "Turn Off Background Tasks" in the options menu and also make sure you have Update 2 installed.
That should fix your issues.

u mnie to rozwiazanie nie dalo efektow.

kolejny fragment:
zrodlo: http://community.coreldra...7/f/809/t/45250

A: http://community.coreldra...7/f/809/t/45250

i jeszcze:

zrodlo: https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw_graphics_suite_x7/f/809/t/44770

A: X6 still runs as normal, no problems saving. Whenever a new version of coreldraw comes out, I work with the new version, but save in the new format and also in the previous. Not an option now. I wouldn't trust X7, at this point, to not leave me stranded after the first revision.

u mnie instalacja update'u sie nie udala bo nie rozpoznaje ze Corel'a mam na kompie, no i free trial ze strony Corel'a tez nie dziala...

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 26 Listopad 2014, 12:47   

dzieki bidon, tak, wyczyscilam komputer do zera z Corela, zadbalam o to zeby nic nie bylo w tym samym folderze,

chyba wezme kompa i uda sie z nim gdzies gdzie naprawiaja software - jest sens?

czy z wersja X6 lub X5 tez sa problemy? Jesli bede sie wycofywac z X7 to jaka wersje mam zainstalowac (jaka u Was sie sprawdzila)?

czas ucieka a praca czeka...

restauro 

Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:14   

Niezależnie od wersji , przed nową instalacją wyczyść system z resztek po odinstalowanym CorelDraw , łącznie z rejestrem.Możesz usunąć nawet foldery.

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:19   

OK dzieki, na to jestem juz wyczulona...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:31   

Jeżeli przy plikach tworzonych od zera w X7 problemu nie ma - to może sprawdź, jak się zachowują pliki z 12tki nie otwierane, a importowane do X7.

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:41   

mam nowe dane: otworzylam program, nowy plik, importowalam plik z 12 i za pierwszym razem udalo sie cos edytowac i zapisac z sukcesem. Za drugim razem, drugi plik importowany juz nie udalo sie zapisac - pojawil sie komunikat 'blad dostepu do pamieci' - jak zawsze - czy to Wam cos podpowiada?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:52   

To spróbuj raz jeszcze: powtórz operację z tym pierwszym plikiem. Zamknij i otwórz Corela - i sprawdź ten drugi plik. Jak będzie błąd - to jeszcze raz drugi plik, ale po restarcie systemu.

Wiem, ze to żadne rozwiązanie, ale szukamy przyczyny.

karo 
Bywalec
karo

Wysłany: 26 Listopad 2014, 14:23   

OK robie...

Odpowiedz do tematu