Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
niepełna transparentność lini i tekstu
Autor Wiadomość
majk_ 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x6
Wysłany: 8 Grudzień 2014, 21:53   niepełna transparentność lini i tekstu

Witam wszystkich.

Jestem absolutnym początkującym użytkownikiem x6. Zainstalowałem Corela w określonym celu, którego nie wiem jak osiągnąć. Potrzebuję nanieść na określony rysunek linie oraz tekst półprzeźroczysty. Mówiąc dokładniej, chcę by tło (rzeczone zdjęcie) prześwitywało spod linii i tekstu. Bardzo proszę o instrukcję czy i jak można coś takiego osiągnąć.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Grudzień 2014, 22:37   

Hmm... Mógłbym nakreślić Ci tutaj kolejność kliknięć począwszy od F1 - dalej idzie już łatwo. A tak na serio, to wystarczy przytrzymać kursor na kilkoma narzędziami po lewej stronie by przekonać się, że wyskakują dymki z nazwą narzędzia. Po krótkich poszukiwaniach odnalazłbyś narzędzie, który wygląda jak kieliszek do wina z nazwą Przezroczystość. To byłby kres Twych poszukiwań.

Wystarczy więc wrzucić na stronę obrazek, użyć narzędzia Tekst, mając zaznaczony napisany już tekst wybrać Przezroczystość i w górnym pasku narzędzi (który zmienia się zależnie od wybranego narzędzia) ustawić poziom krycia od 0 do 100.

Są też tryby przezroczystości, ale to zostawmy na później. Na Twoje potrzeby tryb Normalny pasuje jak ulał.

UWAGA! Widoczne na skrinach ikonki narzędzi mogą różnić się od Twoich, gdyż nie mam X6, żeby właściwie Ci problem zobrazować. Ale myślę, że poradzisz sobie z taką drobnostką. Przezroczystość (kieliszek do wina) gdzieś tam po lewej jest - szukajcie, a znajdziecie, jak mawiał klasyk.

majk_ 
Początkujący

Wysłany: 9 Grudzień 2014, 07:05   

Shame napisał/a:

Wystarczy więc wrzucić na stronę obrazek, użyć narzędzia Tekst, mając zaznaczony napisany już tekst wybrać Przezroczystość i w górnym pasku narzędzi (który zmienia się zależnie od wybranego narzędzia) ustawić poziom krycia od 0 do 100.

Dzięki wielkie za pomoc. Znalazłem symbol kieliszka, natomiast postępując zgodnie z zacytowanym fragmentem nie mogę nic edytować z przeźroczystości. Nanoszę teks na obraz, zaznaczam go, klikam na kieliszek i nic się nie dzieje. Menu "kieliszka" jest nieedytowalne a tekst stoi jak stał. Będę z tym walczył po pracy. Jeśli masz jakąś, zapewne oczywistą podpowiedź, to będę wdzięczny za oszczędność czasu i nerwów :)

Pozdrawiam.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 9 Grudzień 2014, 08:35   

Prawdopodobnie w rozwijanym memu z lewej strony na górnej belce (wybór trybu przezroczystości ,na zrzucie który dołączył Shame jest zaznaczony jako "Normal " ) masz Brak . Wybierz liniowo , kwadratowe . promieniowo itd. będzie działało .

Na rysunku Shame jest jako "Normal "

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 9 Grudzień 2014, 11:39   

majk_ napisał/a:
Menu "kieliszka" jest nieedytowalne

Jak rozumiem przez "nieedytowalne" masz na myśli "wyszarzone i niedostępne", tak? Musisz wybrać jeszcze rodzaj przezroczystości. Na skrinie widać od samiutkiej lewej są kwadraciki: taki z X, potem czarny kwadrat, potem z przejściem tonalnym, następnie z rombami, kwiatkami/zawijasami i na końcu taki dzielony na pół w pionie, czarno-biały. Domyślnie jest zaznaczony ten z X, czyli "brak przezroczystości", toć i menu niedostępne. Jeśli masz zaznaczony obiekt (dookoła są czarne malutkie kwadraciki - uchwyty przekształceń) to wtedy wybierz Przezroczystość i rodzaj drugi od lewej lub następne. Wtedy menu się odblokuje i pojawią się dostępne opcje związane z ustawieniami tegoż efektu.

restauro, coś ci się nie pokiełbasiło? ;-)

restauro napisał/a:
Na rysunku Shame jest jako "Normal "

Kurcze, nie pamiętam jak to było w X6 :-/ W Trybie Przezroczystości jest zawsze domyślny jest Normal, chyba nie ma tam Brak, co? Nie ma dodatkowych ikonek, jak w X7? Zrób no skrin, żeby nie było, że w temacie o X6 pokazujemy X7 :-P Jeśli nie ma takich ikonek Rodzajów i jest tylko menu Trybów, to przepraszam i chylę czoła.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Grudzień 2014, 11:53   

restauro ma racje ;-) w x6 ustawienie domyślne to Brak,trza zmienic np na standartowa

majk_ 
Początkujący

Wysłany: 9 Grudzień 2014, 18:59   

Dzięki wielkie za pomocne sugestie, faktycznie zaznaczone było "brak". Teraz jak już wiem jak główną funkcję używać, pozostaje mi tylko poznać detale, ale z tym mam nadzieję już sobie poradzić.

Pozdrawiam :poklon

restauro 

Wysłany: 9 Grudzień 2014, 19:37   

Shame napisał/a:
Normal,

Dla niektórych tłumaczy Brak = Normal .Pewnie chodzili do szkoły jeszcze za komuny.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Grudzień 2014, 20:08   

wydaje mi sie ze dobrze to jest przetlumaczone,bo tam w pliku jezykowym dll jest Off , Normal jest dalej i pojawia sie po prawej stronie gdy zmienisz na standart,wiec tu chyba dobrze jest przetlumaczone ,

restauro 

Wysłany: 9 Grudzień 2014, 20:21   

bidon184 napisał/a:
chyba dobrze jest przetlumaczone

Nie polemizuję na temat tłumaczenia ,nie czuje się kompetentny .Bardziej chodziło mi o grę słów .

Odpowiedz do tematu