Przesunięty przez: JarekDRAW 3 Kwiecień 2008, 05:39 |
publikuj jako pdf - znikające elementy |
Autor |
Wiadomość |
Anka
Początkujący
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 15:50 publikuj jako pdf - znikające elementy
|
|
|
Jestem tu nowa więc WITAM WSZYSTKICH i przechodzę do rzeczy:)
Mam przygotowany katalog, ma on ok 50 stron. W pdf-ie zrobionym przez publikuj jako pdf znikają niektóre elementy :( Proszę o pomoc |
|
|
|
|
janekkoss
Bywalec piotrekjanek
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 16:48
|
|
|
znikają na krawędziach strony ???? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 16:56 Re: publikuj jako pdf - znikające elementy
|
|
|
Jaka wersja corela?, Jakie elementy znikaja? (zdjecia, wektory, teksty) moze jakies zbyt skomplikowane efekty? Moze cos jest poza obszarem strony? lub na warstwie z wylaczona drukarka?
A moze lepiej sprobowac wydrukowac projekt do pliku a potem plik ps, prn zdestylowac do pdf (bedzie mniejszy) lub wydrukowac np. na drukarke qprinter.
pozdr |
|
|
|
|
Anka
Początkujący
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 17:16
|
|
|
Projekt przeszedł już kilka wersji corela - 12, x3, a teraz kończę w x4 :) Może to jest jedną z przyczyn, bo problem powstał właśnie po przejściu na x3. Jeśli chodzi o to co znika - głównie wektory i zdjęcia - praktycznie odpowiadające sobie elementy na stronach. Tekst znika tylko na jednej ze stron. Elementy będące przy krawędziach nie znikają tylko napis na nich, w całym projekcie. Skomplikowanych efektów nie ma. Drukarka raczej jest włączona, ale sprawdzę...
Nie mam w tym momencie możliwości zobaczyć czy Twoje wskazówki pomogą. Sprawdzę jutro w pracy i napiszę jak poszło. Mam nadzieję, że będzie dobrze, bo trochę pracy to kosztowało :)
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam |
|
|
|
|
janekkoss
Bywalec piotrekjanek
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 17:30
|
|
|
tekst zamienia się na kropki ??? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 17:34
|
|
|
Druk do pliku ps i destylacja powinna pomoc zreszta ta metoda jest zalecana przez wiele osob pracujacych na Corelu, nie maja zaufania do plikow pdf generowanych z Corela. Ewent. ten drugi sposob www.qprint.com.pl/index.pl/qprinter
Lub sprawdzenie publikowania z jakiejs wczesniejszej wersji Corela np z tej 12. Wiem tez ze X3 ma kilka niedorobek stad zreszta na stronie producenta sa patche i byc moze to ze to przeszlo przez te wersje mialo wplyw. Musi byc dobrze bo nie ma takiej mozliwosci zeby sie nie dalo tego problemu jakos rozwiazac i zeby skladac na nowo 50 stron.
pozdr. |
|
|
|
|
Anka
Początkujący
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 18:04
|
|
|
Nie, ku mojej rozpaczy nie pozostawia po sobie nawet kropki:(
Wawel. Po dogłębnej analizie Twojej wypowiedzi, przypuszczam, że ratującej mnie, rodzi mi się jeden, pewnie w 100% laicki, znak zapytania - destylacji? Co dokładnie to oznacza? :)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 18:17
|
|
|
...no nie wiem czy tu mozna bo to grupa o corelu a bedzie o konkurencji ale
robi sie to tak drukujesz plik te 50 stron ustawiajac jakas drukarke PostScript byle nie Linotronic.
Wybierasz kompozyt z opcji (jesli ma byc w kolorze)
wybiersz opcje drukuj do pliku
wybierasz format pliku np ps, lub prn
potem za pomoca programu Acrobat Distiller z konkurencji konwertuje sie to na plik pdf
http://www.qprint.com.pl/index.pl/adobe_distiller
ewentualnie za pomoca darmowego programu ghostscript i nakladki GSview
wiecej jest tu o pdefach
http://www.dtp.art.pl/faq_57.html
pozdr |
|
|
|
|
Anka
Początkujący
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 18:34
|
|
|
O tak, tego dokładnie było mi trzeba na dobicie...dziękuje;) ale co zrobić jak się porywa z motyką na...katalog:) Przegryzę to, strawię, a teraz z góry bardzo dziękuje.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|