Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
X6 wypełnianie tonalne
Autor Wiadomość
blo 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 30 Listopad 2014, 14:36   X6 wypełnianie tonalne

mam następujący problem: stosuję wypełnienie tonalne radialne na kwadracie, następnie wycinam z niego fragment który automatycznie zostaje wypełniony od nowa. W jaki sposób zablokować to wypełnienie aby wycięty fragment zawierał analogicznie fragment wypełnienia tonalnego całego kwadratu?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Listopad 2014, 17:09   

Niestety tak się nie da :-/ Opcjonalnie możesz zamienić źródłowy kwadrat na bitmapę i dopiero wtedy wyciąć coś z niego, ale wiadomo, że to kiepskie rozwiązanie.

Dlatego jest inna opcja, wymaga kilku kliknięć, ale jest szybsza niż się wydaje.

Przyjmijmy, że chcesz z kwadratu o radialnym wypełnieniu wyciąć ten prostokąt (żółta przerywana linia)

Jeśli zrobiłbyś to bezpośrednio, to dostałbyś to o czym pisałeś:

Dlatego należałoby użyć Interaktywnego Wypełnienia.

Robisz sobie Część Wspólną i dostaniesz to "niewłaściwe" wypełnienie. Jednak zaznaczasz sobie wtedy ten nowy prostokąt i wybierasz powyższe narzędzie. Pojawią się uchwyty przekształceń wypełnienia.

Potem należy dopasować te kontrolki w ten sam sposób, w jakie są one ustawione w źródłowym kwadracie:

Teraz dostaniesz to co chciałeś ;-)

Ostatnia możliwością jest zastosowanie Soczewki

Zaznaczasz ten prostokąt i używasz Soczewki. Jak na powyższym screenie widać, wybrałem Soczewkę > Powiększenie. Ustawiłem na x1, czyli nic się nie zmieni. I teraz najważniejsze: należy kliknąć Zamrożone (Frozen). Ta opcja tak jakby robi screenshota tego, co znajduje się pod obiektem i można go ruszać, a on nie zmieni wyglądu. Osobiście jednak nie polecam tej funkcji, gdyż ogranicza niektóre późniejsze manipulacje obiektem, który Soczewkę posiada.

Cysorz 

Wysłany: 30 Listopad 2014, 18:02   

Można też po prostu ten pierwszy prostokąt umieścić w kadrze...

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Listopad 2014, 18:04   

Malutki napisał/a:
pierwszy prostokąt umieścić w kadrze

O własnie o tym zapomniałem napisać ;-) To był mój pierwszy pomysł, ale zacząłem robić screeny i pisać post i jakoś pominąłem :-/ Malutki na szczęście jak zwykle czujny :-P

blo 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 1 Grudzień 2014, 13:34   

dzięki za wyczerpującą odpowiedź chłopaki :)

Odpowiedz do tematu